Groene grootmacht Dominica

9833669862?profile=RESIZE_710xDominica, niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek, staat ook wel bekend als het ‘natuureiland’ van de Cariben. Het ligt tussen Guadeloupe en Martinique en is een uitstekende bestemming voor avontuurlijke reizigers. Twee derde van het kleine, vulkanische eiland is bedekt met regenwoud, inclusief rivieren en watervallen. Aan de kust liggen zwarte en witte stranden. De flora en fauna en de ontwikkeling van duurzaam toerisme zorgen voor een toename van het aantal bezoekers. Door de focus op duurzaamheid haalde Dominica weer de top 100 van de meest ethische bestemmingen ter wereld.

De inheemse bevolking van Dominica zijn de Kalinago. Ze maken deel uit van de 70.000 eilandbewoners en reizigers kunnen hun dorp Kalinago Barana Auté bezoeken en zelfs overnachten bij een van de families. Wie wat meer luxe wil, boekt een huisje bij Aywasi Kalinago Retreat, nabij de ruige Atlantische kust en aan de Waitukubuli National Trail. De houten cottages hebben twee kamers en een badkamer die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn speciale plekken voor een massage of meditatiesessie in de tuinen en kampeerders zijn ook welkom om hun tentje op te zetten op het terrein. Cultuurliefhebbers kunnen er alles leren over de Kalinago.

Waitukubuli National Trail
Ondanks dat Dominica met een oppervlakte van 754 vierkante kilometer het kleinste eiland van de Cariben is, loopt er wel het langste wandelpad. De Waitukubuli National Trail is 184 kilometer lang en kent verschillende moeilijkheidsniveaus. Het pad loopt langs alles wat Dominica te bieden heeft: cultuur en geschiedenis, het dagelijks leven van de locals, en de ruige natuur.

9833672685?profile=RESIZE_710x

Het passeert kustdorpjes, loopt door rivieren, omhoog de bergen op en weer naar beneden, naar de kust. Door regenwouden en grasvelden, langs ruïnes van Franse nederzettingen, het gerenoveerde Fort Shirley en de Cabrits: geheime passages waar slaven door konden ontsnappen. Op Dominica passeer je op een dag zomaar zes verschillende klimaatzones, waardoor de Waitukubuli National Trail nooit verveelt.

Schildpadden en vogels
Tussen maart en oktober arriveren verschillende soorten schildpadden op Dominica om te broeden, waaronder de bedreigde lederschildpad. De stranden worden nauwkeurig in de gaten gehouden door verschillende natuurbeschermingsorganisaties. Ze houden aantallen bij en zorgen ervoor dat de kleintjes ongestoord naar zee kunnen lopen als ze uit het ei zijn gekropen. Het is mogelijk om een tour te maken met lokale gidsen waarbij je schildpadden ziet en leert over het leven van deze giganten.

9833676279?profile=original

Verschillende hotels bieden excursies aan, zoals het ecoboetiekhotel Rosalie Bay Resort, het luxe Fort Young en Citrus Creek Plantation. Meer informatie over de schildpadden is te vinden op www.domsetco.org. Een perfecte habitat voor vogels maakt een perfecte plek voor vogelaars. Op Dominica spot je de endemische keizeramazone en roodkeelamazone: twee in­heemse papagaaisoorten. Er leven 176 vogelsoorten, waaronder vier inheemse kolibriesoorten.

Lees het hele artikel in onze uitgave 'De mooiste reisverhalen uit de Caribbean'. Bestellen kan hier >>

Dominica ligt hier:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE

Colofon & contact | Klantenservice | Adverteren