opc_loader

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN SURINAME

Steden

Hoofdstad Paramaribo herbergt zo'n 60% van de totale bevolking. De stad is een sfeervolle, sappig groene mengelmoes van oude koloniale architectuur en moderne villa's – de binnenstad staat zelfs op UNSCO's Werelderfgoederenlijst - en heeft een keur aan mogelijkheden tot eten, shoppen en wandelen. Kijk bijvoorbeeld eens op de gezellige Centrale Markt, de Palmentuin of De Waterkant, voor een hapje en drankje met de lokale inwoners. Dorpen als Nieuw-Nickerie, Palumeu en Albina zijn daarnaast een bezoek meer dan waard.

Schildpadden

Aan het strand van Galibi in het noordoosten van Suriname nestelen aan de monding van de Marowijne de zogenaamde Aitkanti; bijzondere zeeschildpadsoorten waaronder lederschildpadden en groene zeeschildpadden.

Natuurparken

Suriname heeft elf natuurreservaten, een natuurpark en vier zogenaamde bijzondere beheersgebieden. Hiervan zijn het immense Centraal Suriname Natuurreservaat, het brulapenparadijs Brownsberg, de rode ibissen van Bigi Pan, het donderende water van de Raleighvallen en de moerassen van Boven-Coesewijne maar enkele hoogtepunten.

Fort Zeelandia

Toen de Nederlanders hier ten bate van hun nieuw gevestigde handelsvestiging een fort bouwden, heette het nabijgelegen dorpje nog Parmirbo. Nu het dorpje tot hoofdstad is verworden, is Fort Zeelandia een museum ingericht dat de rijke historie van beide het Suriname en het fort zelf illustreert.

Palumeu

Bij dit indianendorp word je gewekt door brulapen en vogels, die een dag vol avontuur aankondigen. Tot de mogelijkheden behoren onder meer vaartochten over de rivier Boven Tapanahony, boswandelingen door het oerwoud, een bezoek aan de Mabukavallen of het eiland Palawa Paw en een bezoek aan het indianendorp zelf. Je kunt ervoor kiezen om er in een uurtje vanuit Paramaribo naartoe te vliegen, maar de allermooiste ervaring is natuurlijk om vanuit Albina in acht to twaalf dagen over de rivier naar Palumeu te varen.

Plantages

Tussen Paramaribo en Galibi liggen enkele voormalige plantages, die tegenwoordig zijn omgeturnd in attracties. Mariënburg was vroeger bijvoorbeeld een suikerrietplantage, en in Rust & Werk maak je kennis met alle facetten van de visserij.

Awarradam

Awarradam ligt aan de voet van de gelijknamige stroomversnelling in de Gran Riorivier die uiteindelijk uitmondt in het Brokopondo stuwmeer. De lokale mensen spreken Awarradam uit als ‘Awaadan’. Awaa betekent Awara (een oranje, eetbare palmvrucht) en dan of dam betekent stroomversnelling.  Het eiland waar het oord op gebouwd is ligt in de gelijknamige stroomversnelling. De rivier ontvangt zijn water van de regen waardoor de waterstand in het droge seizoen wel zes meter lager kan zijn dan in de regentijd. Door de gladde, ronde stenen in de stroomversnelling is het een heerlijke plek om een ‘natuurlijke’ massage te ondergaan. De vrijstaande lodges op het eiland Awarradam hebben allemaal hun eigen hangmat.

Canopy tour

Om Suriname met een ‘big bang’ te kunnen verlaten moet je naar Bergendal Eco & Cultural river resort. Bij Bergendal slaap je in luxueuze hutten die hoog tussen de bomen staan. De hutten zijn prachtig, de oude plantage is indrukwekkend... maar toch, de tocht door het bladerdak van de jungle zullen we niet snel meer vergeten! Stevig gezekerd zweef je aan een kabelbaansysteem (canopy-parcours) van de ene boomtop naar de andere, op zo’n twintig tot 45 meter boven de grond. Op het hoogste punt sta je met knikkende knieën op een 45 meter hoog platform. De kabel leidt over de Surinamerivier... en de spanning overwint de angst. Wat een adrenalinekick als je uiteindelijk allemaal veilig met beide benen op de grond staat.

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder