Central Park, een buurt op zich

10548033465?profile=original

Met zijn 341 hectare is Central Park zo groot dat we het gemakshalve tot New Yorkse buurt hebben uitgeroepen. Het 4 kilometer lange park ligt tussen Harlem in het noorden, West 59th Street in het zuiden en de Upper East en West Side aan weerszijden.

Het park, ontworpen door Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux, werd in 1876 officieel als voltooid bestempeld – bijna 20 jaar nadat de eerste schep de aarde inging. Omdat het gebied voornamelijk uit rotsen en moerasland bestond, werd meer dan 14.000 kubieke meter grond uit New Jersey en Long Island naar het park geïmporteerd. Daarnaast werden er 5 miljoen bomen, struiken en planten in de grond gezet, maar tegenwoordig staan er nog zo’n 20.000 bomen in het park die je op een van de 9.000 parkbankjes rustig kunt bekijken.

Je hoeft je hier niet te vervelen, want naast wandelen en fietsen er is genoeg te doen. Zo vind je er zeven meren, een roeivijver, een kasteel, een ijsbaan, restaurants, twee belangrijke musea, mooie ligweiden, plenty speeltuinen en een dierentuin. Kortom, een ideale plek om een hele dag door te brengen.

MUST-SEES IN EN ROND CENTRAL PARK
Central Park Zoo
De kleine dierentuin in het park staat bekend om zijn zeeleeuwenhabitat, maar er zijn ook grizzly’s, pinguïns en sneeuwluipaarden thuis.
East Side 63rd-66th Street | centralparknyc.org

Belvedere Castle
Dit gotisch-romaanse kasteel uit 1869 staat op Vista Rock, een van de hoogste punten van het park. Je kijkt er mooi uit over de omgeving en er zijn rondleidingen te volgen.
Ter hoogte van 78th Street | centralparknyc.org

Kersenbomen
Het is niet eens zo’n slecht idee om je citytrip in april of mei te plannen, want dan staan de kersenbomen in Central Park in bloei – een prachtig gezicht!

10548033867?profile=original

Strawberry Fields (foto boven)
Dit deel van Central Park vind je vlak bij de plek waar John Lennon in 1980 werd vermoord. Het werd vernoemd naar het bekende Beatlesnummer Strawberry Fields Forever en heeft als belangrijkste attractie een groot mozïek rond het woord Imagine, een van Lennons grootste hits.
West 72nd Street | centralparknyc.org

Metropolitan Museum of Art
Dit gigantische instituut aan de oostgrens van Central Park is het grootste kunstmuseum van Amerika. Even een kijkje nemen is onmogelijk, want alleen voor de talloze zalen met Europese meesters van The Met kun je al met gemak een dag uittrekken.
1000 5th Avenue | metmuseum.org

American Museum of Natural History
Ook in dit schitterende natuurhistorische museum kun je makkelijk een hele dag stukslaan. Dinoskeletten, diorama’s, oermensen, zeldzame fossielen, mummies, beelden van Paaseiland; de lijst is eindeloos.
200 Central Park West | amnh.org

MoMA
Op 10 minuutjes wandelen van Central Park staat een van de meest vooraanstaande kunstmusea ter wereld. Je ziet er hedendaagse en moderne kunst in een collectie die zowat 200.000 werken in alle disciplines telt.
11 West 53rd Street | moma.org

Lees alles over New York in onze uitgave 'De leukste wijken & buurten van New York'. Lees hier meer >>

10548036656?profile=RESIZE_584x

Hier ligt Central Park:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE