9860338484?profile=original

Te midden van de pieken van de Dolomieten, de grote valleien en de wijngaarden ligt het Italiaanse Zuid-Tirol, een regio vol contrasten en mogelijkheden. Sportiviteit gaat in Zuid-Tirol hand in hand met cultuur en culinair genieten. Zo kun je er fietsen of wandelen op grote hoogte of juist in de wijngaarden.

Een heerlijke duik neem je in de Kalterer See, het warmste zwemmeer van de Alpen, of ga je juist voor een rustgevend moment aan een kristalhelder bergmeer? Na een sportieve ochtend volgt een culturele middag in een van de middeleeuwse dorpen, uiteraard gevolgd door een heerlijk lokaal diner met bijpassende Zuid-Tiroolse wijn.

Actief in de Dolomieten
Of je nu een doorgewinterde sporter bent, of simpelweg wil genieten van de natuur, in Zuid-Tirol kun je voor beide terecht. Start in het bergdorp Longiarù voor een dagtocht in de Dolomieten, een Unesco-werelderfgoed. De wandeltochten nemen je mee door het natuurpark Puez-Odle. De groene weides wisselen de steile rotswanden en pieken af, die zijn ontstaan door erosie, verwering en 600 miljoen jaar geschiedenis – een adembenemend uitzicht gegarandeerd.

9860068470?profile=original

Tussen de bergtoppen vind je bloemenrijke bergweides zoals de Gampenalm en de Prá de Pütia of Peitlerwiesen. Het zuiden van het park wordt gedomineerd door het imposante massief de Puezgruppe. De hoogvlakte van Gardenacia doet denken aan een maanlandschap, maar ook de bergen Puezkofel, de Sassongher en de Cirspitzen zijn indrukwekkend.

Klettersteig
Voor meer uitdaging kun je bij zonsopgang een hike op een klettersteig/ via ferrata doen bij de Gran Cir. Het is een onvergetelijk moment om bij het krieken van de dag te zien hoe de eerste zonnestralen de rotsen van de Dolomieten in een warm licht hullen. De Gruppo del Cir, gelegen tussen de dalen Alta Badia en Val Gardena, is een van de mooiste plekken om van een zonsopgang in de Dolomieten te genieten. De klettersteig naar de Gran Cir is de lichtste van de twee Cir-klettersteigen.

9860117681?profile=original

De beklimming begint op de bergpas Passo di Gardena op 2.121 meter hoogte. Vanaf de pas loopt er een brede weg in noordelijke richting naar het bergstation van de Dantercepies-lift. Ga verder over bergweides naar de kloof ten westen van de Gran Cir en volg het gemarkeerde en met staalkabels beveiligde pad naar het begin van de klettersteig. De wandeltijd is 30 minuten. De staalkabels brengen je langs het zigzaggende pad naar de rotswand waar je kunt klimmen naar het kruis op de top op 2.592 meter hoogte. Om deze tocht vanaf de klettersteig te ondernemen heb je een uitrusting nodig. Er zijn verhuurpunten in de regio te vinden en daarnaast kan er ook een tocht met een gids geboekt worden.

Cultuur snuiven
In het dorpje Neustift/Novacella, vlak bij Brixen/­Bres­sanone ligt het augustijner kanunni­ken­kloos­ter (foto onder). Dit bijzondere klooster werd gesticht in het jaar 1142. Ooit konden pelgrims er overnachten en eten, maar tegenwoordig vinden er tal van activiteiten plaats.

9860097273?profile=original

In bouwkundig opzicht vertoont het klooster invloeden van de romaanse stijl, de gotiek, de renaissance en de barok. Het klooster hoort mede dankzij de Engelsburg, de laat-barokke Stiftskirche, de gotische kruisgang, de wereldwonderfontein, de bibliotheek met unieke handschriften en de historische schilderijenverzameling tot de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van het Eisacktal. Bij het klooster zijn ook wijngaarden te vinden. In de wijnkelder worden de zeer gewaardeerde witte Eisacktaler Praepositus-wijnen gemaakt, zoals de Sylvaner, de Kerner en de Gewürztraminer. Om de lekkernijen zelf te ervaren kun je proeverijen boeken. De wijnen, likeuren, appel- en vlierbloesemsiroop en kruidenthee kunnen geproefd worden in combinatie met traditionele snacks met speck, kaas en brood.

Heilige kunst
Om de hoek is het stadscentrum van Brixen te vinden, waarbij een bezoek aan de kathedraal en het bisschopspaleis niet vergeten mag worden. De originele kathedraal werd in het jaar 980 gebouwd, maar na twee branden in het jaar 1200 kwam er een aangepast Romeins design met twee grote torens.

9860302678?profile=RESIZE_1200x

Tussen 1745 en 1754 deed ook een barok design zijn intrede met bijzondere muur- en plafondschilderingen van Paul Troger en zijn studenten. Wie er binnenstapt ziet het hoge altaar van Teodoro Benedetti, een van de belangrijkste altaars in Zuid-Tirol, en 33 verschillende soorten waardevol marmer. Het bisschopspaleis herbergt tegenwoordig het kerkelijk museum. In ruim 70 kamers wordt de meest heilige kunst van Zuid-Tirol vertoond, grotendeels afkomstig uit de kathedraal. De beroemde Adlerkasel is hier te bezichtigen, alsmede een collectie van middeleeuwse beelden en bijzondere schilderijen.

Traditie & modern
Bruneck/Brunico (foto onder), in het noordoosten van Zuid-Tirol, staat vooral bekend om de bergsport. Het is echter ook een levendig en stijlvol stadje met een boeiende combinatie van traditie en de moderne tijd. Dit is vooral te zien aan de architectuur, het ambachtswerk en de horeca. Het stadsmuseum stelt moderne en hedendaagse kunst tentoon en heeft een interessante historische collectie. Niet ver buiten de historische stadskern bevindt zich het oorlogskerkhof, een van de belangrijkste monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Zuid-Tirol.

9860139479?profile=original

In het stadsdeel Teodone/Die­tenheim vind je het Zuid-Tirools Volkskundemuseum, het oudste streekmuseum van Zuid-Tirol. In dit openlucht­museum wordt het dagelijkse boerenleven in vroeger tijden aanschouwelijk gemaakt. Industrie heeft in Brunico een lange traditie. Een goed voorbeeld daarvan is stoffenfabriek Moessmer, waar wol wordt verwerkt tot stof. Het bedrijf is een belangrijke leverancier en partner van internationale modemerken zoals Prada en Armani.

Wijnproeven 2.0
Een bezoek aan Zuid-Tirol is niet compleet zonder een wijnproeverij. De wijnen uit Zuid-Tirol hebben diverse awards gewonnen. Vanwege het milde klimaat, de geografische ligging, de invloed van 300 zonnige dagen per jaar en de mediterrane lucht is de kwaliteit hoog.

9860171683?profile=original

Om ultiem te proeven kun je een bezoek brengen aan Alta Badia. In een van de mooiste valleien worden op diverse data in de zomer met kleine groepen wijnproeverijen georganiseerd in de buitenlucht. De wijnproeverij met panoramisch uitzicht over de Dolomieten heet Vins alaleria en boek je voor 24 euro per persoon bij een van de toeristenbureaus in Alta Badia.

Het hele artikel was te lezen in reismagazine 'De Mooiste Rondreizen editie 3, 2021. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Klik hier voor een abonnement en ontvang 'De Mooiste Rondreizen'4 maal per jaar thuis >>

Hier ligt Zuid-Tirol:

Tekst Sherida Zijderlaan Beeld IDM Südtirol/Alto Adige & Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE