Duurzaam genieten op Tenerife

9905228891?profile=original

De trend om duurzaam te reizen zit al een paar jaar in de lift, maar is straks na de pandemie juist nog belangrijker. Het Canarische eiland Tenerife biedt verschillende initiatieven om het milieu zo min mogelijk te belasten. We hebben daarom die tips – voor zowel eten, slapen als leuke uitjes – voor je op een rij gezet, die niet alleen geweldig zijn om te beleven, maar ook nog eens bijzonder duurzaam zijn.

Tenerife is het grootste Canarische eiland en wordt gekenmerkt door een unieke combinatie van natuur, cultuur en eindeloos veel mogelijkheden voor zowel activiteiten als
ontspanning. Dankzij het fijne klimaat met warme winters en zachte zomers is het eiland een perfecte vakantiebestemming voor jong en oud. Je kunt er het hele jaar door genieten van adembenemend natuurschoon, heerlijke stranden, gevarieerde gastronomie, avontuur, sport en wellness. Of het nu gaat om het verkennen van het unieke landschap in het Unesco-werelderfgoed Nationaal Park El Teide, een prachtige wandeling maken in natuurpark Anaga, eten in een van de vijf Michelinsterrenrestaurants, het bezoeken van de hoofdstad Santa Cruz of het nabijgelegen San Cristóbal de La Laguna, of ultiem relaxen op een van de heerlijke stranden in het zuiden van het eiland; er is voor ieder wat wils op Tenerife. Daarnaast biedt het accommodaties voor alle soorten reizigers; van unieke boetiekhotels, plattelands accommodaties tot luxueuze vijfsterrenhotels.

9905231495?profile=original

Hiken in natuurparken
Veel duurzamer dan wandelen kan het bijna niet en op het eiland is veel natuur te ontdekken. Tenerife telt maar liefst 43 beschermde natuurgebieden die bijna de helft van het eiland in beslag nemen, waardoor het als een echt wandelparadijs gezien wordt. De routes wisselen adembenemende uitzichten op zee af met eindeloze laurierbossen. Een unieke ervaring is een wandeling op de El Teide-vulkaan, waar je door het zwarte lavagesteente het idee krijgt dat je op de maan bent beland. Met honderden kilometers aan goede bewegwijzerde routes in de natuurparken valt er genoeg te beleven.

9905229484?profile=original

Walvissen spotten
Een groot deel van de zee voor de westkust van Tenerife is benoemd tot het eerste walvissenerfgoedgebied van Europa. Die zogenaamde Whale Heritage Sites zijn bestemmingen waar je op duurzame, respectvolle en verantwoorde manier walvissen en dolfijnen in hun natuurlijke habitat kunt bekijken. Veel aanbieders van dit soort tours op Tenerife zijn aangesloten bij het Quality Charter, wat betekent dat zij vrijwillig eersteklas toeristische dienstverlening bieden die diervriendelijk is, waarbij het doel is om de effecten van de tours op het leven onder water tot een minimum te beperken.

9905229299?profile=original

Op hemelse ontdekkingstocht
De horizon op Tenerife is bijzonder helder, wat het eiland een ideale plek maakt om naar de sterren te kijken. Op het eiland bevindt zich dan ook het Observatorio del Teide, een internationaal astrofysisch instituut waar een team van wetenschappers van overal ter wereld voortdurend aan het werk zijn. Maar de sterren zijn niet alleen voor wetenschappers de moeite waard om te bekijken, ook voor reizigers is het een ervaring die je niet mag missen. Op bepaalde dagen in het jaar komen liefhebbers vanuit de hele wereld naar Tenerife om te genieten van meteorenregens,of om sterrenbeelden, planeten of satellieten te spotten. Niet voor niets werd Nationaal Park Teide als eerste toeristische bestemming ter wereld aangewezen als zogenaamde Starlight-bestemming.

9905230059?profile=original

Sport middenin de natuur
Actief toerisme is een andere manier om de natuur van Tenerife te ontdekken. Wat dacht je van een hardloopsessie door de buitenaard aandoende landschappen van het eiland, een potje golf met uitzicht op zee of een middag windsurfen langs de kust? Tenerife is de bestemming bij uitstek om vooral niet stil te zitten. Het is een verfrissende manier om het landschap en de natuur van het eiland te ervaren.

Milieuvriendelijk slapen op Tenerife
Een duurzame reisgids is natuurlijk niet compleet zonder unieke accommodaties. Gelukkig heeft Tenerife meer dan genoeg verrassende en milieuvriendelijke accommodaties om je reis helemaal compleet te maken.

9905229893?profile=original

Rural Ohana
Hotel Rural Ohana (foto boven) vind je in het bos La Esperanza. Dit charmante hotel maakt gebruik van ecologische producten en biedt een complete ervaring in een milieuvriendelijke stijl. Hier kan genoten worden van de beste wijnen die de Canarische eilanden te bieden hebben, terwijl je geniet van de verschillende nationale gerechten die de lokale keuken in zijn mars heeft.
Hotelruralohana.com

9905230097?profile=original

Casa Rural Finca El Picacho
Casa Rural Finca El Picacho (foto boven) is de plek om één te worden met de natuur. Het stijlvolle resort omvat een landhuis en verschillende appartementen, die worden omgeven door wijngaarden, laurierbossen en traditionele landbouw. Daarnaast zetten ze zich helemaal in voor duurzaam reizen, wat beloond is met het prestigieuze Biosphere-certificaat voor hotels.
Fincaelpicacho.com

9905230483?profile=original

Las Vigas
Voor een echt landelijke ervaring boek je bij Las Vigas, een 200 jaar oude boerderij in het zuiden van Tenerife. Elk hoekje, elk detail, elk element van het terrein heeft zijn eigen stukje geschiedenis, zoals de vulkanische wanden die gebruikt werden voor de opslag van landbouwproducten, en nu dienst doen als wijnkelder. Daarnaast kun je midden in de natuur genieten van activiteiten en workshops over de streek rond Arico en Fasnia.
Lasvigas.es

Biosphere Sustainable Destination
Niet alleen de genoemde activiteiten, restaurantjes en accommodaties zijn milieuvriendelijk op Tenerife. Het gehele eiland heeft internationaal erkenning gekregen met het Biosphere-certificaat, dat staat voor een duurzame bestemming. Deze grote mijlpaal is het startsein voor de vele verbeteringen die op het eiland gaan volgen om samen Tenerife een nog duurzamere vakantiebestemming te maken.

Meer info:
www.biospheretourism.com/en
www.webtenerife.nl

Hier ligt Tenerife:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE