4842264670?profile=RESIZE_710x

Ben de Ponti (1951) is al jaren een hartstochtelijk bezoeker van Oost- en Zuidelijk-Afrika. Eerst werkte hij drie jaar als tandarts in Malawi, later was hij voorzitter van de Stichting Vrienden van St. John’s, Mzuzu. Hij maakte met zijn gezin vijf lange kampeertochten door Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Namibië en Botswana. In Malawi werd hij getroffen door de nog altijd sterke lokale faam van David Livingstone. Zijn al jaren bestaande fascinatie voor deze grote ontdekkingsreiziger werd daarmee verder gevoed. Hij volgde hem in zijn voetsporen en schreef er een boeiend boek over. Hij schrijft over zijn eigen ervaring, over praktische hulp, over Livingstone en vooral over mensen.  

De Ponti studeerde tandheelkunde en opende een eigen tandartspraktijk in Limburg. Maar hoewel zijn handen precisiewerk deden was zijn hart vaak in Afrika. In de loop van de jaren had hij tijdens zijn bezoeken zijn historische belangstelling voor Livingstone langzaam zien uitgroeien tot een hedendaagse belangstelling voor de mensen in Malawi. Hij bewondert de veerkracht en de ongeremde positiviteit van de mensen die vaak heel weinig hebben.

Al vanaf zijn jeugd koestert Ben de Ponti een warme belangstelling voor de mythische figuur dr. David Livingstone. Gretig verslond hij ontelbare boeken van – en over – deze beroemde ontdekkingsreiziger. Later, met zijn vrouw Cobi, dook hij in Schotland, in Zambia en in Malawi de archieven van de bibliotheek in. Hij bestudeerde alles wat hij kon vinden over de Afrika-expedities van Livingstone.

In 2006 ontdekt het echtpaar een door Livingstone in 1863 getekende landkaart van Nyasaland, het huidige Malawi. Een jaar later besluit De Ponti in de voetsporen van Livingstone te treden en twee van diens historische tochten na te lopen. Het avontuur voert hem te voet en per gammel bootje naar het binnenland van Malawi, waar het merendeel van de inheemse bevolking ver onder armoedegrens leeft.

De Ponti schrijft beeldend – en met veel aandacht voor de lokale bevolking - over het terugvinden van de grote slavenroutes en over ontberingen in de Afrikaanse bush. Zijn beschrijving van de ontmoetingen met veel bijzondere Malawianen zullen de lezer nog lang bijblijven.

Livingstone op de voet gevolgd| 408 pag. paperback | Uitgeverij Elmar
24,99 | ISBN 978 90389 27381| mei 2020

4842215261?profile=RESIZE_400x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel