opc_loader

PRAKTISCHE INFO OVER PANAMA

Beste reistijd

De beste tijd om naar Panama te reizen is van december tot april. In de periode van mei tot augustus valt er regelmatig een tropische regenbui. Panama heeft een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in Panama het gehele jaar door warm is. Panama kent wel een zomer en een winter. De zomer in Panama loopt van december tot april en is tevens het droge seizoen. Gedurende deze maanden valt er in Panama (en dan met name in zuiden van het land) nauwelijks regen. Dit is dan ook de beste tijd om naar Panama te reizen, met name als u van plan bent om wandeltochten te gaan maken. Van half april tot en met november is het winter en valt de meeste neerslag. De neerslag valt dan echter met name in korte, hevige, tropische buien, die vaak maximaal een uur duren. Qua temperatuur maakt het overigens niet zoveel uit of u Panama in de zomer of de winter bezoekt; het hele jaar door is het zo tussen de 21°C en 35°C in het laagland, en tussen de 10°C en 18°C in de bergen. Ook 's nachts koelt het niet veel af en is het nog wel een graad of 25.

Reisdocumenten

Voor Panama heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

Visum

Voor een verblijf in Panama van minder dan 90 dagen is voor Nederlanders en Belgen geen visum vereist. Vertrekbelasting Bij vertrek moet u USD 20,- aan luchthavenbelasting betalen.

Gezondheid en vaccinaties

Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts.

Geldzaken

De munteenheid in Panama is de balboa (B), vernoemd naar de ontdekkingsreiziger Vasco Nunez de Balboa, die de Grote Oceaan heeft ontdekt. Als papiergeld wordt de Amerikaanse Dollar gebruikt. Pinautomaten zijn er veel in heel Panama, een pinpas met het Cirrus of Plus logo is dan ook de beste manier om tijdens u verblijf in Panama aan geld te komen. De bekende creditcards worden geaccepteerd door hotels, restaurants en winkels en reisbureaus, maar zijn elders nauwelijks bruikbaar. Bij het in ontvangst nemen van een huurauto is een creditcard verplicht. Traveller cheques worden in Panama nauwelijks geaccepteerd. Het is gebruikelijk om fooi te geven in Panama. In restaurants is een fooi van zo’n tien tot vijftien procent van de rekening gebruikelijk, hoewel gewoonlijk ook al bij alle drankjes en maaltijden automatisch bedieningsgeld wordt gerekend.

Taal

De officiële taal in Panama is Spaans. Enkele afgelegen Indiaanse gemeenschappen spreken nog een autochtone taal. Een groot deel van de bevolking spreekt Engels.

Tijdsverschil Panama

Tijdens de wintertijd is het in Panama zes uur vroeger dan in Nederland, tijdens de zomertijd bedraagt het verschil zeven uur.

Kaart van Panama

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder