10910963894?profile=RESIZE_1200x

Doodnormaal tarwestro tovert LIU Chengfeng om tot verbluffende kunstwerken. Hij is een erfgenaam van immaterieel cultureel erfgoed in Dezhou. Met gevoel voor originaliteit wijdt hij zich al 30 jaar aan onderzoek naar deze kunstnijverheid. Het traditionele ambacht wordt ontdaan van het muffe imago en frisse werken ontstaan. Unieke stroschilderijen vormen zo een nieuw visitekaartje voor dit immaterieel cultureel erfgoed.
Het maken van stroschilderijen is een unieke Chinese volkskunst die teruggaat tot de Sui- en Tang-dynastieën en populair was in de Ming- en Qing-dynastieën. Een geschiedenis van meer dan 1400 jaar.

Om de kwaliteit van de grondstoffen te waarborgen, oogst LIU Chengfeng de tarwe elk jaar zelf. "Ik heb mezelf vaak over de kop gewerkt, ik kreeg er trillende handen van. Ik moest steeds zeker tien dagen rusten voordat ik hersteld was." Zoals hij uitlegt, moet je eerst de strootjes selecteren en ze glanzend maken door ze te weken, bleken en te ontsmetten, vervolgens worden ze bijgeschaafd en glad gestreken. Nadat de strootjes met een klein mes nog eens worden afgeschraapt worden de stroreepjes op pakpapier geplakt. Dan pas is de basisplaat klaar. De volgende stap is het overtrekken of tekenen van een afbeelding en die uitsnijden uit de basisplaat. Ten slotte worden alle onderdelen nadat ze zijn warm gemaakt met een soldeerbout aan elkaar gelijmd. Het hele proces is eentonig maar ingewikkeld. De makers moeten heel geduldig zijn, maar het geeft me heel veel plezier omdat ik het echt heel leuk vind om te doen." LIU Chengfeng brengt elke dag door in zijn studio en zit vaak uren achter zijn bureau. Hard werken loont want hij wordt steeds vaardiger en zijn werken oogsten langzaam erkenning.

In de afgelopen 30 jaar heeft hij zijn liefde voor het maken van stroschilderijen gekoppeld aan elementen uit de traditionele Chinese schilderkunst en de papierknipkunst om het erfgoed te innoveren en nieuwe creaties te ontdekken. Hij legt in zijn nieuwe werken altijd een tijdsbesef.

Lees het hele artikel hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE