opc_loader

NATUUR IN LAOS

De meest uiteenlopende soorten bamboe, lianen, rotan en palmen komen door het hele land voor. Verreweg de meest bekende plant van Laos is de papaver, die voornamelijk wordt gebruikt voor de opiumteelt. Het melksap dat zich in de zaadbol van de plant bevindt, vindt gretig aftrek bij drugsproducenten over de hele wereld. Ongeveer tweederde bestaat uit dichte bossen; de Europees getinte wouden in het noorden worden afgewisseld met rivieren, rijstvelden en prairies, het midden en zuiden subtropische regenwouden met haagbeuken en kokos- en betelpalmen, bamboe en grassen en mossen en in de provincie Sayabouri, aan de grens met Thailand, liggen djatiwouden. Tenslotte is een kwart van het land bedekt met savannen, moerassen en grasland.

Fauna

Laos is een dunbevolkt land, waar ongeveer twintig inwoners per vierkante kilometer leven. Hoewel het land ooit bekend stond als ‘het land van 1.000 olifanten' leven er in Laos tegenwoordig nog slechts ongeveer 500 wilde Indische olifanten. Verder komen er in de oerbossen van het land diverse grote zoogdieren voor, waaronder tijgers, luipaarden, panters, waterbuffels, zwarte beren, wilde katten, wilde honden, gibbons, kleine panda's, Maleisische tapirs, plompe lori's, antilopen, gemzen en herten. Tot de onlangs ontdekte diersoorten behoren onder meer de spitshoorn, een klein soort wrattenzwijn, een tweehoornige neushoorn en de Annamese haas. Onder de reptielensoorten bevinden zich onder meer gekko's, cobra's en Siamese krokodillen en onder de insecten fladderen er talloze soorten vlinders door de lucht. In de Mekong zwemmen bij het zuidelijk gelegen Khong Island uiterst zeldzame Irrawaddydolfijnen, die vooral in de lente goed te zien zijn als het rivierpeil laag staat. Net als in andere Aziatische landen in ontwikkeling worden bos en dier ernstig bedreigd door de vooruitgang. Door snelle ontbossing ten bate van de houtindustrie, verstedelijking en landbouw verandert het land gestaag in een kale vlakte. De gevolgen die dit voor de fauna heeft, worden versneld door jacht, dierenhandel en stroperij. Laos kent drie seizoenen: tussen november en maart valt er weinig regen en zijn de temepraturen te vergelijken met Nederland in de lente, tussen maart en mei heersen er zeer hoge temperaturen (rond de 38°C ) en van mei tot en met oktober regent het in Laos, terwijl het kwik rond de 30°C blijft steken.

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder