De Nederlandse roots van Brooklyn

9498205294?profile=RESIZE_930xBrooklyn werd gesticht door Nederlandse lieden van de West-Indische Compagnie. Ze kwamen er met grote schepen aan in 1646 en noemde het Breuckelen, naar de gelijknamige plaats in Nederland. Deze geschiedenis is ook nog steeds aanwezig in Brooklyn. Op het wapen kun je nog steeds de spreuk ‘Eendraght maeckt maght’ terugvinden.

Brooklyn was een onafhankelijke gemeente tot 1898. Vanaf dat jaar werd de borough samengevoegd met andere graafschappen, steden en dorpen, waaronder het westen van Queens en Staten Island. Hieruit ontstond het moderne New York.
Lees het hele artikel in 'De leukste buurten & wijken van New York'.
Bestellen kan hier >>

9498207254?profile=RESIZE_930x

Wie tot 1883 echter van Brooklyn naar Manhattan wilde reizen, kon dit alleen met een veerboot doen. Na 1883 werd dit allemaal wat gemakkelijker, want toen werd de Brooklyn Bridge geopend – reden temeer om Brooklyn in 1898 bij New York te trekken.

9498205892?profile=RESIZE_930x

Dumbo (of DUMBO) staat voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass, zodat je meteen weet waar je moet zoeken. Het omvat twee delen: een deel tussen de Manhattan en Brooklyn Bridges en een ander deel dat verdergaat naar het oosten vanaf de Manhattan Bridge naar Vinegar Hill.

Wandel verder met ons mee door The Big Apple! In september valt de nieuwe uitgave 'De Mooiste wijken & buurten van New York' op de mat, een volgende uitgave in een serie van gidsen over de USA. De gids is nu - met korting - in preorder te bestellen in onze webshop. Wees er snel bij bij want de oplage is beperkt!

9498207489?profile=RESIZE_930x

Ook in deze uitgave:
Harlem, hip & happening
Nadat de wijk in de jaren 70 en 80 onomkeerbaar dreigde te verloederen, zette de stad in op renovatie en gentrificatie. New York verkocht zijn aandeel in de wijk aan particuliere partijen en liet een groot deel van de infrastructuur opknappen. Met resultaat: Harlem wordt steeds hipper om te wonen, waarbij de wijk met name als een magneet werkt op creatieve mensen.

9498209077?profile=RESIZE_930x

Europese sferen in Greenwich Village
Als onderdeel van de Nederlandse kolonie heeft Greenwich Village een verleden met Nederlandse invloeden. Dat zie je bijvoorbeeld in de straatnamen terug. Het stond ook bekend als Noortwijk en werd vanaf 1629 bewoond. Daarvoor was het een tabaksplantage. Greenwich werd door de Nederlanders vroeger Groenwijck genoemd, wat alles te maken had met het feit dat de gebouwen er vrij laag zijn, waardoor de zon volop kans krieeg (en krijgt) om op de bomen te schijnen. De wijk, met zijn vele tuintjes en hofjes, ademt een Europese sfeer.

9498209688?profile=RESIZE_930x

Meer:
The Bronx
De gunstige ligging tussen de New Yorkse wijk Man­hattan en New England zorgden ervoor dat steeds meer kolonisten zich vestigden in Bronck’s Land. In 1841 werd de Harlem Railroad aangelegd waardoor Bronck’s Land in contact kwam te staan met New York. In 1895 werd The Bronx officieel onderdeel van New York.

Little Italy
Het overgrote deel van Little Italy is inmiddels opgeslokt door China Town. Om te voorkomen dat Little Italy geheel verdwijnt heeft de gemeent nu besloten om officieel vast te leggen uit welke blocks Little Italy bestaat en dit te beschermen tegen verdere krimp. Tegenwoordig is alleen het stuk van Mulberry Street tussen Broome en Canal Streets nog herkenbaar als Little Italy.

Coney Island
Rond de jaren dertig van de twintigste eeuw is Coney Island uitgegroeid tot een plek waar ‘amusement tot kunst verheven is’, aldus de New Yorkers. Tientallen attracties sieren de boulevard. Tijden zijn veranderd.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel