5 x op avontuur op de Azoren

3814612604?profile=RESIZE_710xHet zal je misschien ontgaan zijn, maar de Azoren hebben zich in de afgelopen jaren gestaag ontwikkeld tot een duurzame natuurbestemming die vooroplopers als Costa Rica en Hawaï naar de kroon kan steken. Wij geven je tien tips hoe en waar je het beste buiten kunt spelen op de Portugese archipel.

3814612935?profile=RESIZE_710x1. Geoparque Açores
De negen eilanden van de Azoren herbergen samen meer dan 120 buitengewone natuurschatten, die onder de noemer Geoparque Açores worden beschermd. Hierin is een hoofdrol weggelegd voor de vulkanische biodiversiteit, die diep geworteld is in de welgeteld 1.766 vulkanen op en rond de archipel – waarvan er nog negen actief zijn. Op azoresgeopark.com vind je tal van themaroutes, waarmee je deze fascinerende wereld van kraters, grotten en geothermische bronnen kunt ontdekken.

3814613368?profile=RESIZE_710x2. Pico
En als we het dan toch over vulkanen hebben: op het eiland Pico verrijst de hoogste, de Montanha do Pico. De vulkaan met zijn nog intacte kegel is met zijn 2.351 meter tevens de hoogste berg van Portugal en kijkt uit over een zwart-groen landschap van lavavelden en wijngaarden. Pico is goed te bewandelen, al mag het laatste stuk naar de top gerust vermoeiend genoemd worden. Eenmaal boven zie je echter bij helder weer niet alleen het fenomenaal mooie eiland, maar ook de buureilanden Faial, São Jorge, Graciosa en Terceira liggen.

3814613693?profile=RESIZE_710x3. Wandelen & hiken
De Azoren bieden meer dan 60 wandelroutes en hikingtrails, waarbij je het in alle seizoenen zo gek kunt maken als je wilt. Het netwerk is zorgvuldig uitgezet door de overheid, maar verbindt simpelweg de routes die de locals al eeuwenlang volgen. Absolute wandeltoppers zijn hier Pico, São Jorge en de adembenemend ongerepte Unesco-biosfeerreservaten Flores en Corvo (zie foto), maar ook hoofdeiland São Miguel mag er zijn met de indrukwekkende kratermeren Lagoa das Sete Cidades en Lagoa do Fogo.

3814614000?profile=RESIZE_710x4. Faial
Faial is niet te missen voor natuurliefhebbers. Het wordt ook wel het Blauwe Eiland genoemd vanwege zijn ontelbare blauwe hortensia’s, maar dat doet tekort aan de kleur groen in alle schakeringen die hier overal te vinden is – een uniek decor voor een wandel- of fietstocht. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het maanlandschap rond de onderwatervulkaan Capelinhos, die in 1957-‘58 als laatste vulkaan van de Azoren uitbarstte. Een contrast om te kussen.

3814614360?profile=RESIZE_710x5. Villa Franca do Campo
Dit ruige eilandparadijsje ligt op ongeveer 1 kilometer voor de kust van São Miguel en is niet voor niets zeer populair bij zwemmers, duikers en snorkelaars. De groen begroeide krater van een oude, verzonken vulkaan omvat namelijk een azuurblauw, vrijwel rimpelloos kratermeer, dat via een smalle opening uitkomt op de oceaan. Uitgezwommen? Op het kleine strandje is het heerlijk zonnebaden.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE