De kleur van IJsland

9951093091?profile=RESIZE_1200xKun je het je voorstellen? Een eiland dat twee keer zo groot is als Nederland, maar de teller slechts evenveel inwoners als de stad Utrecht aangeeft. Een reis door het dunst bevolkte land van Europa draait dan ook om de natuur. De landschappen zijn hier zo overweldigend en afwisselend, dat je je ogen uit blijft kijken.

9951097082?profile=RESIZE_1200x

Land van ijs en vuur
Nergens ter wereld komen ijs en vuur zo samen als op IJsland. Gletsjers, meren vol ijsschotsen en besneeuwde bergtoppen wisselen zich af met vulkanen, warmwaterbronnen en geisers. Dit unieke vulkaanlandschap zorgt zowel in de zomer als in de winter voor bijzondere plaatjes. In de zomer kun je alle windstreken van IJsland op jouw eigen manier verkennen en ontdek je de kleur van IJsland.

9951094064?profile=RESIZE_1200x

Felgroen mos en koolzwarte stranden
De hoofdkleur van IJsland is groen. Niet de bomen, want die groeien hier amper, maar het mos voorziet het landschap van zijn kleur. De mossen komen voor in talloze gekke vormen, patronen en kleuren en ze zijn een fotogeniek aspect van de natuur. Ze heersen over het eiland en doorstaan makkelijk de extreme weersomstandigheden. Het mos draagt bij aan de mystieke sfeer van eiland, vooral wanneer het licht speelt met het felgroene mos dat afsteekt tegen de koolzwarte bergen en stranden.

9951094269?profile=RESIZE_1200x

Het meest gefotografeerde strand
Het strand van het schiereiland Stoksksnes in Zuidoost-IJsland is makkelijk te bereiken met een huurauto. Vanaf dit strand kun je Vestrahorn spotten, een van de meest gefotografeerde bergen op IJsland. Als je er staat begrijp je direct waarom. En de groene plukken mos op de zwarte stranden die rondom de steile bergtoppen liggen maken dit plaatje nóg specialer.

9951094478?profile=RESIZE_1200x

Beschermd natuurgoed
Op de uitgestrekte en eeuwenoude lavavelden vind je dikke pakken 'wollig' mos. Dat mos doet er honderden jaren over om zich te vormen tot een uitgestrekt, groen deken. Het verzacht de scherpe vormen van het IJslandse landschap en zorgt voor buitenaardse decors. Het mos is uiterst kwetsbaar en herstelt bovendien moeizaam. Daarom is het strafbaar om de paden te verlaten en dwars door het mos te lopen.

9951095499?profile=RESIZE_1200x

Een heel bijzonder soepje
In IJsland is mos een belangrijk onderdeel van de natuur, maar ook van de cultuur.  Zo wordt er bijvoorbeeld soep van gemaakt. Het is een gerecht dat al jaren op de menukaart staat van het eethuisje bij Fjalladýrð, waar je tijdens jouw reis een tussenstop kan maken om deze unieke soep te proeven. Julie is Travel Designer bij Nordic en proefde de soep al eens. Ze vond het 'onverwacht lekker'!

Lees meer >>

Kaart van IJsland:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE