opc_loader

REIZEN DOOR NEW YORK STATE

Deze pagina bevat informatie voor diegenen door deze staat willen reizen, een rondreis willen maken met bijvoorbeeld een camper of huurauto en op zoek zijn naar handige achtergrondinformatie om zich verder te kunnen oriënteren. New York State ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten, tussen Ontario en Quebec, Canada (noord), New Jersey en Pennsylvania (zuid en west), Vermont, Massachusetts en Connecticut (oost) en Ontario (west). De staat is opgedeeld in maar liefst elf regio’s, te weten Thousand Islands-Seaway, The Adirondacks (FOTO ONDER), Central-Leatherstocking, Capital-Saratoga, Greater Niagara, Chautauqua-Allegheny, The Catskills, Finger Lakes, Hudson Valley , Long Island en New York City.

New York State(Foto Shutterstock)

De Empire State kent een vochtig landklimaat, met koude winters en warme zomers. Het zuidoosten is het warmst, het koudst zijn de Catskills, de Adirondacks en de snow belt rond de Great Lakes. In de winter schommelt het kwik rond de -10°C, terwijl de zomer gemiddelde temperaturen van rond de 30 graden Celsius kent. Vooral In New York City kan de warmte erg lang blijven hangen, door de smog en hoogbouw. De jaarlijkse neerslag komt op ongeveer 100 cm, met uitschieters van 126 voor New York City en het gebied rond de Great Lakes. Buffalo heeft overigens de twijfelachtige faam om de winderigste stad van de staat te zijn; het waait hier vrijwel constant zo’n 19 km p/u. Het voorjaar en de herfst zijn bij uitstek geschikt om naar New York af te reizen. De ergste warmte en kou zijn dan weg, en maken plaats voor de meest schitterende seizoenskleuren.

Flora en fauna

New York State is een gevarieerd gebied, met Canada en de Niagara watervallen aan de noordkant, een mooie kustlijn in het oosten, schitterende natuurgebieden als de Catskills en de Adirondacks in het midden en noordoosten en een groot aantal meren. Het zuiden en oosten bestaat voornamelijk uit laagland. Veel voorkomende bomen zijn aan de kust eiken, laurierbomen en sweet gum, terwijl eiken, hickory en kastanjes vooral in de valleien te vinden zijn. In en om de gebergtes komen veel sparren, berken, eiken, beuken, linden en esdoorns voor. Het westen wordt tenslotte opgefleurd door de aanwezigheid van vele fruitbomen.

Zoogdieren die er veelvuldig te vinden zijn, zijn muizen, sneeuwhazen, konijnen, marmotten, eekhoorns, muskusratten, herten, bevers en wasberen. In de lucht zijn kraaien, haviken, spechten, spreeuwen en bluebirds te vinden. Ongeveer 210 soorten vis zwemmen rond in de Hudson en in Lake Ontario, waaronder diverse soorten baars, forel en snoekbaars. In de Long Island Sound leven bovendien oesters, mosselen en andere zouwaterbewoners.

Belangrijkste steden

Albany is de staatshoofdstad van New York State. Grotere steden van betekenis zijn Buffalo, Syracuse, Rochester en New York City.

Natuur

Hoewel een echt Nationaal Park ontbreekt, is er voor natuurliefhebbers veel te vinden. De gebieden langs de Hudson en rond de Catskills, de Adirondacks – met een gelijknamig State Park - en Niagara bieden uitgerbeide mogelijkheden tot hiken, fietsen en kamperen.

Vallend water

De Niagara watervallen behoeven maar weinig introductie. Hoewel het mooiste gedeelte aan Canadese zijde ligt, heeft ook de Amerikaanse kant een bruisende aantrekkingskracht.

Big Apple

New York City is een haast onbeschrijfelijke stad, met de meest uiteenlopende mogelijkheden voor de nieuwsgierige stedentripper. Central Park, het bruisende uitgaansleven, het MoMa, het Empire State Building of die unieke broodnuchtere straatcultuur van de New Yorkers.

Kaart van New York State

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder