9920278473?profile=originalHet Meatpacking District ligt in het noorden van Greenwich Village, bij de Lower West Side en tussen Ninth Avenue en de Hudson River. Een deel van Meatpacking District is bestempeld als beschermd stadsgezicht, genaamd het Gansevoort Market Historic District naar het Hollandse fort Gansevoort.

De toch wat bijzondere naam van het Meatpacking District is ontstaan doordat er hier begin 1900 heel veel vleesverwerkende bedrijven zaten. Het waren er al snel rond de 250 en dan moet je niet alleen denken aan vleesgroothandels, maar ook aan slachthuizen. Die industrie heeft het toch 100 jaar volgehouden, totdat er in 2003 een enorme leegloop was. Tegenwoordig vind je er nog maar vijf.

9920280458?profile=original

Met de komst van vrachtvervoer met diepkoelers werd de noodzaak van de vleesverwerkers steeds minder urgent. Daarnaast ontwikkelde de wijk zich als een hotspot voor clubs, en dan met name voor de LHBTI-gemeenschap van New York. Op het snijvlak van verval en semi-illegale activiteiten – homoseksualiteit was tot 1980 illegaal in de staat – bloeide de misdaad in de buurt op: drugs, prostitutie en de maffia vierden er hoogtij.

9920280052?profile=original

Dat veranderde in de jaren 90, toen steeds meer bedrijven zich in de wijk vestigden, voornamelijk luxeboetiekjes en uitgaansgelegenheden. Halverwege de jaren 2000 was transformatie compleet en was het Meatpacking District een van de hipste buurten van New York.

Tenminste.. Er ontbraken nog twee puzzelstukjes. Allereerst werd de lelijke spoorlijn die in 1933 was aangelegd voor de tonnen vlees die er verwerkt werden vanaf 2004 omgetoverd tot een modern stadspark, de huidige High Line. Daarnaast verhuisde ook het prestigieuze Whitney Museum of Art van de Upper East Side naar Gansevoort Street, waardoor de wijk echt een speler van formaat werd.

Must sees in het Meatpacking District:
High Line Park
Dit charmante, 2 kilometer lange park werd aangelegd op de oude spoorweg boven het Meatpacking District en Chelsea en is een aangename wandeling waard. Het werd mede ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf, die er 120 soorten planten in de grond zette.
Gansevoort Street, 23rd Street, 30th Street | thehighline.org

Whitney Museum of American Art
Dit prestigieuze museum bezoek je voor hedendaagse kunst van voornamelijk Amerikaanse kunstenaars. The Whitney biedt een vaste collectie met meer dan 25.000 werken, dus trek comfortabele schoenen aan.
99 Gansevoort Street | whitney.org

Museum of Illusions
Deze collectie van meer dan 70 zinsbegoochelende illusies speelt met al je zintuigen. Zeer social mediawaardig, dus zorg dat je ruimte hebt op je telefoon.
77 8th Avenue | newyork.museumofillusions.us

Het hele artikel over het Meatpacking District is te lezen in onze uitgave 'De leukste buurten & wijken van New York'. Bestellen kan hier >>

Hier ligt het Meatpacking District:

Tekst Meridian Travel beeld Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

Meridian Travel