opc_loader

REIZEN DOOR NEWFOUNDLAND & LABRADOR

Newfoundland & Labrador ligt in het oosten van Canada, tussen Nunavut Territory (noordwest), Quebec (west) en Prince Edward Island, New Brunswick en Nova Scotia (zuid). De provincie is verdeeld in vijf regio’s, te weten Avalon, Eastern, Central, Western en Labrador. Newfoundland kent een gematigd zeeklimaat, met temperaturen in de zomer tussen de 10 en 20 graden Celsius en sneeuwrijke winterkou die varieert tussen 0° en -10° C. Het subarctische Labrador is in de winter veelal nog tientallen graden kouder, en geniet van korte zomers die niet warmer zijn dan 15 graden Celsius.

Newfoundland
Witte sloep in de haven van Conception Bay op Newfoundland

Highlights

Natuur

Newfoundland en Labrador hebben twee Nationale Parken: Gros Morne NP en Terra Nova NP. Gros Morne is het mooiste gedeelte van de westkust, met schitterende fjorden, donderende watervallen en uitgestorven zandstranden. Terra Nova is een reeks beschermde baaien, moerassen en vormt een plek waar oude beschavingen aan land kwamen, met alle overblijfselen van dien.

Begraafplaats

De Maritime Archaic Burial Mound National Historic Site in L’Anse Amour is het oudste grafmonument van Noord-Amerika en bestaat uit een hoop stenen, die het graf van een Indiaans kind markeren, dat zo’n 7.500 jaar geleden werd begraven.

Walvisvaart

Red Bay National Historic Site is de grootste 16e-eeuwse walvishaven ter wereld. Onder meer een museum en een authentieke boot herinneren aan de meedogenloze dagen van weleer.

Noormannen

Bij L'Anse aux Meadows National Historic Site is te zien hoe de Noormannen in het jaar 1.000 leefden. Het Werelderfgoed kan bogen op drie originele bouwwerken, en heeft enkele vaste tentoonstellingen met archeologische vondsten.

Praktische informatie

Beste reistijd

Tussen mei en oktober schijnt de zon het meest, en zijn de beide regio’s het beste te genieten. Hierbinnen zijn juli en augustus de meest zonrijke maanden.

Flora en fauna

Het grootste deel van de provincie bestaat uit onherbergzaam rots-, heuvel-, moeras- en bosgebied, met veel wateren en watertjes. De kust is erg ruig met veel rotsen en fjorden; de totale kustlengte bedraagt 17.000 kilometer.

Het zuidwesten van Newfoundland wordt gekenmerkt door naaldbomen als de balsemspar, lariks, zwarte en witte spar en rode en witte pijnbomen. Daarnaast komen er veel zilverberken, grauwe elsen, pin cherries en dogberries. In de zomer komt Newfoundland tot bloei, onder meer door het ontluiken van maar liefst 40 soorten orchideëen. Het koude Labrador fleurt op door meer dan 100 soorten wilde bloemen, zoals vrouwenmantel, pineapple weed en coltsfoot.

Landinwaarts zijn kariboe’s, zwarte beren, ijsberen en elanden te vinden, maar Newfoundland is vooral een decor voor de maritieme wereld. Aan en voor de kust zwemmen vissen als haring, makreel en de Atlantische zalm en leven schaaldieren als de kreeft, sneeuwkrab en blauwe mossel. Ook whale watchers halen er hun hart op, onder meer aan bultruggen, potvissen, orca’s en narwals. De papagaaiduiker is daarbij een nieuwsgierige toeschouwer op de kliffen.

Belangrijkste steden

Provinciehoofdstad St. John’s is hier de grootste stad, en wordt gezien als oudste stad (1528) van Amerika. Daarnaast zijn Grand Falls, Corner Brook en Windsor steden van betekenis.

Kaart van Newfoundland & Labrador

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder