Drie drankjes die Turkije bij je thuis brengen

nA2060OVCKu9HC2TzeU5qoDdvXi_TmRSk3DTKxg8YIQW6rRYrA0swfIdkicm4nQIyCo5nAB-8BowcuCZO_c88g_q_qQp40e__yIgglypSZQKr6gcLoE=s0-d-e1-ft#<a href=

Naast de historische gebouwen, Turkse thee en Turkse koffie, staat Turkije ook bekend om de lokale drankjes die in de regio verkrijgbaar zijn. Maar je kan ook zelf aan de slag en drankjes als Boza en Ayran helemaal zelf maken vanuit je eigen keuken. Een geweldig idee nu we nog niet naar Turkije kunnen afreizen en nog niet daar kunnen genieten van Turks drankjes als Rakı. Waan je een weg in de Turkse sferen en geniet van deze drie heerlijke delicatessen:

1. Boza (openingsfoto)
Boza is één van de oudste drankjes in Turkije. Boza wordt gemaakt van gist, water, suiker en kan tot wel 7 dagen bewaard blijven. Voornamelijk in de winter wordt dit drankje geconsumeerd.

Hoe maak ik boza thuis?
Ingrediënten: 
• 4 glazen gebarsten koren tarwe
• 3 eetlepels suiker
• ½ glas rijst of gebarsten tarwe
• 1 theelepel droge gist en water
• 1 ½ glazen suiker

Was de gebarsten tarwe goed en laat het 3 tot 4 uur in het water weken. Plaats het in een grote pan en voeg net genoeg water toe om de mix te bedekken. Kook de mix, giet het water af, voeg nieuw water toe en kook het opnieuw. Giet het mengsel met een zeef af en doe de gebarsten tarwe in een andere pan. Laat de mix in de pan onbedekt op een donkere plek rusten.

Meng de gist en de suiker apart en voeg een half glas water toe. Voeg dit mengsel toe aan de mix en bedek de pan. Laat dit vervolgens een dag rusten op een donkere en koele plaats. Open af en toe het deksel van de pan en roer de mix. Voeg een dag later de suiker toe aan de mix en roer het opnieuw. Nu is het tijd om te proeven en de Boza helemaal naar wens te maken. In deze fase kan je er nog extra water of suiker bij doen.

Eventueel kan je nu de gemalen kaneel toevoegen en het drankje serveren met geroosterde kikkererwten.

2. Ayran
Ayran is een van de meest doordringende dranken in de Turkse keuken. Ayran wordt gemaakt door water met yoghurt te mengen. De Gokturks, die in 552-745 na Christus regeerden, verdunden yoghurt met water om de zuurgraad te verminderen.

5LIQCMNsdCWc6EhhbDjTte-5CynWx2pGU4pDh_MQX3vIfUbeBI9zFZD1PbC42ySO24GFp620QrHxc2VkJU3fiTo_j4o2AfCQksHasDxKQAwIvnsYaMHP=s0-d-e1-ft#<a href=

Hoe maak ik ayran thuis?
Ingrediënten: 
• 400ml Griekse yoghurt/volle natuurlijke yoghurt
• 100ml water
• 2 takken munt
• 1 beker ijsklontjes

Doe de Griekse yoghurt (of volle natuurlijke yoghurt) en het water in een blender. Haal de blaadjes van de takken munt en doe die erbij in de blender. Voeg als laatste de ijsblokjes toe. Mix alles met elkaar tot je een schuimige drank krijgt. Eventueel kan er nog zout of citroensap worden toegevoegd, daarna is het drankje klaar om te worden geconsumeerd.

3. Raki
Rakı is een gedistilleerde alcoholische drank gemaakt van rozijnen/druivengeest, ook wel suma genoemd, en is gearomatiseerd met anijs. Rakı is het go to drankje voor feestjes. Meestal geconsumeerd met hapjes uit de Turkse keuken, geserveerd in kleine porties. De meest populairste hapjes die samen worden geserveerd met het drankje zijn witte kaas en meloen, maar ook zeevruchten zijn een favoriete delicatessen onder de Turkse gemeenschap. Als ‘on the rocks’ gewenst is, dan wordt het drankje met water in een glas gegoten voordat het ijs wordt toegevoegd. Rakı kan met vrijwel alles worden geserveerd, dat maakt dit drankje zo uniek.

R63bYZXV3DQylHMP0ik1d06o2ivfu00kmG6vXGrce4zUGv_oF75T7NvScZHhbj9sPh3oTfnXncj4FKI1-RRro2cMpUJc1UVRZej8N6JSURhjUOxUXw=s0-d-e1-ft#<a href=

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel