Dwalen door de straatjes van Praag

11021260264?profile=original

Praag werd gesticht in de 9e eeuw en groeide snel uit tot een belangrijke handelsstad in Europa. De stad was strategisch gelegen aan de rivier de Moldau en werd al snel een centrum van handel en cultuur. In de 14e eeuw werd Praag zelfs de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk, onder het bewind van Karel IV. Tijdens de renaissanceperiode in de 16e eeuw bloeide Praag opnieuw op. Er werden prachtige gebouwen en kerken gebouwd, zoals de Sint-Vituskathedraal, de Karelsbrug en het Astronomisch uurwerk op het Oude Stadsplein. De stad werd ook een centrum van wetenschap en kunst, met beroemde wetenschappers en kunstenaars zoals Tycho Brahe en Johannes Kepler. In de 17e eeuw werd Praag een bolwerk van het katholieke geloof tijdens de Contrareformatie. De Jezuïetenorde bouwde indrukwekkende barokke kerken en kloosters, zoals de Kerk van de Maagd Maria onder de Ketting en de Kerk van de Jezuïeten. Praag werd ook getroffen door de Dertigjarige Oorlog, waarbij de stad werd belegerd en zwaar beschadigd.

In de 19e eeuw onderging Praag een grootschalige renovatie onder leiding van de Tsjechische architect Josef Zítek. Veel van de middeleeuwse gebouwen werden gerestaureerd en er werden nieuwe gebouwen in neogotische en neorenaissancestijlen gebouwd. Praag groeide uit tot een belangrijk cultureel centrum en was de thuisbasis van veel Tsjechische schrijvers, musici en kunstenaars. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Praag bezet door de Duitsers en leed de stad onder zware bombardementen. Na de oorlog werd Praag de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije en onderging het een grote modernisering. Maar in 1968 werd Praag het toneel van de Praagse Lente, een poging tot hervorming die werd neergeslagen door de Sovjet-Unie en haar bondgenoten.

In 1989, na decennia van communistische overheersing, vond de Fluwelen Revolutie plaats in Praag en heel Tsjecho-Slowakije. Dit leidde tot de val van het communistische regime en de heropleving van de democratie en de vrijheid. Sindsdien heeft Praag zich ontwikkeld tot een belangrijk centrum van cultuur, toerisme en economie in Europa. Vandaag de dag is Praag een prachtige en bruisende stad, rijk aan geschiedenis, kunst en cultuur. Het is een stad die je zeker niet mag missen tijdens een bezoek aan Europa.

Wenceslasplein
Het Wenceslasplein (Václavské náměstí) is een van de bekendste pleinen in Praag en een belangrijke bezienswaardigheid in de stad. Het plein ligt in het hart van de Nieuwe Stad van Praag en is omgeven door historische gebouwen, winkels en restaurants. Het Wenceslasplein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, toen het werd aangelegd als een paardenmarkt. In de daaropvolgende eeuwen werd het plein gebruikt voor allerlei evenementen, van koninklijke ceremonies tot politieke demonstraties. Tegenwoordig is het Wenceslasplein een bruisende plek met veel winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het plein heeft ook een aantal belangrijke bezienswaardigheden, zoals het Nationaal Museum (Národní Muzeum), dat aan de bovenkant van het plein staat. Dit museum is gewijd aan de geschiedenis, cultuur en natuurlijke geschiedenis van Tsjechië en heeft een uitgebreide collectie van meer dan 14 miljoen voorwerpen.

Aan de oostkant van het Wenceslasplein vind je de Sint-Wenceslausstandbeeld, dat de heilige patroon van Tsjechië voorstelt. Het standbeeld is een belangrijk symbool van de Tsjechische geschiedenis en werd opgericht ter ere van de 1000e verjaardag van de heilige in 1929. Het Wenceslasplein is ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel inwoners als toeristen. Het plein heeft veel bankjes en zitplaatsen waar mensen kunnen ontspannen en genieten van het bruisende stadsleven. 's Avonds is het plein prachtig verlicht en biedt het een fantastisch uitzicht op de omliggende gebouwen en straten.

Staroměstské náměstí
Het Staroměstské náměstí, of het Oude Stadsplein, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. Het plein is gelegen in het hart van de Oude Stad (Staré Město) en wordt omringd door historische gebouwen, kerken en monumenten. Het Oude Stadsplein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw, toen het een belangrijk handelscentrum was. Tijdens de Middeleeuwen werden veel van de gebouwen aan het plein herbouwd en uitgebreid, waardoor het een indrukwekkende mix van gotische en barokke architectuur heeft.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE