15 unieke plekken in de Zweedse natuur

11021252868?profile=original

Zweden, het land van uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en majestueuze bergen, biedt een ongeëvenaarde ervaring voor liefhebbers van de natuur. Een land doordrenkt van rust en ruimte, waar de schoonheid van de ongerepte wildernis en de rust van afgelegen gebieden je hart zullen veroveren. Zweden is een paradijs voor avonturiers, natuurliefhebbers en rustzoekers, en er zijn talloze manieren om van dit betoverende land te genieten. Waar kun je verblijven? We zetten de 15 mooiste hotspots op een rij waar je kunt genieten van de Zweedse natuur

Sápmi Nature Camp, Swedish Lapland
Het bekroonde Sápmi Nature Camp, eigendom van en beheerd door een lokale Sámi-familie, moedigt je aan om het arctische inheemse leven in het werelderfgoedgebied Laponia te ervaren. Het kamp bestaat uit tweepersoonskamers in de vorm van Lavvu-tenten, ingericht met comfortabele tweepersoonsbedden en efficiënte kachels die je warm houden, ongeacht de buitentemperaturen. In zowel de herfst als de winter maak je kennis met de ongerept arctische natuur waar Sámi-mensen al duizenden jaren leven.

Arctic Bath, Swedish Lapland
Kom tot rust met in de warme en koude baden van deze futuristische arctische spa, gelegen in Swedish Lapland. Arctic Bath is door National Geographic genoemd als een van 's werelds beste nieuwe hotels vanwege zijn "adembenemende en briljante" architectuur. Architecten Bertil Harström (tevens verantwoordelijk voor het beroemde en nabijgelegen Treehotel) en Johan Kauppi hebben de spa ontworpen. Deze is geïnspireerd op het transport met houtblokken dat hier vroeger plaatsvond. Arctic Bath biedt hutten op het land en op het water, gebouwd naar Zweeds design met natuurlijke en duurzame materialen.

Treehotel, Swedish Lapland
In het noordelijk deel van Zweden, midden in een dennenbos, ligt dit architectonische hoogtepunt. Hier overnacht je in boomhutten (FOTO BOVEN) die 4 tot 10 meter boven de grond hangen. Kies uit verschillende ontwerpen, zoals de Mirrorcube, een kubusvormige boomhut van 4x4x4 meter bedekt met reflecterend glas. Of ga voor het Bird's Nest, ontworpen als een gigantisch vogelnest. Het Treehotel is de ultieme plek om de bossen op een unieke wijze te ervaren: hoog in de boom.

Granö Beckasin, Västerbotten
Granö Beckasin ligt in het noorden van Zweden, tussen pijnbomen met uitzicht op de Umeriver. Hier kun je verblijven in een van de kamers van het ecohotel of in een van de vogelnesten - een boomhut met een hotel-standaard kamer gebouwd tussen de boomtoppen in het omliggende bos. Waar je ook verblijft, de natuur is altijd dichtbij. Stap naar buiten en je bevindt je midden in de natuur, waar je kunt genieten van de stilte, de sterrennacht in de winter, het noorderlicht, yoga, raften op houtvlotten en nog veel meer. Als je hier tijdens de zomermaanden bent, peddel dan rustig de rivier af onder de middernachtzon.

ArkNat, Höga Küsten
ArkNat combineert natuur en architectuur. Het is een concept dat bestaat uit negen verschillende schuilplaatsen die stuk voor stuk ontworpen door getalenteerde Scandinavische architectuurtstudenten. Een van de schuilplaatsen, bekend als ‘He’, is een alternatieve windschuilplaats voor wandelaars en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Door zijn architecturale tweezijdigheid kun je als wandelaar de ervaring constant veranderen door ofwel het hoofdgedeelte naar binnen te kantelen om bescherming te zoeken, of het naar buiten te openen voor een prachtig omlijst uitzicht op de noordelijke baai. ArkNat creeërt prachtige ruimtes waar bezoekers verbinding kunnen maken met zichzelf en de omringende natuur.

Bergaliv, Hälsingland
Bergaliv is een plek om echt tot rust te komen en je los te maken van de buitenwereld. Hier kun je genieten van de panoramische uitzichten over de rivier Ljusnan, over de aangrenzende weilanden tot aan de dichte bossen daarachter. Je slaapt in een minimalistische houten hut (FOTO BOVEN), ontworpen door de Zweedse architect Hanna Michelson. De hut heeft twee verdiepingen en wordt gekenmerkt door een ruig interieur van licht essen- en berkenhout. Op de eerste verdieping vind je een bed, terwijl de bovenverdieping een open terras is met een prachtig vrij uitzicht - de perfecte plek om te mediteren.

Vallen Remote, Hälsingland
Het zit al in de naam: in Vallen Remote, een voormalige boerenhut, ben je alleen. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, maar dat heb je niet nodig tijdens deze unieke back-to-basic luxe ervaring. Je overnacht in een 19e-eeuwse ’fäbod’, een hut die gebruikt werd door de boeren. Midden in de sprookjesbossen van Hälsingland verblijf je hier in een inspirerende mix van klassiek en hedendaags Zweeds design. De natuur ligt hier letterlijk voor de deur. Dwaal door de hoge sparrenbossen of maak een idyllische fietstocht naar een nabijgelegen meer voor een verfrissende duik.

KABIN, Gästrikland
Slechts 2,5 uur ten noorden van Stockholm midden op een eiland in het meer van Fjärden staat KABIN. Hier bevind je je op een afgelegen eiland, omgeven door niets anders dan weelderig groen, torenhoge pijnbomen en de stilte van de natuur. Neem tijdens je verblijf de tijd om de zon op te zien komen, bessen te zoeken, een duik in het meer te nemen, sterren te kijken terwijl je op een verend bed van mos ligt. Of word actief en ga eilandhoppen per kano, vissen of bouw een romantisch kampvuur.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE