opc_loader

REIZEN DOOR OEZBEKISTAN

Oezbekistan is een Aziatisch land. Het wordt omringd door Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan en Turkmenistan. Het is ruim tien keer zo groot als Nederland. In totaal wonen er 28 miljoen mensen in het land. Een vlucht gaat via Londen en/of Kazachstan.

Klimaat & beste reistijd

Oezbekistan wordt grotendeels ‘omsingeld’ door bergen, waardoor wolken moeite hebben het land te bereiken. Het is daardoor vrij droog. De overheersende klimaten zijn het koude woestijn- en het koude steppeklimaat. Het weer kan vrij grillig zijn, aangezien Oezbekistan niet grenst aan een zee of oceaan. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld rond het vriespunt, in de zomer valt de gemiddelde maximumtemperatuur uit tussen de 28 en 38 graden Celsius.

Belangrijke plaatsen & steden

Tasjkent is de hoofdstad. Met ruim 2 miljoen inwoners is het niet alleen de grootste stad van Oezbekistan zelf, maar ook van heel Centraal-Azië. De ommuurde binnenstad van Xiva, Itsjan Kala genoemd, is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. Onder de oude stad vallen 50 monumenten en 250 huizen.

Flora & Fauna

De droge klimaten die overheersen in Oezbekistan zorgen voor een niet heel spectaculair wildleven. In de woestijnen vind je woestijnplanten, bomen, struiken en steppegras. Naaldwouden, loofbossen, hazelnootbomen en walnootbomen bedekken de bergen en valleien. De opvallendste dieren zijn gazellen, kamelen, schorpioenen, lynxen, wolven, arenden en gieren.

Valuta

In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse Sum, afgekort UZS. Op dit moment is één euro gelijk aan 2830 UZS.

Gezondheid

Wie op reis gaat naar Oezbekistan wordt geadviseerd om zich in te enten tegen DTP, Hepatitis A en in sommige gevallen BMR. Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden. Bij drie maanden is ook een inenting tegen tuberculose, Hepatitis B en Rabiës geen overbodige luxe. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.

Overige informatie

Het tijdverschil tussen Nederland en Oezbekistan bedraagt in onze zomertijd 3 uur. In de wintertijd is het 4 uur. De officiële taal is Oezbeeks, al wordt er ook veel Russisch gesproken. De voor Azië zeer belangrijke 'Zijderoute’ liep in het verleden dwars door Oezbekistan. Vandaag de dag brengen veel toeristen nog een bezoek aan de oude overblijfselen langs de route. In het verleden trokken soms wel karavanen van 3000 kamelen van oost naar west en vice versa. 

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder