Flåmsbana: de mooiste treinreis ter wereld

9931361700?profile=originalIn lijstjes met de beste bezienswaardigheden in Noorwegen staat bijna altijd de Flåmsbana – volgens veel mensen de mooiste treinreis ter wereld. De spoorweg is aangelegd om het geïsoleerde Flåm te verbinden met Oslo en Bergen. In ongeveer een uur rij je over een van de steilste trajecten ter wereld van Flåm naar Myrdal. Met een stijging van 865 meter over 20 kilometer lengte en 20 tunnels is het een technisch hoogstandje.

Flåm ligt prachtig aan de Aur­lands­­fjord en is allang geen geïsoleerd plaatsje meer. Na een rit over rustige wegen en langs uitgestrekte fjorden is het in Flåm een drukte van belang met veel restaurants en souvenirswinkels. De Flåmsbana is het centrale punt van deze drukte. Het uitzicht vanuit de trein is adembenemend. Diep in de valleien liggen kleine rode huisjes naast de treinbaan en langs de bergen storten watervallen naar beneden. Lang­zaam stijgt de trein naar de be­sneeuwde rotspunten van de bergen. Onderweg stop je bij kleine stations en wat langer bij de waterval Kjosfossen, die met donderend geweld langs het platform raast. Om de trip zo goed mogelijk op jouw wensen aan te laten sluiten zetten we een aantal tips voor je op een rij!

Retour vanaf Flåm
Na het kleine station Myrdal rijdt de trein dezelfde route weer terug naar Flåm. Boek dus zeker een retour treinreis met de Flåmsbana als je niets wil missen van de route. Tip: Wissel bij het station Myrdal van plek met mensen die aan de andere kant zitten. Zo zorgt de reis terug weer voor prachtige nieuwe vergezichten. Voor de echte treinliefhebber is het kleine gratis treinmuseum in Flåm een aanrader.

9931378274?profile=original

Lekker actief!
Hou je van een avontuur? Ga dan de twintig kilometer van Myrdal terug naar Flåm met de mountainbike. Omhoog doet de trein het werk en geniet je van de ontzettend mooie uitzichten en terug ga je op eigen kracht de uitdaging aan. De fietsroute Rallar­vegen bestaat uit wegen die door de arbeiders werden gebruikt om de sporen te onderhouden en deze volgen ongeveer de route van de spoor­baan. Nu zijn ze in gebruik als wandel- en fietspaden. Een hoogtepunt is Myrdalsberget, waar de route naar beneden slingert via 21 haarspeldbochten. Het voordeel van fietsen is dat je de natuur in alle rust en stilte kan bewonderen op een actieve manier!

Leuke combi: go citytripping
Oslo (foto onder) en Bergen zijn ontzettend leuke steden en deze zijn goed te combineren met de mooiste treinreis en de mooiste fjorden ter wereld. Vanuit Oslo reis je in 4,5 uur over uitgestrekte bergplateaus en idyllische bergweides naar Myrdal.

9931408675?profile=original

Met de Flåmsbana vervolg je de route met de indrukwekkende afdaling naar Flåm. Vervolgens pak je de boot voor de ruim vijf uur durende tocht naar Bergen over de Aurlandsfjord en de immense Sog­nefjord. Zo ontdek je op één dag de mooiste plekken van Noor­wegen!

9931416885?profile=original

Advies: boek op tijd
De mooiste treinreis is ook een van de drukste. Zorg dat je ruim van tevoren de treinreis boekt. Welke route je ook neemt met de Flåmsbana, het is zeker een hoogtepunt van een vakantie in Noorwegen!

Buro Scanbrit biedt prachtige rond­­reizen aan naar het fjordengebied van Noorwegen. Een treinreis met de Flåmsbana boek je gemakkelijk bij om je reis compleet te maken.
Kijk op www.buroscanbrit.nl

Hier ligt het station van Myrdal:

Tekst Meridian Travel beeld Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE