From Helgoland with love

Helgoland is een Duits eiland, dat op de volle (Noord)zee ligt, relatief ver (70 km) uit de kust van Noord-Duitsland. Het is een klein eiland, bijna twee km2, in feite een rode rots die fier uit de Noordzee omhoog rijst. Vlak naast het hoofdeiland Helgoland ligt het zustereiland Düne, dat ongeveer half zo groot is als Helgoland.

Dit geïsoleerde eiland, waar zo’n 1300 mensen wonen, moet het hebben van het toerisme. Voor veel Duitsers is het een populaire dagtrip, op één dag heen en weer met de boot, en in de tussentijd vooral (belastingvrij) shoppen. Nogal toeristisch dus, maar laat je daardoor niet afschrikken. De winkelstraatjes in het Unterland, het lage gedeelte van Helgoland, zijn niet ongezellig en er zijn ook veel restaurantjes, waar het goed eten is. Het eiland is overigens autovrij.

De echte natuur vind je in het Oberland, het hogere (en grootste) gedeelte van het eiland. Hier is het al een stuk rustiger en je wandelt al vrij snel in de natuur, relatieve rust en stilte, langs de rode kliffen die hier 60 meter, bijna loodrecht, uit zee omhoog rijzen. Dit gebied is vooral aantrekkelijk voor natuur- en vogelliefhebbers. Hier schuilt dan ook de aantrekkingskracht van dit eiland. Er broeden vele soorten zeevogels uit het Noordzeegebied en ook trekvogels van elders. In de maand juni broeden er veel Jan van Genten. Het is schitterend om te zien hoe deze fraaie vogels dicht op elkaar op smalle rotsrichels zitten. Ze zijn er in grote aantallen. Evenals de zeekoeten en drieteenmeeuwen.

De wandeling langs de rotskust is niet al te lang (in nog geen drie kwartier ben je “rond”, als je tenminste zou doorwandelen), maar het is hier wel genieten van de natuur, de wind en de vogels. Daarnaast brengt een korte boattrip je naar het zustereiland Dune, ook de moeite waard.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Reacties

 • Mooie foto! Een een bestemming voor de bucketlist die nog wel reëel is in het post-corona tijdperk!

  Ben benieuwd of je nog meer van die mooie foto's op Helgoland hebt kunnen maken.

  • Henk, dank voor je commentaar. Op onze website www.dewereldopdefoto.nl staat nog meer over Helgoland (verhaal en foto's).     groeten, Lione en Rene Kolsteren

   Over ons - dewereldopdefoto
   Reizen van Lione en Rene Kolsteren
Dit antwoord is verwijderd.