opc_loader

 

‘Nergens is de zee zo blauw als bij Bodrum’

 

Ingeborg Oostlander-Çetin van Güldeniz Sailing Cruises

 

‘In eerste instantie probeerde ik Nedim ervan te overtuigen om in Nederland te komen wonen. Tot ik besefte dat je een zeeman niet moet scheiden van de zee en zijn schip. En omdat ik zelf inmiddels vaak had meegevaren, heb ik de liefde voor het zeilen overgenomen en werken we nu samen.’ Het is het verhaal van Güldeniz Sailing Cruises in een notendop, in geuren en kleuren verteld door mede-eigenaar Ingeborg Oostlander-Çetin, een projectmanager Verkeer & Infrastructuur die op haar 25e tijdens een vakantie verliefd werd op haar toekomstige echtgenoot Nedim Çetin en Bodrum in het mooie Zuidwest-Turkije.

Dutch Local Ingeborg Oostlander

Hoewel Ingeborg een groot deel van het jaar in Bodrum woont, blijft ze er altijd dat vakantiegevoel houden in het St. Tropez van Turkije. ‘Het is een levendig stadje met veel lekkere restaurants en leuke winkeltjes. Bij de haven vind je een kasteel, dat werd gebouwd door de kruisvaarders en nu een mooi museum is. Deze kust werd al bewoond in de Antieke Oudheid. Overal in de omgeving kom je sporen uit het verleden tegen. Terwijl Bodrum zelf best modern is, vind je een paar kilometer verderop al het authentieke Turkije zonder massatoerisme. En nergens is de zee zo blauw als bij Bodrum. De reizen hier heten niet voor niets Blue Cruises.’

Filosofie

Binnen vier jaar na de oprichting in 2010 had Güldeniz Sailing Cruises al drie houten tweemasters in de haven liggen: de Grandi, Gülden Imak en Kugu 1 werden ambachtelijk ge­bouwd op de scheepswerven bij Bodrum. ‘De schepen zijn 25 meter lang en zes meter breed en er kunnen twaalf tot zestien gasten op meevaren. Elk schip heeft een kapitein, een kok en twee matrozen aan boord, die er hun eigen verblijf hebben’, legt Ingeborg uit. Bovendien werden de schepen zodanig aangepast dat luxe en comfort zowel boven- als benedendeks gegarandeerd zijn; van tweepersoonshutten met eigen badkamers tot airconditioning, een buitendouche en wifi. Ingeborg: ‘We kunnen nu zelf meerdaagse all-inclusive zeilcruises organiseren en verzorgen, die passen in onze filosofie ‘sailing, service and a smile’. Onze schepen varen verschillende routes, maar de Golf van Gökova is toch wel mijn persoonlijke favoriet. Dit is een prachtig natuurgebied met helder water, stille baaien en leuke dorpjes. Regelmatig zie je dolfijnen of schildpadden. Een week is net genoeg om veel te zeilen, iets van het land te zien en ook nog te relaxen aan boord en in het water. Heb je nog een week, dan zijn de Golf van Hisarönü of de Griekse eilanden ook mooi. Vanuit Bodrum kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk Kos of Simi bezoeken.’

Persoonlijk

Güldeniz Sailing Cruises is een echt familiebedrijf, waar Ingeborg verantwoordelijk is voor de organisatie van de zeilcruises, het ontwikkelen van nieuwe reizen en het adviseren van zowel groepen als individuele reizigers. ‘De kapiteins op onze schepen zijn broers en mijn jongste zwager regelt zaken aan land, waaronder de bevoorrading. Mijn man stelt zelf de menu’s samen en we koken zoveel mogelijk met streekproducten. We bedenken steeds nieuwe routes en thema’s, zoals eilandhoppen, kajakken, gezinscruises of onze zeilacademie. Terwijl veel standaard-Blue Cruises vooral op de motor varen, worden bij ons de afstanden zoveel mogelijk zeilend afgelegd. Ook aan boord zijn we duurzaam bezig door besparing van energie, water en afval. En omdat we alles in eigen hand houden, kunnen we maatwerk leveren en snel schakelen als dat nodig is. Die persoonlijke benadering wordt door onze steeds groter wordende groep gasten erg gewaardeerd.’

Turkse keuken

Ook ondanks de roerige tijden, die Turkije recentelijk meemaakt? Inge­borg: ‘Ik krijg de laatste tijd regelmatig vragen over de situatie in Turkije. Omdat wij zelf ter plaatse zijn, kunnen we onze gasten altijd goed informeren. Zuidwest-Turkije is en blijft een heerlijke vakantiebestemming.’ Ze focust daarom liever op wat het land tot haar favoriete bestemming maakt: ‘De Turkse keuken is een van de beste ter wereld. Groente en fruit zijn zongerijpt en smaken toch echt beter dan in Nederland.  Daarnaast staan Turken bekend om hun gastvrijheid, maar ik vind ze ook echte levenskunstenaars. Ze leven meer in het hier en nu, en genieten van kleine dingen. Nederlanders vergeten dat vaak te doen.’

Kijk voor meer informatie op guldenizsailing.com

 

Menu