opc_loader

PROEF DE GASTVRIJHEID VAN OMAN

Als je ergens gastvrij wordt onthaald, is het wel in Oman. Mede vanwege de centrale ligging is Oman jarenlang het centrum geweest van de handel tussen Oost en West. Hierdoor staat de bevolking van oudsher open voor de rest van de wereld en staat bekend als zeer gastvrij. Het kan zo maar eens gebeuren dat je tijdens een reis door dit prachtige land wordt uitgenodigd door de lokale bevolking om aan te schuiven bij een maaltijd en te genieten van de zeer gevarieerde en rijke keuken uit Oman.

Het Sultanaat Oman ligt op het zuidelijk deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika in. De buurlanden zijn Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het land is enorm divers en heeft een gevarieerd landschap met massieve bergen, parelwitte zandstranden, tropische wadi’s en een uitgestrekte woestijn. Daarnaast kent Oman een rijke historie met wereldberoemde helden als Marco Polo en de Sinbad de Zeeman.

Traditionele keuken

De keuken is net zo divers als het landschap met gerechten uit verschillende werelddelen en is een combinatie van de Arabische en Indische keuken. Vooral dit laatste is enorm populair in Oman en veel (kleine) restaurants worden gerund door Indiërs. Maar eigenlijk alle soorten keukens zijn vertegenwoordigd. De belangrijkste maaltijd van de dag wordt meestal ‘s middags gegeten; het avondeten is een lichtere maaltijd.

In Oman zul je veel gerechten met kip, rijst, vis en groente tegenkomen en bij de bereiding van gerechten wordt vaak gebruikt gemaakt van Saffraan. Eet je geen vlees? Geen probleem, want ook al bevatten veel gerechten vlees of vis, er worden voldoende vegetarische gerechten geserveerd. Voorafgaand aan het hoofdgerecht of als bijgerecht wordt er veel fruit en salade gegeten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van specerijen, kruiden, ui, knoflook en limoen. Het eten is hierdoor erg smaakvol, maar niet pittig.

Als je Oman echt wilt proeven, bestel je tijdens je reis een van de locale specialiteiten, zoals Mabbous (stoofpotje met gele rijst), Qaboeli (gerecht met lamsvlees), Mashuai (geroosterde Kingfish met citroenrijst) en Rhukal brood (rond, plat brood).

Religieuze maaltijden

In Oman zijn er twee belangrijke religieuze Islamitische feesten - Eid Al Fitr en Eid Al Adha. Eid Al Fitr wordt gevierd na de heilige vastenmaand. Eid Al Adha wordt gevierd na de voltooiing van de Hadj/ bedevaart naar Mekka, ter herdenking van het offer van Abraham. Tijdens deze feestdagen worden gerechten bereid, die gedurende de rest van het jaar niet gemaakt worden.

Een daarvan is Shuwa, waarbij het vlees wordt gemarineerd met rode peper, kurkuma, koriander, komijn, kardemom, knoflook en azijn en daarna verpakt in zakken gemaakt van gedroogde banaan- of palmbladeren. Deze zakken worden vervolgens in een smeulende oven geworpen, die is afdekt met een deksel zodat er geen rook ontsnapt. In sommige dorpen wordt het vlees 24 uur gekookt, terwijl op andere plekken wordt verondersteld dat het vlees veel beter smaakt na 48 uur.

Dranken in Oman

Oman kent verschillende lokale drankjes. Geen alcoholische drankjes, want dat wordt in Oman slechts beperkt toegestaan. In plaats daarvan drink je in Oman zuiveldranken in allerlei variaties. In de soek van Muscat kun je rozenwatermelk proberen en in de lokale cafés warme gembermelk. Yoghurt dranken, gekruid met kardemom en pistache noten zijn erg populair. Ook een geliefd drankje is Laban, een zoute karnemelk. In de meeste supermarkten kan de echte liefhebber terecht voor kamelenmelk.

Een warm onthaal in Oman gaat gepaard met veel (zoet) eten en Kahwa. Dit is sterke Omani koffie op smaak gebracht met kardemon. Bij de koffie worden vaak dadels of Halwa geserveerd. Dit is een kleverige zoete substantie die is gemaakt van bruine suiker, eieren, honing en kruiden. Halwa wordt bereid met veel verschillende ingrediënten, zoals noten, rozenwater of zelfs chocolade. Een traditionele Kahwa drinken met de locale Omani’s in een van de vele koffiehuizen is een bijzondere ervaring en een absolute must.

Om Oman te proeven, kun je natuurlijk het beste een bezoek brengen aan de gastvrije en veelzijdige bestemming. De locale bevolking zal je in ieder geval met open armen ontvangen. Wil je thuis alvast voorproeven? Probeer dan een Qaboeli te maken. En vergeet vooral de koffie niet!

Recept Oman: Qaboeli

Ingrediënten

Per persoon:
2 dl water, 1 schijf lamsbout met been, 1/2 tl bizar*, 1 tl kurkuma, snufje gemalen kardemom, zout, 1 dl basmatirijst (snel), 1 el rozijnen, 1/2 teentje knoflook, 1/2 tl cayennepeper, klontje braadboter, 1 vleestomaat, 1/2 el tomatenpuree, azijn, 1 ui in ringen, 2 el gekookte kikkererwten, komkommer, lente-uitje, radijsjes
* Bizar: kruidenmengsel van 1 el gemalen komijn, venkel, kaneel, koriander, 1/2 el zwarte peper, 1/2 el kurkuma, 1/4 el cayennepeper

Bereidingswijze

Het water met vlees, kruiderij en zout in een uurtje gaar koken. Uit de pan nemen en de rijst met de rozijnen in de bouillon gaar koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Uitgeknepen knoflook met de cayennepeper zachtjes fruiten in de boter. Kleingesneden tomaat en tomatenpuree toevoegen, even gaar stoven. Op smaak brengen met azijn en zout. Overdoen in een schaaltje.
Het gare vlees in dezelfde pan lichtbruin bakken in de boter. Uienringen en kikkererwten toevoegen. Dit alles op de uitgelekte rijst scheppen.
Rondom plakjes komkommer, uitjes en radijs schikken en de tomatensaus (doeqqoes altamata) erbij geven.

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder