Minnesota

 

Minnesota ligt in het noorden van de Verenigde Staten, tussen North Dakota, South Dakota (west), Wisconsin (oost), Iowa (zuid) en Canada (noord). De staat is opgedeeld in vier regio’s, te weten North Central/Western, Northeastern, Southern en Twin Cities/Metro.

 

Klimaat
De North Star State kent een landklimaat, met koude winters en warme zomers. Tijdens de zomermaanden schommelt het kwik rond de 23 graden, terwijl in de winters ijzige temperaturen van rond de -15°C niet ongewoon zijn. Jaarlijks valt er gemiddeld zo’n 75 cm neerslag, waarbij het noordwesten als droogste gebied kan worden gezien. Twee maal per jaar is het hier blizzardseizoen, met tussen november en april sneeuwhoogtes tot 178 cm. Daarnaast moet worden gezegd dat tornado’s ongeveer 18 keer per jaar toeslaan, vooral in het zuiden.

 

Beste reistijd
Van mei tot en met september is het hier het beste toeven. Houd er wel rekening mee dat in juni en juli de prijzen, druktes en wachttijden voor attracties toenemen, omdat het dan voor de meeste Amerikanen en Canadezen vakantie is.

 

Flora en fauna
Minnesota is verdeeld in drie zones: het beboste merengebied van het noorden, de prairies in het westen en zuidwesten en het gebied daar tussenin. Veel voorkomende bomen zijn onder meer eiken, esdoorns, dennen, berken en populieren, al is veel van de oorspronkelijke vegetatie verdwenen door overkap. Struiken floreren er desalniettemin, evenals vele soorten (wild)bloeiers als kamperfoelie en thimbleberry. De vele wateren zijn rijk bedeeld met witte en gele waterlelies, met kattenstaarten en grote lisdoddes aan de oevers.

Oppossums, kleine bruine vleermuizen, wasberen, nertsen, rivierotters, dassen en stinkdieren komen veel in de natuur voor, naast grotere dieren als het witstaarthert en de eland. In de lucht zweven onder meer ijsduikers, westelijke weidespreeuwen, witte pelikanen en de onvermijdelijke Amerikaanse zeearenden. De wateren van Minnesota zijn bevolkt met vissen als de snoek, snoekbaars, regenboogforel, beekforel en steelheads. Ten slotte zijn er twee soorten giftige slangen te vinden: timbler rattlers en massasaugas.

 

Belangrijkste steden
De staatshoofdstad van Minnesota is St. Paul. Andere steden van betekenis zijn Minneapolis, Duluth en Bloomington.

 

Bezienswaardigheden

Natuur
Minnesota wordt ook wel Land Of The 1.000 Lakes genoemd. In het noorden ligt het enige Nationale Park van Minnesota: Voyageurs National Park. Voyageurs bestaat vrijwel geheel uit water; binnen de parkgrenzen bevinden zich meer dan 30 meren, al dan niet gesierd door (onbewoonde) eilandjes. Daarnaast biedt de staat ook veel wateren en meren die om recreatie schreeuwen. Bijvoorbeeld de kustlijn van het machtige Lake Superior, de serene stilte van de Boundary Waters Canoe Area, of de pittoreske oevers van de St. Croix River zijn veelbezochte, maar nooit al te drukke bestemmingen.

 

Twin Cities
Het hart van Minnesota wordt bevolkt door de inwoners van de zogenaamde Twin Cities, St. Paul en Minneapolis. Naast een charmant en interessant stadshart waar vele culturen door elkaar leven, is het entertainment- en sportaanbod om te zoenen.

 

Mall Of America
Officieel staat in Bloomington de grootste mall van Amerika, met de meest uiteenlopende winkels en warenhuizen. En achtbanen, een onderwaterpark en de NASCAR Silicon Motor Speedway, een spectaculaire race-simulator.

 

Links
Algemeen

www.exploreminnesota.com
www.allesamerika.com/minnesota.html

 

Natuur

www.nps.gov/voya
www.voyageurs.national-park.com
www.lakesuperior.com
www.bwcaw.org
www.nps.gov/sacn

 

Twin Cities

www.twincities.com/mld/twincities

 

Mall Of America

www.mallofamerica.com

Nieuwsbrief

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

NBBS Reizen