Genieten aan de Mexicaanse Riviera Nayarit

9939488081?profile=RESIZE_1200xWie op zoek is naar een wat minder bekende Mexicaanse bestemming, zal zeker verrast worden door Riviera Nayarit. Het aangename klimaat, de ideale ligging tussen bergen en strand, de grote biodiversiteit en de uitbundige vriendelijkheid van de mensen maken de staat Nayarit tot een uitdagende bestemming voor jong en oud.

Onze eerste halte in Riviera Nayarit is Nuevo Vallarta, op zestien kilometer van de bekendere Mexicaanse zusterstad Puerto Vallarta. Het is een luxueuze bad-plaats, waar de liefhebber volledig in de watten gelegd wordt in mooie resorts met topgolfbanen en een breed scala aan watersportmogelijkheden. Hier kun je heer-lijk luieren op de gouden zandstranden van Bahia Banderas, een tripje plannen naar de dichtbijgelegen jungle van de Sierra Madre of een bezoekje brengen aan het nabije Bucerías, een typisch Mexicaans dorpje waar locals hun gevarieerde kunst op straat tentoon-stellen en er vol passie over vertellen.

9939508876?profile=original

ayarit herbergt behalve mooie stranden en overdadig tropisch natuur-schoon ook enkele spannende microbestemmingen, waarvan Islas Marietas – ook bekend van Playa del Amor, het ‘geheime strand’ – wel een van de meest aantrekkelijke is: een vulkaan in de oceaan met daarin een gigantisch gat waarin een strand ligt waar je heen kunt zwemmen. Wat wil je nog meer?

Droomeilandjes
In het kustplaatsje Punta de Mita, dat met zijn vele luxe en overvloed ook wel het schiereiland van de glamour genoemd wordt, strijden de touroperators om de beste trips naar de Islas Marietas (FOTO ONDER) . Een exclusieve bestem-ming, ook gezien het feit dat er per dag maar een beperkt aantal mensen op het eilandje toegelaten wordt. Waar je weinig over leest, is dat Marietas niet echt makkelijk te bereiken is. Om op dit ‘geheime’ strandje te komen, moet je vanaf de tourboot namelijk eerst een koele duik nemen in een stuk zee met een hele sterke stroming.

9939457478?profile=original

Het korte zwemtochtje van vijftig meter door een watertunnel – die volloopt wanneer het vloed is – vereist veel inspanning. Een extra uitdaging dus! De beloning voor tien minuten lang door draai-kolken ploeteren is groot: je betreedt hier een paradij-selijk mooi plekje. Dankzij de sterke armen van onze gids Don Juan en bootsman Don Luis van Juan Tours, die ons tijdens het zwemmen de nodige ondersteuning bieden, volbrengen wij ons tripje naar Marietas met veel voldoening en kijken wij met een bijzonder gevoel terug op deze ultieme ervaring. 

Reusachtige walvissen
Het tweede deel van onze tour bestaat uit een half uur-tje snorkelen tussen vele kleurrijke vissen en koraalrif-fen: een bijzondere beleving, waarbij je even een kijkje gegund wordt in het magische Mexicaanse onderwa-terparadijs. Maar ook de bovenwaterwereld van Riviera Nayarit kan fascinerend zijn. Terwijl de boot met grote vaart door de golven klieft, voelen we de zwoele wind door onze haren en laten we ons verrassen door alles wat zich boven de golven bevindt.

9939458270?profile=original

Wie tussen december en april het gebied bezoekt, heeft de bijzondere mogelijkheid om walvissen en hun kroost in de oceaan te spotten. Wanneer de reusachtige bult-ruggen uit het water omhoogrijzen, is dat een indruk-wekkende beleving. De impact van hun gewicht en staarten zijn goed voor een ongelooflijke fotoshow waar je later nog lang aan terugdenkt. In de Bahia de Banderas kom je naast walvissen met een beetje geluk ook andere zeedieren als dolfijnen, schildpadden, manta’s en vliegende vissen tegen. 

Spa in de jungle
De volgende dag staat in Punta de Mita een bezoek aan Imanta op het programma: een resort dat weggestopt ligt in het oerwoud en waar comfort en overdadige natuur hand in hand gaan. Het is een plek waar je vol-ledig ontstrest en je je ongelimiteerd kunt overgeven aan de pracht en de rust van de altijd overweldigende jungle.

9939455488?profile=original

Luxe, rust en verwennerij is misschien de beste beschrijving voor Imanta. Een spa-ervaring in de pure natuur rondom Imanta is zeker bijzonder te noemen. Met een verkwikkende behandeling voor lichaam en geest voel je je al snel een geheel ander mens. Het rusti-ge privéstrand van Imanta is na de behandeling een verademing op zich, net als een verblijf in dit luxueuze resort waar je volledig in de watten wordt gelegd. De uitzichten zijn er onvergelijkbaar en de zonsondergan-gen spectaculair.

Rijke gastronomie
De gastronomie van de staat Nayarit zit vol historie, een voorouderlijke geschiedenis gevuld met tradities en erfelijke smaken die je via je smaakpapillen mee terugnemen naar lang vervlogen tijden. Het is een gastronomie die dicht bij zijn oorsprong blijft, maar ook graag experimenteert. Hier ligt de basis van de pre-Spaanse tlaxtihuille (een op mais gebaseerde gar-nalen-/vissoep), de pescado zarandeado (gegrilde vis, FOTO ONDER), de tamale de cameron (een garnalentamale), atun ahu-mado (gerookte tonijn) en nog vele andere traditionele schotels. Bekende Mexicaanse chef-koks als Betty Vásquez en Israel Díaz gelden als de belangrijke pro-motoren van de rijke Nayaritse smaken.

9939522289?profile=original

Hippiedorp San Francisco
Het eerste gevoel dat je krijgt bij het betreden van het dorpje San Francisco (door de locals ook wel San Pancho genoemd) is dat van een hippiedorp uit de jaren zeventig. Oude en jonge (vooral Amerikaanse) toeristen hebben hier een nieuwe vestigingsplaats gevonden, ver weg van hun gehaaste vaderland en midden in de natuur. In dit typisch Mexicaanse dorp lijkt de tijd stil te hebben gestaan en is de rust overal voelbaar.

9939520298?profile=original

Amerikanen en Europeanen in korte broeken en op slippers slenteren door de straten of ploffen neer op het lokale San Pancho-strandje en de sfeer is very laidback. Veel van de nieuwe bewoners van San Pancho zetten zich in voor mens en dier, en zijn actief in lokale organisaties als het Entreamigos Community Center of het project Alianza Jaguar, dat zich inzet voor de bescherming van de jaguar en zijn ecosystemen. 

Het hele artikel is te lezen in onze uitgave 'De mooiste reisverhalen uit Latijns-Amerika'. Bestellen kan hier >>

Hiwr ligt Nayarit:

Tekst Anneke Ruys beeld Anneke Ruys en Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Meridian Travel