opc_loader

REIZEN NAAR MEMPHIS

Velen reizen naar Memphis, Tennessee vanwege twee legendarische iconen uit de Amerikaanse geschiedenis: Elvis Presley veranderde in één heupzwaai de muziek voor altijd, terwijl Dr. Martin Luther King nobel en standvastig ten onder ging in de strijd om gelijke burgerrechten. Memphis is echter meer dan het exponent van haar twee beroemde zonen. Elk jaar brengen duizenden mensen een bezoek aan Graceland, zoeken vertier op Beale Street, brengen een bezoek aan Sun Studio  of gaan shoppen in de vele shoppingmalls. Tekst Martin Schäfer Fotografie Harald Kolkman

Te zien & te doen in Memphis

In de geboortestad van de Rock 'n' Roll is naast alles wat met Elvis te maken heeft natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. In het Peabody Hotel wordt elke dag een groep eenden vanaf hun verblijf op het dak met de lift naar beneden gebracht om te zwemmen in de fontein in de lobby. Only in America...

Beale Street in Memphis

Beale Street is inmiddels een onnavolgbare legende, die bekend staat om haar verscheidenheid aan uitgaanspubliek en de geboorte van de blues. Oorspronkelijk een rijke wijk, maar een gele-koortsepidemie zorgde voor lege huizen van de arme, multiraciale bevolking. Hierna volgde een keur aan bars, cafés en muziektenten en de gruizige reputatie die daarbij hoorde. Tegen een soundtrack van smeulend hete blues, soul en rhythm ‘n' blues ontpopte zich hier tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw een waar Sodom en Gomorra.

Nu Beale een heus Historic District is geworden, is het met de losbandigheid wat minder en ook de onweerstaanbare elektriciteit van de opkomende zwarte muziek is alleen nog in naam aanwezig. B.B. King, bluespionier van het eerste uur, heeft hier bijvoorbeeld een eigen club maar speelt er nog maar zelden. Echte oude blues is schaars, maar livemuziek klinkt elke dag in de lange reeks bars en clubs achter opgefriste gevels en neonreclames in typisch jaren vijftig-stijl. Onmisbaar.

Gibson Guitar Plant in Memphis

Gitaarfreaks spoeden zich naar Lee Avenue, waar de Gibsonfabriek bezoekers een kijkje op de werkvloer gunt terwijl de snaren van die legendarische gitaren gedegen en secuur worden gespannen. Boven biedt de tentoonstelling Rock'n'Soul: Social Crossroads een verfrissende kijk op muziek en haar invloed op rassenscheiding, migratie en jeugdcultuur.

Graceland in Memphis

Dé hoofdattractie in Memphis is het landgoed van Elvis Presley, dat jaarlijks rond de 700.000 bezoekers trekt. Graceland is onverwacht ingetogen ingericht voor een koning, die het bij leven behoorlijk breed liet hangen. Al op 22-jarige leeftijd kocht de jonge Presley het koloniale landhuis met boomgaard, voor een nu lachwekkende prijs van $100.000,- Onder bezielend toezicht van ex-vrouw Priscilla en dochter Lisa-Marie vinden hier heden ten dage rondleidingen plaats langs de rijke inrichting en redelijk integere tentoonstellingen van kleding, auto's en vliegtuigen.

Graceland in Memphis

Rondleidingen verlopen zeer geordend via een audio-gids, met voor elke fan en scepticus genoeg tijd om stil te staan bij het leven en werk van Presley. Juweeltjes vormen de woonkamer, de met groen tapijt beklede Jungle Room, de met prijzen, kostuums en documenten bezaaide Trophy Room en het graf van Elvis en familie, in de Meditatietuin achter het huis. Als u één ding doet in Memphis, bezoekt u Graceland.

Mud Island in Memphis

Aan de andere oever van de Mississippi ligt het kleine, uit slib gegroeide Mud Island, waar het River Museum u de geschiedenis van de rivier uit de doeken doet. Maar daarmee houdt het nog niet op; integendeel. Muziek komt langs in de vorm van het originele bord van Stax Records, platenlabel van onder andere Otis Redding en Isaac Hayes, en een witte jumpsuit van de King himself. Buiten ontrolt de Mississippi zich onder uw voeten in de River Walk, die de hele loop van de rivier op schaal nabootst, eindigend in een zwembad – met strand – dat Golf van Mexico voorstelt. Even verderop staat de Memphis Belle, een originele B-17 bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog, ook bekend uit de gelijknamige film.

National Civil Rights Museum in Memphis

Rond het oude Lorraine Motel aan Mulberry Street is het indrukwekkende National Civil Rights Museum opgetrokken. In dit motel werd Dr. Martin Luther King in 1968 met één kogel doodgeschoten door de inbreker James Earl Ray vanuit een badkamer aan de overkant. De kamer waarin Dr. King verbleef, is geconserveerd voor het publiek en vanuit een naburige kamer te bezichtigen. Ook de badkamer van waaruit Ray zijn doelwit op de korrel nam, behoort tot de bezienswaardigheden, en wordt alsmaar aangevuld met authentieke bewijsstukken, chronologieën en (complot)theorieën.

National Civil Rights Museum in Memphis

Het museum zelf bevat diverse overzichtelijk ingerichte tentoonstellingen, die een compleet beeld geven van de strijd voor stem- en burgerrechten. De strijd om burgerrechten is onderverdeeld in periodes en gebeurtenissen, vaak vergezeld door tastbare handvaten. Zo is een gevangeniscel van Dr King nagebouwd en blaft een stem in een nagebouwde bus u onmiddellijk naar achteren als u voorin probeert te gaan zitten. Een must, voor beginners en gevorderden.

Peabody Hotel in Memphis

Het befaamde Peabody Hotel in Memphis heeft een wel heel bijzondere attractie binnen haar muren. Elke ochtend om klokslag negen uur waggelen vijf eenden – vier vrouwtjes en een mannetje, onder begeleiding van de Royal Duckmaster – vanuit hun Royal Duck Palace op het dak richting de gouden lift. Eenmaal beneden aangekomen, begeven de huiseenden zich over een speciaal voor hen uitgerolde rode loper naar hun habitat, de fontein.

De Duckmaster van het Peabody Hotel in Memphis

's Middags om vijf uur precies herhaalt het ritueel zich op omgekeerde wijze. Deze traditie wordt al 76 jaar in stand gehouden, en is naar verluidt het gevolg van een grap van de toenmalige manager van het hotel. Wie een glimp van de eenden wil opvangen, dient minstens een halfuur van tevoren aanwezig te zijn in de sfeervolle lobby. Zo populair zijn ze, ja.

Stax Museum of American Soul Music in Memphis

Stax Records was het lokale platenlabel dat soullegende Motown naar de kroon stak; onder meer Otis Redding, Wilson Pickett, Sam & Dave en Isaac Hayes behaalden onder deze paraplu hun grootste successen. Het prachtig nieuwe Stax Museum of American Soul Music vertelt hun verhaal, aan de hand van beeld, geluid en originele memorabilia. Zo staat er onder andere Isaac Hayes' originele SuperFly-Cadillac, de nagebouwde (opname-) Studio A en een onvervalste honderd jaar oude houten kerk. Halleluja!

Sun Studio in Memphis

Het gebeurt maar zelden dat een stad zich zo onderdompelt in muziek, dat zijn naam synoniem staat voor een stroming. Nashville en Detroit zijn hiervan voorbeelden, maar Memphis kan er ook wat van. In Sun Studio begon bijvoorbeeld niet alleen Elvis, maar ook Ike Turner, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash en U2 timmerden aan de lange weg naar onsterfelijkheid. In het kleine gebouwtje aan Union Avenue worden door enthousiaste jonge muzikanten om het halfuur rondleidingen gegeven, die langs een minimuseum, giftshop en de originele opnameruimte leiden.

The Arcade Restaurant in Memphis

The Arcade Restaurant in Memphis

The Arcade Restaurant heeft in de loop der jaren veel beroemde klanten gehad, die afkwamen op de heerlijke en eerlijke gerechten en de originele turquoise vinylbankjes. Elvis had er zelfs een booth met ontsnappingsroute!

Arcade Restaurant, 540 S. Main St., Memphis, TN 38103, tel: +1 (901) 526 5757

Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
GoAmerika Magazine 2019 verschijnt op 17 januari maar is nu al hier te bestellen. In editie 2019...
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 2 (van de 2 artikelen). Resultaat:1

Kaart van Memphis en omgeving

Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder