opc_loader

 

Praktische informatie over Praag

 

Ligging en bereikbaarheid

Tsjechië ligt tussen Duitsland, Polen, Oostenrijk en Slowakije. In anderhalf uur vlieg je van Schiphol naar Praag. De autoafstand bedraagt zo’n 1000 kilometer. Openbaar vervoer (bus/trein) is prima. Praag heeft een moderne metro.

Reisdocumenten

Tsjechië is sinds 2004 lid van de Europese Unie. Geldig paspoort of toeristenkaart is noodzakelijk.

Taal

De officiële taal is het Tsjechisch. Spreek alle letters van een woord uit en let niet op de leestekens, is het advies. In grotere steden kan je bijna altijd Engels spreken. Veel oudere mensen spreken Russisch en soms ook Duits.

Appartementen in Praag

Geld

De officiële munteenheid is de Tsjechische kroon, afkorting CZK. 100 CZK= 3,75 Euro of 1 euro = 20,96 CZK. Vrijwel overal zijn betaalautomaten. Mocht je in een restaurant een fooi willen geven, tel ongeveer 10% bij de rekening op en rond af naar boven.

Klimaat en tijdzone

Tsjechië heeft een gematigd klimaat. De winters zijn redelijk mild (de gemiddelde temperatuur in januari is -2 °C). De zomers zijn niet te warm (de gemiddelde temperatuur in juli is 20 °C). Tsjechië ligt in de tijdzone GMT +1 uur, de zgn. Centraal-Europese tijd, waarin ook Nederland en België liggen. Er is een verschil tussen de winter- en zomertijd van 1 uur.

Lichtnet, internet, telefoon

Het elektrisch net gebruikt 230 V. Een gangbare tweepolige stekker kan overal worden aangesloten. Voor geaarde stekkers hebt u een adapter nodig. Tsjechië heeft een goede beschikbaarheid van internet. Het internationale doorkiesnummer van Tsjechië is +420 (of 00 420). De hulptelefoonnummers bestaan uit 3 cijfers en kunnen met alle mobiele telefoons gratis worden gebeld.

Openingstijden

De banken zijn op zaterdagen en op zon- en feestdagen gesloten, kleinere winkels ook. De super- en hypermarkten zijn vrijwel iedere dag geopend. In kleinere steden zijn de meeste winkels vanaf maandag t/m vrijdag van 8.00 of 9.00 tot 17.00 of 18.00 uur open. Zaterdags alleen in de ochtenduren.  In de grote steden zijn de openingstijden langer, vaak tot 21.00 uur.

Informatie

Tsjechisch Bureau voor Toerisme (CzechTourism): www.czechtourism.com; Praagse informatiedienst: www.prague-info.cz; Openbaar vervoer in Praag: www.dpp.cz; Tsjechische luchtvaartmaatschappij: www.czech-airlines.com; Trein- en busregelingen:  www.idos.cz; Verblijf: www.travelguide.cz

Kaart van Praag

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder