opc_loader

REIZEN DOOR NEW MEXICO

Deze pagina bevat informatie voor diegenen door deze staat willen reizen, een rondreis willen maken met bijvoorbeeld een camper of huurauto en op zoek zijn naar handige achtergrondinformatie om zich verder te kunnen oriënteren. New Mexico ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten, tussen Oklahoma en Texas (oost en zuid), Mexico (zuid), Arizona (west) en Colorado (noord). De staat is opgedeeld in zes regio’s, te weten Northwest, North Central, Central, Northeast, Southwest en Southeast.

Carlsbad Caverns in New Mexico(Foto Shutterstock)

Het klimaat van het Land of Enchantment varieert van droog tot semi-aride, en wordt vaak beschreven als een zuidelijk woestijnklimaat. De staat kent zeer hete zomers en milde winters. De gemiddelde wintertemperatuur schommelt in het noorden rond de 2 graden Celsius, terwijl in het zuiden het kwik op 13 graden blijft hangen. ‘s Zomers is het in het noorden met temperaturen van rond de 26°C gerust koel te noemen, zeker vergeleken bij het hete zuiden, waar het makkelijk 35°C kan worden. De jaarlijkse regenval meet ongeveer 30 cm, waarvan de helft in juli en augustus valt. Verrassend genoeg valt er hier ook sneeuw; de bergen in het noorden ontvangen jaarlijks zo’n 254 cm. De maanden mei en juni, alsmede eind augustus en september zijn het meest geschikt om naar New Mexico af te reizen.

Flora en fauna

New Mexico is een bergachtig gebied, met in het noorden het staartje van de Rockies en in het zuiden de bergeketens van de Basin en Range Region. Het oosten wordt bepaald door de Great Plains, met oneindige vlaktes en hoge mesa’s. De staat biedt een allegaartje van diverse gewassen en klimaatzones. Woestijnstruiken en –grassen, sagebrush, ponderosa pine, eiken, coniferen, dennen, sparren, yucca’s en wilde toendrabloemen. Veel voorkomende dieren zijn de pronghorn antilope, javelina, muildier, witstaarthert, elanden, wilde kalkoen, zwarte beer, boommarter, vleermuis, hermelijn, het blauwe sneeuwhoen en bighorn sheep. In de woestijn kruipen insecten als de tarantula en de duizendpoot.

Belangrijkste steden

De staatshoofdstad van New Mexico is Santa Fe. Daarnaast zijn Albuquerque, Las Cruces, Rio Rancho en Roswell grotere steden van betekenis.

Natuur

In de Carlsbad Caverns (FOTO BOVEN) leven zeven soorten vleermuizen, waarvan de Mexican freetail het meest bijzonder is; meer dan een miljoen exemplaren hebben hier hun natuurlijke habitat. De grot waarin ze overdag hangen, de Bat Cave, is niet toegankelijk voor publiek. Als de avond valt, zwermen ze echter allemaal naar buiten, een indrukwekkend schouwspel voor jong en oud.Het achterland van Carlsbad Caverns National Park is alleen voor de doorgewinterde hiker; ruig terrein, scherpe planten en vooral een schrijnend gebrek aan water maken een tocht tot een uitdaging. Een ander uitzicht wordt gevormd door het stralend witte zand van White Sands National Monument, in het noordelijke deel van de Chihuahuan Desert.

Santa Fe

Een van de oudste steden van Amerika is nog steeds een van de mooiste. Met schitterende adobe- en barokarchitectuur, een bruisend uitgaansleven, prachtige musea en de ligging aan de voet van de adembenemende Sangre de Cristo Mountains is dit een must-see.

Roswell

UFO’s en mysterieuze buitenaardse wezens, bodemloze meren en het jaarlijkse libelle-festival zijn maar een paar redenen om naar Roswell af te reizen. Niet voor reizigers die allergisch zijn tegen hippies en regenboogshirts.

Truth or Consequences

Aanvankelijk heette dit plaatsje Hot Springs, maar toen een populair radioprogramma de plaatsen in de natie opriep om zich te vernoemen naar hun quiz-show was het gedaan met de oude naam. Vanaf 1950 heet deze ietwat slaperige plek dan ook Truth Or Consequences, New Mexico.

Kaart van New Mexico

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder