Adembenemend Angkor: Terug naar het Khmerrijk in Cambodja

‘One dollar, sir, one dollar’, roepen tientallen kinderen me toe. Zodra ik inga op hun voorstel tot aankoop van een souvenir, een illegale – voor wat dat woord hier waard is – Lonely Planet of een fles water is het ineens: ‘Eleven dollar, eleven dollar.’ Ik koop de Lonely Planet – made in China – uiteindelijk voor een paar dollar en vervolg mijn weg.Tekst Harald Kolkman fotogragie Harald Kolkman & Shutterstock.com

Oneindige rijstvelden

Ondanks het gebedel en irritante geleur met allerlei prullaria ogen de Cambodjanen zorgeloos. Rijstvelden strekken zich uit tot aan de horizon, mede het resultaat van het destijds opsporen van de Rode Khmer. Complete bossen werden door de Vietnamezen vernietigd om het leger van Pol Pot te vinden. Toen Pot in 1975 aan de macht kwam, wilde hij geen enkele tijd verliezen. Hij trok binnen enkele weken ontelbare gezinnen uit elkaar. Niemand met een opleiding van enig niveau was veilig voor het regime van Pot. Binnen zijn ideologie om een nieuw volk te creëren was geen ruimte voor mensen die ‘vervuild’ waren met een opleiding. Kinderen werden bij hun ouders weggetrokken en gehersenspoeld: ‘Je ouders zijn verraders.’ Wat resteerde, was een compleet paranoïde volk. Niemand vertrouwde elkaar, bang om te worden afgevoerd naar de Killing Fields. Denkend aan de geschiedenis van Cambodja begint het langzaam tot me door te dringen wat een gruwelijkheden zich hier hebben afgespeeld.

Dubieuze verkiezingen

Vanaf het moment dat Pot in 1998 stierf, noemen de Cambodjanen zich bevrijd. Ook al werd de leider van de Rode Khmer in 1980 uit zijn macht ontheven, leefde de bevolking in angst tot aan zijn dood. Pot stierf arm en eenzaam in een jungle in Noord-Cambodja. Natuurlijk is Cambodja niet bevrijd. De huidige leider Hucen, een oud-generaal van Pot, is dan wel de persoon die Pot met hulp van Vietnam heeft weten te verdrijven, hij is bepaald geen democratisch gekozen president. Dankzij druk vanuit met name het westen worden er inmiddels verkiezingen gehouden en is er een oppositie, maar de kans dat Hucin verkiezingen verliest, is dubieus klein.

Lees het hele verhaal en meer in Rondreizen magazine 2019. Klik hier en bestel!

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel