opc_loader

CHEESESTEAKWARS IN PHILLY

Philadelphia staat bekend als the city of brotherly love. Maar in South Philly woedt al jaren een felle strijd, die voorlopig nog geen winnaar kent. Want terwijl het hier ooit om de toekomst van het land ging, draait deze oorlog om het definitieve antwoord op een veel belangrijker vraag: wie maakt de beste cheese-steak van Philadelphia?

Philadelphia Cheesesteak

'De moddervette lekkernij werd hier begin twintigste eeuw voor het eerst geserveerd, volgens één versie van het verhaal door de broers Pat en Harry Olivieri'

Cheesesteak hoort bij Philadelphia als gebraden kippetjes bij het Oktoberfest in München. De moddervette lekkernij werd hier begin twintigste eeuw voor het eerst geserveerd, volgens één versie van het verhaal door de broers Pat en Harry Olivieri. Pat had een hotdogkraam, maar de worstjes kwamen hem zo’n beetje de neus uit. Hij liet dungesneden biefstuk komen, bakte het op zijn grill en deed het met wat uitjes tussen een hotdogbroodje. Net toen hij wilde gaan eten, reed er een taxichauffeur langs die hem om een hap vroeg. Zijn verlekkerde gezicht gaf de doorslag: de steak sandwich was geboren. En toen ook kaas zijn weg tussen de bun had gevonden, kon Philadelphia er niet meer omheen. De stad had een nieuwe specialiteit, die zou uitgroeien tot een waar fenomeen. Voor de één een broodje fijngesneden rib-eye met kaas en uitjes, voor de ander een reden tot oorlog.

Leger klanten

Het slagveld waar de ergste gevechten plaatsvinden, ligt precies op de kruising van 9th Street en Passyunk Avenue in South Philadelphia. Hier staan de kemphanen Pat’s King of Steaks en Geno’s Steaks lijnrecht tegenover elkaar, met aan weerszijden vrijwel altijd een leger klanten keurig in het gelid. Niet te missen, vooral omdat Geno’s niet de meest subtiele gevel van de twee heeft. ’s Avonds ga je gewoon op het wild om zich heen schreeuwende neon af, en overdag zoek je naar de kleur oranje als je trek hebt. Pat’s is in dat licht een eerder bescheiden zaak in grijs en wit en twee eenvoudige uithangborden. Het zou overigens naïef zijn om te denken dat Pat’s en Geno’s de enige cheesesteak-tenten in de stad zijn. Philly heeft er net zoveel als dat wij shoarmazaken hebben. Maar als echte Philadelphian kun je, op het gebied van cheesesteak, maar aan één kant staan.

PAt's Cheesesteaks in Philadelphia

Aarzelen verboden

Op het eerste gezicht lijkt dit een vredige plek: smullende mensen staan en zitten tegen een achtergrond van braaf wachtende klanten in het zonnetje. Maar wie verder kijkt, ziet dat het personeel eerder grimmig dan behulpzaam is. De menukaart boven Pat’s toonbank is ook al geen toonbeeld van gastvrijheid. In vier kordate stappen wordt uitgelegd hoe klanten de wachttijd in de rij moeten doorbrengen met nadenken over de bestelling. Stap één is gewijd aan uien, in stap twee valt de beslissing over de soort kaas. Wit betekent ‘met uien’ en whiz staat voor Cheese Whiz, een diepgele soort smeltkaas en een hoeksteen van overgewicht in Amerika. Een typische bestelling luidt als volgt: ‘Two plain wit, two Cokes’ of ‘One whiz-wit.’  Efficiënter kan niet. Stap drie behelst het te betalen bedrag en vooral het gepast uittellen ervan, gevolgd door stap vier: binnensmonds repeteren van de bestelling. Want aarzelen is verboden; wie in de fout gaat, moet achter aansluiten.

Gino's Cheesesteaks in Philadelphia

Sinds Joe Vento in 1966 Geno’s Steaks pal tegenover Pat’s opende, staan de verhoudingen dus op scherp. Deze cheesesteak wars worden echter niet met brandbommen of anonieme telefoontjes naar de Voedselwarenautoriteit gevoerd, maar vooral met verbale provocaties over en weer. Pat’s dist Geno’s en andersom, vooral op televisie en in de pers. Want van publiciteit houden ze hier allemaal. Misschien nog wel meer dan van cheesesteak.

Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1
Meridian Travel
6,95
Editie 2018 bevat o.a. de volgende onderwerpen: Door het wilde westen van Oregon De staat...
Artikel 1 tot 1 (van de 1 artikelen). Resultaat:1
Onze magazines

Reismagazines van Meridian Travel

GoAmerika Magazine
Canada Magazine
Australië Magazine
Indonesië Magazine
GoNewYork Magazine
WINTER Magazine
Outdoor & Avontuur
WILD Magazine
De Mooiste Rondreizen

 

Lees alles online

Online toegang tot al onze uitgaves

Ontvang ons magazine en krijg tevens online toegang tot al onze publicaties!

Lees verder


Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden kan hier

Wild South van Martin Schäfer

BOEK | Wild South van Martin Schäfer

Wild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. 
Lees verder