opc_loader

REIZEN DOOR ALBERTA, CANADA

Alberta ligt in het zuidwesten van Canada, tussen British Columbia (west), Saskatchewan (oost), Northwest Territory (noord) en de Verenigde Staten (zuid). De provincie is verdeeld in zes regio’s, te weten Central, North, Canadian Rockies, South, Calgary & Area en Edmonton & Area. Alberta is een provincie die wordt gekenmerkt door lage vochtigheid en grote contrasten tussen landschappen en seizoenen. De (korte) zomer kent temperaturen tussen de 15° en 23°C, terwijl het kwik in de winters varieert tussen -8 en -25 graden Celsius. Bovendien is Alberta trots op het meeste aantal zonuren van heel Canada. Vanaf oktober valt echter de eerste sneeuw vaak al, alleen onderbroken door zogenaamde chinooks; zeer warme periodes die worden veroorzaakt door droge wind vanuit de Rocky Mountains.

Alberta
Kayaks op Lake Moraine in Banff National Park, Alberta

Highlights

Natuur

De Canadian Rockies in Alberta herbergen twee van Canada’s mooiste natuurparken: Banff en Jasper National Parks. Daarnaast loopt de Icefields Parkway, langs bergen en gletsjers, dwars door de provincie.

Stampede

Voor liefhebbers van rodeo en andere agrarisch vermaak is er elk jaar de Calgary Stampede, waar paarden en rijders begin juli samenkomen voor een schitterend feest.

Dino’s

Toen de mens nog niet rechtop liep, heersten de dinosaurussen over de aarde. Een van de meest vooraanstaande paleontologische musea ter wereld staat in Drumheller: het Royal Tyrrell Museum of Palaeontology. Echte skeletten, authentieke bodemvondsten en een goed inzicht in het hoe en waarom van de prehistorie maken dit een van de meest boeiende uitstapjes van Alberta.

Praktische informatie

Beste reistijd

Tussen mei en oktober zijn de weersomstandigheden het best, met relatief warme temperaturen en weinig neerslag. Wie niet van drukte houdt, dient de maanden juli en augustus te mijden – dan hebben de Canadezen en Amerikanen vakantie en kunnen de bezoekersaantallen en prijzen overal onverwacht oplopen.

Flora en fauna

Alberta kent drie klimaatzones: alpine, bos en prairie, uiteraard elk met zijn eigen dier- en plantensoorten. Central Alberta en het gebied daarboven licht op in de lente, als de prairie-anemonen, krokussen en andere vroegbloeiers uitkomen. Tijdens de zomer komen daar ook nog miljoenen zonnebloemen bij, waardoor het landschap een geel-paarse gloed krijgt. Wat bomen betreft, komen de meeste Europese soorten ook in Alberta voor; langs de grens met Saskatchewan zijn dat vooral de eeuwig groene soorten.

Op de zuidelijk gelegen prairies leven veel bizons, die goed gedijen op het alom aanwezige gras. In bosrijke gebieden leven veel elanden en herten. De Rocky Mountains kennen vooral bighorn sheep en berggeiten, naast kleinere dieren als konijnen, stekelvarkens, stinkdieren, eekhoorns en diverse reptielensoorten. De enige giftige slangensoort die er voorkomt, is de prairie ratelslang. Ook vleeseters zijn er genoeg in Alberta. Ontmoetingen met grizzly’s, zwarte beren, coyotes, wolven, vossen, lynxen en bergleeuwen zijn door vrijwel de gehele provincie aan de orde van de dag. Vanaf Central Alberta en noordwaarts zijn er veel trekvogels te vinden; eenden, ganzen, zwanen en pelikanen nestelen hier elke lente op een van de honderden meren. Naast deze tijdelijke gasten zijn er ook veel zeearenden, haviken, uilen en kraaien te zien.

Belangrijkste steden

De provinciehoofdstad van Alberta is Edmonton. De grootste stad is echter Calgary, bekend van de Olympische Winterspelen van 1988.

Kaart van Alberta

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder