3649944418?profile=RESIZE_710xWestern Australia ligt in het westen van Australië, tussen de Indische Oceaan (west, noord en zuid) en South Australia en Northern Territory (oost). De provincie is opgedeeld in vijf regio's, te weten Perth, South West, Golden Outback, Coral Coast en North West. Omdat West-Australië zo immens groot is heersen er verschillende klimaten, te weten tropisch, semi-aride en Mediterraan.

Het noorden is vooral tropisch, en wordt gekenmerkt door een zonnig droog seizoen van april tot september en een regenseizoen dat van oktober tot maart loopt. Het centraal gelegen gebied van woestijnen en vlaktes is semi-aride te noemen, met hete zomers en koude nachten. Het Mediterrane zuiden tenslotte wordt gekenmerkt door warme, droge zomers en milde, natte winters. Aan de kust wordt dit weersbeeld nog enigszins getemperd door een koele zeebries.

Highlights van Western Australia

Natuur

West-Australië biedt niet alleen een gigantische oppervlate aan outback, maar kan ook bogen op (Nationale) water- en bosparken. Het 400 hectare metende Kings Park bij Perth is een populaire attractie, die een afwisselend landschap van wilde bloemen, parkland en ongerepte outback biedt. Wat water betreft, is Karijini National Park een absolute aanrader en wie van bossen en wandelpaadjes houdt, dient zich naar de Southern Forests te begeven.

Goud

Rond Kalgoorlie, een van de grootste steden van de provincie, ligt een groot gebied waarin in de 19 e eeuw koortsachtig naar goud werd gezocht. Historisch prima bewaard gebleven stadjes als Coolgardie, Menzies en Kalgoorlie liggen langs de 900 kilometer lange Golden Quest Discovery Trail in de Golden Outback.

Stranden

De westkust van Australië is bezaaid met gouden stranden, ruisende branding en paradijselijke settings die uitnodigen tot lange strandwandelingen, surfen of gewoon lekker bruin bakken. Wie vanaf Perth omhoogrijdt, komt plaatsen tegen als Geraldton, Monkey Mia en Exmouth; stuk voor stuk ecologisch en entertainend verantwoorde zandidylles die de Carribean heel snel doen vergeten.

Praktische informatie over Western Australia

Beste reistijd

Afhanelijk van het te bezoeken gebied zijn de maanden december tot en met maart het best geschikt om West-Australië te bezoeken. Voor Perth is juli overigens de natste maand van het jaar.

Flora en fauna

Hoewel West-Australië de grootste provincie van het Commonwealth is, is alleen het zuidwestelijke gedeelte vruchtbaar bewoond. De rest van de staat is veelal te droog om te wonen en bestaat grotendeels uit woestijn, drooggevallen meren en schamele riviertjes. Het vlakke land van de provincie wordt op enkele plekken onderbroken door hoge plateaus als de King Leopold, Hamersley en Stirling Ranges. In het zuidwesten loopt de belangrijkste rivier, Swan.

West-Australië biedt een grote, unieke verscheidenheid aan bomen, planten en dieren. Veel voorkomende boomsoorten zijn jarrah, karri, sheoak en tuart, naast (wilde) bloemen als de ezelsorchidee, spikey grasstree en de boterbloem. De staatsbloem is de red and green kangaroo paw, een lage struik met grote kleurige bloemen in top, die vooral rond Perth, Shark Bay en King's park voorkomt. Naast vogels als de emoe, kaketoe en de Australische ekster is de elegante zwarte zwaan een opvallende soort; tussen de vele soorten buideldieren is de numbat of geringde miereneter verheven tot staatsdier.

Belangrijkste steden

Perth is de staatshoofdstad, naast noemenswaardige steden als Kalgoorlie, Fremantle en Bunbury.

Kaart van Western Australia

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Redactie Meridian Travel

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

OVER AUSTRALIË

Australië oftewel downunder is een land dat enorm tot de verbeelding spreekt. Je kunt er maanden doorheen zwerven en dan heb je eigenlijk nog maar een fractie gezien. Lees meer over het land van de Kangaroo en koala, het land van Ayers Rock en de onmetelijke outback. Reizen door Australië is een droom van velen. Hier vind je reisinformatie over Australië voor het maken van een rondreis door Australië, rondreizen naar Australië, ideeën voor het maken van een autorondreis door Australië of een camperrondreis door Australië.