opc_loader

REIZEN DOOR TEXAS

Deze pagina bevat informatie voor diegenen door deze staat willen reizen, een rondreis willen maken met bijvoorbeeld een camper of huurauto en op zoek zijn naar handige achtergrondinformatie om zich verder te kunnen oriënteren. Texas ligt in het zuiden van de Verenigde Staten, tussen Mexico (zuid), Oklahoma (noord), Arkansas en Louisiana (oost) en New Mexico (west). De staat is opgedeeld in zeven regio’s, te weten Panhandle Plains, Big Bend Country, Hill Country, Prairies & Lakes, Piney Woods, South Texas Plains en Gulf Coast.

Big Bend National Park in Texas USA(Foto Harald Kolkman / Meridian Travel)

Gezien de grootte van de Lone Star State is het moeilijk om een algemeen beeld van het klimaat te geven. Over het algemeen heerst er aan de kust een typisch maritiem klimaat, met verder landinwaarts een landklimaat met alle aspecten van dien. Overwegend heersen er in Texas twee seizoenen: een hete zomer van april tot en met oktober, en een milde winter die van november tot en met april duurt. Tegen de tijd dat de zomer afgelopen is, is het te heet voor verkleurende bladeren en begint de winter abrupt. Temperaturen in de winter schommelen staatsbreed rond het vriespunt; ‘s zomers is dat wel anders: temperaturen van boven de 30 graden Celsius zijn meer dan normaal. De jaarlijkse neerslag verschilt per gebied, van 20 cm in West-Texas tot 142 cm bij de grens met Louisiana. Vanaf september kan er incidenteel een orkaan of voorkomen aan de Gulf Coast. De zomermaanden mei tot en met oktober zijn het meest geschikt om naar Texas af te reizen. Houd er rekening mee dat de zomervakantie van juni en juli ook voor Amerikanen vrije tijd zijn en de prijzen en wachttijden kunnen oplopen. Bovendien zijn juli en augustus simpelweg ontzettend heet.

Flora en fauna

Geografisch is de staat in te delen in vijf gedeeltes; van het vlakke laagland in het oosten, via de heuvelachtige Prairie Plains, de stijgende Rolling Plains en de droge rotsachtige Great Plains naar de dorre hoogvlaktes van de Basin & Range Region. Hierover verdeeld is gras de grote gemene deler; meer dan 500 soorten, vooral Bermuda grass, groeien hier in alle maten. Daarnaast zijn er natuurlijk veel cactussen te vinden, zoals de prickly pear en yucca. Veel voorkomende bomen zijn catclaw, huajillo, treurjeneverbes, iep, eik, den, esp, cipres en dwergpalm. Ook hier is het meest voorkomende zoogdier het witstaarthert, met 3 miljoen exemplaren waarschijnlijk de grootste populatie van het land. Daarnaast zijn het gordeldier, de coyote, lynx, bergleeuw veeltallig aanwezig, evenals zo’n 100 soorten slangen – waarvan maar liefst 16 giftig zijn. Vogels zijn er in overvloed; zo’n 825 soorten fladderen of scharrelen door het gevarieerde landschap. Daaronder bevinden zich onder meer zangers, prairiekippen, spotvogels, spechten, winterkoninkjes en, aan de kust, kraanvogels.

Belangrijkste steden

Staatshoofdstad van Texas is Austin. Daarnaast zijn Dallas/Fort Worth, Houston, San Antonio, Waco en Galveston grote steden van betekenis.

Natuur

Texas beschikt over twee Nationale Parken, die beide in het teken staan van machtige bergen tegen een voorgrond van grillige woestijn en immense droogte. Big Bend National Park (FOTO BOVEN) ligt in een van de meest afgelegen gebieden van de staat, in de grote bocht van de Rio Grande. De kalksteenbergen van Guadalupe Mountains National Park zitten tjokvol fossielen uit het Perm en werden gevormd uit een oude binnenzee. De hoofdreden om naar de Panhandle te komen is het Palo Duro State Canyon Park. Uit het niets splijt de grond hier open en toont een grote scheur van zo’n 300 meter diep. De canyon is vooral bij zonsop- en ondergang een visueel spektakel, als de rotsen door de zon in lichterlaaie lijken te staan.

Houston

Het is er chaotisch druk en altijd vochtig warm, de vervuiling rijst de pan uit en de tegenstellingen tussen arm en rijk zijn schrijnend groot. De andere kant van Houston is echter weer dat het een bloeiende cultuurstad is, met veel prachtige musea en een weelderig nachtleven.

Activiteiten in Texas

Ballonvaart over Longview

Net als boven de wolken: het oudste vliegtuig ter wereld geeft nog steeds een gevoel van vrijheid en avontuur. Het gebied rond Longview is - zoals de naam al doet vermoeden - de heteluchtballonhoofdstad van Texas. Prachtig uitzicht  over het bruisende water van Lake Cherokee, dichte dennenbossen, weiden met vers gemaaid hooi of de beroemde longhorns, laten blijvende indrukken achter vanuit het perspectief van een vogel. Een bijzonder hoogtepunt is de "Great Texas Balloon Race", die dit jaar plaatsvindt van 27 tot 29 juli, met talrijke kleurenpatronen die door de lucht vliegen. Op de populaire "Evening Balloon Glow", steken de ongeveer 80 piloten hun ballonnen aan onder de Texaanse sterrenhemel en creëren  een unieke sfeer.

Per Texas State Railroad door Piney Woods

Een schat aan waarnemingen voor de zintuigen wacht in Piney Woods in het oosten van de staat, waar verschillende ecosystemen en wildlife elkaar ontmoeten. Het verkennen van deze regio met een stoomlocomotief uit de jaren twintig, waarbij historische verhalen kunnen worden beluisterd, brengt reizigers in de nostalgische sfeer van een treinreis van 100 jaar geleden. Een stop is in Palestina vooral de moeite waard, waar er meer gebouwen staan in het “National Register of Historic Places” dan in bijna elke andere stad in Texas, terwijl in Jacksonville majestueuze dennen en blauwe meren zorgen voor een serene rust.

Herontdek de legendarische Route 66

De streek rond Palo Duro Canyon, de op één na grootste canyon van de Verenigde Staten, diende als winterreservaat voor de Comanche-Indianen. Later gebruikten kolonisten hun paden en uiteindelijk werd in de jaren 1920 de legendarische Route 66 gebouwd langs de oude indiaanse paden - die precies hier halverwege de route markeerde. In het midden van de laatste vrije thuisbasis van de Comanche Indianen en op slechts 15 kilometer van Route 66 ligt de ranch “Cowgirls and Cowboys in the West”. Hier kunnen bezoekers, van beginners tot professionals, het zadel in  klimmen en te paard de canyon en Route 66 ontdekken. Bijzonder romantisch zijn de zonsondergang tochten,   bijzonder spectaculair zijn de "Cattle Roundup Vacations", waar ruiters echte cowboys worden op verscheidene dagen.

Hill Country per fiets

Juist de fiets maakt dit gebied letterlijk "tastbaar": velden vol wilde bloemen, beekjes door geurige cipresbossen en traditionele wijnmakerijen flankeren de paden in de Hill Country regio. Een goed startpunt voor fietstochten is het voormalige Duitse emigrantenstadje Fredericksburg, omringd door wijngaarden, schilderachtig gelegen in het hart van Texas. De “Luckenbach Loop Alternate”, een 50 km lange fietsroute, kan in een dagtocht worden gedaan. Tijdens de tocht word er ook een stop gemaakt hier in het vier-zielen-dorpje Luckenbach, dat elke avond een openluchtpodium wordt voor countrymusici – ga mee jammen, neuriën en zingen, u bent van harte welkom! S ’avonds een glas Texaanse wijn onder een van de vele eikenbomen - en het leven is prima.

Ontdek Big Bend NP per boot

Coyotes en beren, spectaculaire landschappen en ongerepte natuur - dat is West Texas. Vijf canyons zijn te vinden in Big Bend National Park, en deze zijn te bewonderen vanuit de Rio Grande net zoals de fauna van het park: roodwangschildpadden zonnebaden op rotsen en boomstammen, blauwe reigers en groene ijsvogels vliegen langs de rivier, bevers zijn hier en daar te horen. Of het nu in een kajak, kano of tijdens het raften is: rondleidingen van twee uur tot tien dagen worden aangeboden op de Rio Grande. Afhankelijk van de sector biedt de rivier ideale omstandigheden voor beginners en gevorderden: de rivier loopt soms door 450 meter diepe kloven, soms door brede, open stukken met uitzicht op de omliggende hoogvlaktes en bergen van de Verenigde Staten en Mexico. 

Southfork

Verder naar het westen vinden we een van de hoofdschuldigen aan het gangbare image van de staat: Dallas. De wereldberoemde tv-serie uit de jaren ‘80 over de familie van de oliemagnaat Ewing bracht de stad elke week in miljoenen huishoudens op de buis en dat niet op de meest positieve manier. Wie het pistool wil zien waarmee JR door Sue Ellen werd neergeschoten, kan terecht op de echte Southfork Ranch. Verwacht echter geen gigantisch landgoed; de meeste binnenshots in de serie werden in Californië opgenomen en voor de buitenopnames van Southfork werd vaak een groothoeklens gebruikt.

Kennedy

De tragisch gestorven president John F. Kennedy werd vermoord vanaf de zesde verdieping van het Dealy Plaza in Dalls. Tegenwoordig is hier een museum gevestigd, met wetenswaardigheden, authentieke memorabilia en een blik door de ogen van de vermeende moordenaar, Lee Harvey Oswald.

Kaart van Texas

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder