opc_loader

REIZEN DOOR MONTANA

Deze pagina bevat informatie voor diegenen door deze staat willen reizen, een rondreis willen maken met bijvoorbeeld een camper of huurauto en op zoek zijn naar handige achtergrondinformatie om zich verder te kunnen oriënteren. Montana ligt in het noordwesten van de Verenigde Staten, tussen Canada (noord), Wyoming en Idaho (zuid en west) en South en North Dakota (oost). De staat is opgedeeld in zes regio’s, te weten Custer Country, Glacier Country (FOTO ONDER), Gold West Country, Missouri River Country, Russell Country en Yellowstone Country.

Glacier National Park in Montana USA

De Treasure State heeft twee verschillende klimaatzones, te wijten aan haar ligging op de Continental Divide. Ten oosten van deze regengrens vloeit het water richting Golf van Mexico, ten westen stroomt alles richting de Pacific. Daarom heeft het westen een overwegend milder klimaat dan het oosten, waar Koning Winter met harde hand regeert over de uitgestrekte vlaktes. In het westen schommelt de temperatuur ‘s winters rond het vriespunt, terwijl het kwik in het oosten dan rond de tien graden lager ligt. De zomer is aan beide zijden aangenaam tot heet, met temperaturen van rond de 21°C (oost) en 28°C (west). Regen valt er zelden, zeker in het oosten van de staat. In de bergen komt echter jaarlijks wel zo’n 150 cm sneeuw naar beneden.

Beste reistijd

Mei tot en met september zijn de beste maanden om naar Montana te gaan. De vakantiemaanden juni en juli zijn ook voor Amerikanen en Canadezen hét seizoen voor een bezoek aan bijvoorbeeld Glacier NP, dus houd rekening met plotseling oplopende wachttijden en prijzen.

Flora en fauna

Montana wordt doorsneden door de machtige Rockies, die het westen van de staat haar image geven. Het oosten lijkt meer op Kansas, met uitgestrekte vlaktes en prairies onder de illustere noemer ‘Big Sky Country’. De hoogste gebieden worden in de zomer vooral gekenmerkt door wilde bloemen, daaronder groeien bossen vol coniferen en Ponderosa pine. Op de vlaktes en prairies groeit een overdaad aan grassoorten, cactussen en sagebrush.

Wildlife in Montana USA

(Foto Shutterstock)

In het wild leven hier voornamelijk bergbewoners; elanden, witstaartherten, muildierherten, bighorn sheep, antilopes en berggeiten zijn veel geziene dieren. Grizzly’s komen nog maar weinig voor, evenals de kraanvogel, grijze wolf en de zwartvoetfret. Een bijzondere inwoner van Montana is de Mexicaanse wandelvis ofwel axolotl, een week amfibie dat zijn larvale status niet ontgroeit.

Belangrijkste steden

Helena is de hoofdstad van Montana. Daarnaast zijn steden als Butte, Missoula, Bozeman en Billlings, de grootste stad, het vermelden meer dan waard.

Natuur

De Rocky Mountains vinden hun hoogtepunt in het schitterend ongerepte Glacier National Park (FOTO GEHEEL BOVEN), in het noordwesten van Montana. Meer dan 200 meertjes en wateren stammen uit een van de 50 gletsjers die dit park rijk is. Een must-see! Iets minder druk, maar minstens zo de moeite waard is Bitterroot National Forest, aan de grens met Idaho.

Custer’s last stand

Little Bighorn Battlefield National Monument is een herdenkingsplaats voor een van de meest bekende veldslagen van de 19 e eeuw. Hier stonden Cheyenne- en Sioux-Indianen onder leiding van stamhoofd Sitting Bull in 1876 lijnrecht tegenover de troepen van generaal George A. Custer, die tijdens ‘the last stand’ meedogenloos werden afgeslacht.

Lewis & Clark

Na de winter van 1804 in North Dakota te hebben doorgebracht, trokken ontdekkingsreizigers Meriwether Lewis en William Clark met hun Corps of Discovery over de Rockies richting de Pacific. In Great Falls is het Lewis and Clark Interpretive Center te vinden, dat een overzicht geeft van de lokale bezienswaardigheden rondom hun indrukwekkende tocht.

Kaart van Montana

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder