9 nieuwe Bali's

7153528474?profile=RESIZE_710xDe meeste Nederlanders denken bij een bestemming in Indonesië direct aan Bali. Dat is op zich niet zo vreemd want het is een prachtige bestemming. Toch zijn er veel meer mooie plekken te ontdekken in Indonesië. Het verkeersbureau van Indonesië kwam met het idee om ‘nieuwe Bali’s’ aan de wereld te presenteren: bestemmingen die de vergelijking met Bali glansrijk kunnen doorstaan. Wij presenteren je - in willekeurige volgorde - negen ‘nieuwe’ topbestemmingen in Indonesië!

Borobodur
De prachtige tempel Borobudur ligt op het eiland Java en is het grootste boeddhistische monument ter wereld. Het is een oude site die over het algemeen wordt gezien als een van de zeven wereldwonderen. De tempel ligt majestueus op een heuvel met uitzicht op weelderige groene velden en verafgelegen heuvels. Hij is in de negende eeuw gebouwd tijdens de Syailendra-dynastie. Het ontwerp van de tempel volgens de Gupta-architectuur ademt de Indiase invloed op de regio, maar toch zijn er genoeg inheemse voorstellingen en elementen in verwerkt om van de Borobudur een uniek Indonesisch bouwwerk te maken. Het oppervlak van de tempel meet 123 x 123 meter en is enorm. Het monument heeft een prachtig ontwerp en is gedecoreerd met 2.672 friezen en 504 Boeddhabeelden. De architectuur en het metselwerk van deze tempel kent zijn gelijke niet. En hij is helemaal gebouwd zonder een korreltje cement of mortel! Het bouwwerk is net een stapel massieve, op elkaar aansluitende legostenen die zonder bindmiddel bij elkaar worden gehouden.
Ondanks tien eeuwen verwaarlozing staat de tempel nog steeds recht overeind. Ooit was hij bedolven onder vulkaanas, maar in 1815 werd hij herontdekt. In de jaren zeventig heeft de Indonesische regering samengewerkt met de UNESCO om de Borobudur in zijn oude glorie te herstellen. De restauratie heeft acht jaar geduurd. Tegenwoordig is de Borobudur een van de meest kostbare schatten van Indonesië en de rest van de wereld. De tempel is versierd met beeldhouwwerk in bas-reliëf met voorstellingen uit het leven van Boeddha. Men zegt dat dit de grootste en meest complete verzameling is van boeddhistische friezen ter wereld en van ongeëvenaarde artistieke kwaliteit.

Vervoer
De beste manier om deze plek te verkennen, is te voet. Wanneer je naar de top van deze prachtige tempel klimt, zul je je verbazen over de complexe en zeer gedetailleerde steengravures op de tempelmuren. Als je deze enorme tempel bezoekt zonder meer informatie over de geschiedenis die is vastgelegd in de vele friezen, mis je veel. Voor ongeveer 50.000 roepies is een gids beschikbaar. Dat is geen weggegooid geld. Een gids kan je rondleiden en vertellen over de geschiedenis van de tempel, om te beginnen over de bouw. De stenen beelden op de tempel, verbeelden legendes en verhalen die van grote filosofische waarde zijn. Bezoekers met kinderen kunnen genieten van het grote groene grasveld rond de Borobudur. Je kunt ook vanaf de ingang door het Green Park wandelen. Wanneer je door dit gebied loopt, bieden allerlei verkopers je souvenirs en snuisterijen aan, maar er zijn regels dat ze de bezoekers niet mogen storen.

7153528685?profile=RESIZE_710x

Het Tobameer
Het Tobameer is een van de meest adembenemende natuurlijke wereldwonderen. In het midden van dit enorme kratermeer ligt een eiland dat bijna zo groot is als Singapore. Het Tobameer is meer dan 1.145 vierkante kilometer groot en 450 meter diep waardoor het net een oceaan lijkt. Het is het grootste meer van Zuidoost-Azië en een van de diepste meren ter wereld. Toba is een plek waar je kunt ontspannen en genieten van een prachtig ongerept landschap. Wanneer je zit te genieten van het uitzicht op de schilderachtige bergen boven het heldere, koele meer, voel je dat alle wereldse zorgen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Omdat het meer op 900 meter hoogte ligt, is er het klimaat er koeler wat een verfrissende onderbreking is van de hitte, de luchtvochtigheid en vervuiling in de stad.

Eropuit
Doe zoals de locals en huur een bromfiets om dit prachtige deel van de wereld te verkennen. Als je op het eiland Samosir bent, maak van de gelegenheid gebruik om dat te verkennen door een ritje over de kustweg. Dat is een onverharde weg, maar biedt vanaf de hoogste punten op het eiland spectaculaire uitzichten over het meer. Als je op Samosir verblijft in het populaire dorp Tuk Tuk, dan kun je dat het best verkennen door rustig door de hoofdstraat te wandelen.

Lees het hele artikel in ons Indonesië Magazine. Bestel het magazine hier of lees online met een digtaal abonnement.

7154433258?profile=RESIZE_400x

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel