De renaissance van Memphis

9986532886?profile=originalVoordat een niet nader te noemen virus wereldwijd de kop opstak, waren we regelmatig in het Diepe Zuiden van Amerika te vinden. We hoefden dan ook niet lang na te denken over onze eerste overzeese reis na het openen van de Amerikaanse grens begin november: Memphis, Home of Blues, Soul & Rock ’n’ Roll. En daar blijkt een hoop veranderd te zijn.

Memphis en ik gaan lang terug. In 2004 belandde ik er voor het eerst, samen met hoofdredacteur Harald Kolkman, tijdens een reis langs de highlights van Deep South USA. Die twee dagen staan me ook 17 jaar later nog als de dag van gisteren voor de geest, omdat de stad aan de Mississippi zo onmiskenbaar afstak tegen het keurig aangeharkte countrymekka Nashville en de pastorale achterafweggetjes van Tennessee en Alabama. Aan het Memphis van toen was behalve de muziek eigenlijk bar weinig moois te ontdekken, tenzij je echt verzot bent op groezelige hoogbouw met dichtgetimmerde ramen aan armoedig onderhouden straten. Toch raakten we onmiddellijk verkikkerd op deze muziekstad – en die liefde is door de jaren heen alleen maar dieper geworden.

Plichtplegingen
En dus sla ik me lichtvoetig door alle plichtplegingen voor de reis heen. Ik upload mijn paspoort, vaccinatiebewijzen en recente PCR-test naar de app van de luchtvaartmaatschappij, print alle benodigde documenten in tweevoud uit en pak een tas vol mondkapjes en zelftesten in. Zowel op de luchthaven als in het vliegtuig is een mondkapje verplicht, dat alleen tijdens het eten en drinken even af mag. Met twee drankjes en een haastig geserveerde maaltijd is de service aan boord in deze fase van de pandemie bovendien drastisch beperkt. Zoals ik later ook in de meeste hotels zal ontdekken, want de kamers worden niet meer dagelijks, maar om de 2 tot 4 dagen schoongemaakt. Geen halszaak, zeker als ik eindelijk de lichten van Memphis International Airport zie opdoemen.

9986532663?profile=RESIZE_1200x

Springlevend Memphis
Wat Memphis zo bijzonder maakt? The Home of Blues, Soul & Rock ’n’ Roll aan de machtige Mississippi River biedt een ongeëvenaarde mix van muziek, geschiedenis en pure magie. Memphis classics als Elvis Presley’s Graceland, Sun Studio en het must-see Stax Museum of American Soul Music horen hoog op je lijstje te staan, net als barbecue, soulfood en de clubs in de legendarische Beale Street (FOTO ONDER).

9986533686?profile=original

Memphis heeft ook twee plekken waar je de veel te vroeg overleden singer-songwriter Jeff Buckley kunt herdenken: bij een bankje aan Wolf River waar hij verdronk en – of all places – het tijgerverblijf in de Memphis Zoo. Dat zijn een hoop dode legendes bij elkaar, maar de muziek is hier ook anno nu springlevend. De stad heeft een zeer respectabele punkscene en hiphopcrews en -producers komen er al jaren uit de kraan – vraag maar aan Drake en Travis Scott. Niets voor niets werden in Memphis’ Royal Studios delen van zowel Bruno Mars’ Uptown Funk als het legendarische verloren Wu-Tang Clan-album Once Upon a Time in Shaolin opgenomen.

Roots
Dat al dat moois ook minder fraaie roots heeft, ontdek je in het indrukwekkende National Civil Rights Museum. Het zit in het oude Lorraine Motel waar in 1968 Dr. Martin Luther King Jr. werd vermoord, en geeft je een verpletterend uitgebreid overzicht van de impact van slavernij en de strijd voor burgerrechten. Bepaald geen lichte kost, maar dat is Memphis ten voeten uit.

9986531863?profile=RESIZE_1200x

Terwijl de stad trots is op zijn muzikale erfgoed, vegen ze hier ook de allerzwartste bladzijdes uit zijn geschiedenis niet onder het tapijt; integendeel zelfs. Ga daarna ook beslist even langs bij Slave Haven, een klein museum in een voormalig ‘station’ aan de Underground Railroad, zoals het netwerk van ontsnappingsroutes voor slaafgemaakten naar het vrije Noorden vroeger werd genoemd. Eén blik op de nauwe geheime tunnel naar de Wolf River Harbor zegt meer dan 1.000 woorden.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen #4 2021. Bestellen kan hier >>

Hier ligt Memphis:

Tekst Martin Schäfer Beeld Martin Schäfer & Memphis Tourism

Praktische informatie over Memphis
Bereikbaarheid
Memphis ligt in het zuidoosten van Amerika, op de grens van Tennessee en Mississippi. De stad is vanuit Nederland en België bereikbaar via een vlucht met overstap, veelal in New Jersey, Chicago, Atlanta of Houston.

Beste reistijd
Memphis ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als zijn Egyptische naamgenoot, dus kun je op je vingers uittellen dat de zomers hier snikheet zijn. De beste reistijd valt dan ook in de maanden mei, juni, september en oktober. Check voordat je boekt vooral even of er concerten of festivals in de buurt plaatsvinden, die geven je reis een gouden randje.

Accommodaties
Een greep uit het hotelaanbod in Memphis:
Central Station Hotel, centralstationmemphis.com
ARRIVE Memphis, arrivehotels.com/memphis
The Peabody Memphis, peabodymemphis.com
Canopy by Hilton Memphis Downtown, hilton.com
Hotel Indigo Memphis Downtown, ihg.com
The Memphian, thememphian.com
Hyatt Centric Beale Street Memphis, hyatt.com

Must-sees
Elvis Presley’s Graceland, graceland.com
Sun Studio, sunstudio.com
Stax Museum, staxmuseum.com
National Civil Rights Museum, civilrightsmuseum.org
Slave Haven, slavehavenmemphis.com
Memphis Rock ‘n’ Soul Museum, memphisrocknsoul.org
Edge Motor Museum, edgemotormuseum.com
Backbeat Tours, backbeattours.com
South Main, gosouthmain.com
Cooper-Young: cooperyoung.com
Shelby Farms Park, shelbyfarmspark.org
Overton Park, overtonpark.org

Restaurants
South of Beale, southofbeale.com
Rizzo’s by Michael Patrick, rizzosmemphis.com
Arcade Restaurant, arcaderestaurant.com
Central BBQ, eatcbq.com
The Gray Canary, thegraycanary.com
Loflin Yard, loflinyard.com
The Beauty Shop, thebeautyshoprestaurant.com

Uitgaan
Paula & Raiford’s Disco, paularaifordsdisco.com
Rum Boogie Cafe, rumboogie.com
Lafayette’s Music Room, lafayettes.com
The Green Beetle, thegreenbeetle.com
Earnestine & Hazel’s, earnestineandhazel.com
Wild Bill’s Juke Joint, wildbillsmemphis.com

Meer informatie
De website van Memphis Tourism –
memphistravel.com – is een één-stopshop voor de beste tips voor bezienswaardigheden, restaurants en hotels. Je vindt er bovendien leuke routes, onontdekte pareltjes en het verrassend leuke blog I Love Memphis (ilovememphisblog.com) waarin een local je originele plekken in de stad tipt. Op Instagram (@memphistravel) en Facebook (facebook.com/memphistravel) vind je nog meer voorpret.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE