opc_loader

Reizen & vakantie naar Zion National Park

Zion National Park ligt in de staat Utah, in het zuidwesten van de USA. De zuid-ingang bereik je door Utah Route 9 te pakken. De zomers zijn heet, de winters koud. Omdat Zion Canyon relatief laaggelegen is, stijgen de temperaturen tussen juni en september tot recordhoogte, rond de 45°C. De winters zijn er vrij mild, met temperaturen rond de -5°C. Tekst Martin Schäfer, fotografie Harald Kolkman

Zion National Park is een grote ontdekkingstocht

Zion is een oud Hebreeuws woord dat ‘toevluchtsoord’ of ‘schuilplaats’ betekent. Een toepasselijke naam voor dit nationale park, zeker als je het van de oostkant benadert. De Zion-Mount Carmel Highway voert je over rood asfalt rechtstreeks de bijna twee kilometer lange Pine Creek Tunnel in, met aan het einde het beloofde Zion. Beter kun je een park niet binnenkomen: na de overweldigende rotsformaties van omliggende parken als CanyonlandsBryce of Antelope Canyon is een duistere tunnel precies wat je nodig hebt om je netvliezen weer wat rust te geven. Zodra je ogen gewend zijn aan het felle daglicht, gaat er een andere wereld voor je open. Massieve, spaarzaam begroeide rode en witte kliffen die lobbig en breed naar de grond uitlopen, flankeren de smalle asfaltweg die richting parkeerplaats kronkelt. In schril contrast met de scherp verweerde gesteentes van de regio lijkt het plaatselijk overheersende Navajo-zandsteen maar weinig last te hebben gehad van water- en winderosie – alleen de karakteristieke kris-krastekeningen veroorzaakt door constant wisselende windrichtingen geven blijk van haar kwetsbaarheid.

Mukuntuweap

De eerste mormonen vestigden zich vanaf 1847 in het gebied rond de Virgin River. Pas aan het begin van de twintigste eeuw ontdekte de overheid de mogelijkheden van het gebied tijdens een officiële expeditie. De opbrengst van de verkenningstocht – met name de foto’s en schilderijen - was zo spectaculair dat zelfs zittend president William Taft op de hoogte werd gebracht. De president twijfelde niet lang: in 1908 verklaarde hij 6.000 hectare van Zion Canyon tot heus National Monument, Mukuntuweap genaamd. Niet dat dit meteen tot hoge bezoekersaantallen leidde; slechts 1.000 mensen legden in de eerste tien jaar de moeilijke weg langs berg en dal naar Mukuntuweap af. Toch waren hun verhalen zonder uitzondering razend enthousiast, en de interesse in Zion Canyon groeide gestaag. 

Zion National Park

Tegen 1918 was Mukuntuweap meer dan 30.000 hectare groot, en zat er een officiële kwalificatie van de National Park Service aan te komen. Tijd voor een nieuwe naam: Zion National Monument. Omdat Zion nog steeds moeilijk bereikbaar was door een gebrek aan wegen en de grote afstand naar het dichtstbijzijnde treinstation, kon het gebied nog geen National Park worden. Totdat Stephen Mathers, directeur van de National Park Service, zich ermee ging bemoeien. Van 1919 tot 1929 maakte hij elk jaar een tripje naar Zion, vaak begeleid door pers, wetenschappers en rijke potentiële sponsors. Beetje bij beetje lukte het hem om van Zion eindelijk een goed bezocht park te maken. Nadat de wegen van Washington County waren geplaveid, kreeg hij in 1930 toestemming om een 1,7 kilometer lange tunnel door de zandsteenkliffen van Zion Canyon te graven.

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1

Zion National Park

Wie het park te voet wil verkennen, kan Zion in de zomermaanden beter mijden. Hikers en andere actievelingen zijn beter af als ze rond april/mei of september/oktober naar Utah trekken. De maanden juli en augustus worden vooral gekenmerkt door plotseling opkomende overstromingen, als gevolg van hevige regenval, de zogenaamde flash floods. In de winter blijft het park open, al rijden de pendelbussen in deze maanden niet.

Zion National Park

Om het nabijgelegen Springdale een stad te noemen moet je lef hebben, maar dit is de dichtstbijzijnde plek om voedsel in te slaan of een broodje te eten. Grotere steden in de buurt zijn St. George en Cedar City. Wat echter belangrijker is, zijn de nabijgelegen andere nationale parken van Utah, zoals Bryce Canyon, Arches, Capitol Reef en Canyonlands, die op slechts enkele honderden kilometers van elkaar liggen.

Hotels en restaurantjes

In het park zelf staat een hotel, de Zion Lodge. Hier, vlakbij de Great White Throne, is het goed toeven voor reizigers met een iets diepere portemonnee.

Zion Lodge, tel: +1 (435) 772 2001, e-mail: reserve-zion@xanterra.com, internet: www.zionlodge.com

Slapen kan in Springdale in alle prijsklassen, al is het in de zomermaanden vaak vechten om een hotel- of motelbed. Een van de motels langs Highway 9 is vaak de meest praktische oplossing. Wie vooruit plant, kan eens informeren of er een plek op een van de vele ranches in de omgeving vrij is; niet alleen word je in de natuur wakker, maar vaak bieden de eigenaars ook zelfgeleide tours door Zion aan.

Zion National Park

Eten & drinken

Verwacht geen al te hoogstaande cuisine in Springdale; eethuisjes en kleine bistrorestaurants bieden vooral eerlijke, dagverse ingrediënten die volgens ‘American style’ bereid zijn. De grotere hotels hebben vaak een eigen, ‘chiquer’ restaurant. De Switchback Grille is met afstand het grootste restaurant, dat naast de Zion Inn ligt, maar wij aten bij Pentimento, 1515 Zion Park Blvd, Springdale, UT 84767, tel: +1 (435) 772 0490, fax: +1 (435) 772 3702, e-mail: driftwood@infowest.com, www.driftwoodlodge.net

Campings

Goedkoper zijn de campings in en rondom Zion National Park. South Campground en Watchman Campground zijn erg populair – voor de laatste moet minstens vijf maanden van tevoren gereserveerd worden – maar dan sta je ook midden in het park. Er zijn ook drie campings buiten het park, waarvan we er een hebben vermeld.

South Campground, hiervoor geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. Er is geen reservering mogelijk.

Watchman Campground, reserveren van april tot oktober, tel: +1 (800) 365 2267, internet: reservations.nps.gov

Zion Canyon Campground, Market & Motel, 479 Zion Park Blvd., Springdale, UT 84767, tel: +1 (435) 772 3237, e-mail: zioncamp@infowest.com, internet: www.zioncamp.com

Kaart van Zion National Park

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder