Het mooiste eiland ter wereld

9898269295?profile=originalMogen we je even voorstellen? De bewoners van St. Maarten weten het zeker: ze wonen op het mooiste eiland ter wereld. Er zijn maar weinig plekken die kunnen tippen aan dit paradijselijke eiland, dat al bijna vier eeuwen de enige plek op aarde is waar Nederland en Frankrijk aan elkaar grenzen. Al snel ontdek je de unieke combinatie van twee culturen. Het zonovergoten St. Maarten is een tropisch pareltje in de Caribbean met groene heuvels in het binnenland, unieke flora en fauna, lieflijke baaien, parelwitte bountystranden en een azuurblauwe zee met een sprookjesachtige onderwaterwereld. Aangenaam.

De eerste Europaan die St. Maarten in het vizier kreeg was – hoe kan het ook anders – Christopher Columbus. Op 11 november 1493 voer de ontdekkingsreiziger langs het eiland, maar zette geen voet aan wal. Het eiland heeft wel haar naam aan Columbus te danken, want op 11 november is het de naamdag van de heilige Sint Martinus van Tours, oftewel Sint Maarten.

St. Maarten is een veelzijdig eiland vol ontspanning en bruisende activiteiten. De schatten van de Caribische Zee maken duiken en snorkelen hier een spannend avontuur. De gunstige passaatwinden zijn ideaal voor een zeil- of surfvakantie. Lichaam en geest komen helemaal tot rust in de talloze spa’s en wellnesscentra die het eiland rijk is. Dankzij de vele restaurants komen culinaire liefhebbers ook volledig aan hun trekken. Deze hemelse plek is dan ook niet voor niets zo populair bij zo veel mensen.

9898269479?profile=original

De hoofdstad van het Nederlandse deel van St. Maarten, Philipsburg, ligt aan de Great Bay aan de zuidkant van het eiland en is de ideale plek om te winkelen, fantastisch te eten en het bruisende nachtleven te ontdekken. De sporen van de koloniale historie zijn hier nog altijd aanwezig, maar Philipsburg is net zo goed een moderne plaats en fungeert als het commerciële centrum van St. Maarten. Daarvan is Frontstreet aan de baai een hotspot, zeker voor shopliefhebbers. Deze lange winkelstraat biedt eindeloos taxfree winkelplezier. Je vindt hier de mooiste sieraden, horloges, mode, elektronica en Caribische souvenirs.

Culinaire hoofdstad
St. Maarten staat bekend als de culinaire hoofdstad van de Caribbean. De bijzondere mix van culturen komt terug in de diverse menu’s van de vele restaurants en lokale eettentjes op het eiland; van traditioneel tot haute cuisine en van écht Frans tot een breed scala aan internationale keukens, waaronder Indisch, Vietnamees, Duits en Grieks. Logischerwijs heeft het eiland als specialiteit vooral veel verse vis en schaaldieren, maar je kunt ook zomaar een strandbarbecue tegenkomen.

9898282883?profile=original

Vergeet ook niet om een lekkere guavaberry-cocktail te halen bij één van de vele beachbars die het eiland rijk is of om het nationale gerecht Journey Cake te proeven. Deze goudgeel gefrituurde beignet staat lokaal beter bekend als de ‘Johnny Cake’ en wordt meestal geserveerd voor ontbijt of brunch of als perfect bijgerecht tijdens een diner met vis, conch, garnalen, kip of spareribs van de barbecue. Tast gerust toe, want voor de broodnodige vitamientjes is er overal op het eiland heerlijk vers fruit te vinden.

Witte stranden
Schitterende stranden en St. Maarten gaan hand in hand, zo ook op het Nederlandse deel van het eiland. Het kleine eiland telt maar liefst 37 hagelwitte zandstranden – elk met een eigen karakter. Op St. Maarten kan iedereen zijn of haar perfecte plekje ontdekken. Van afgelegen bountystranden, met wuivende palmbomen en beschutte baaien, voor een ongestoord dagje met de kinderen tot mondaine stranden met hippe en bruisende beachbars. Ook voor een romantische vakantie is St. Maarten ideaal. Ga bijvoorbeeld samen paardrijden langs de branding of geniet van een picknick voor twee aan een pittoreske baai. Rond het uitgestrekte Great Bay Beach bij Philipsburg valt altijd iets te beleven. Je ziet hier indrukwekkende cruiseschepen de haven binnenvaren. Het relatief afgelegen Dawn Beach is een van de mooiste stranden van het eiland: lang en breed, ideaal voor wandelingen en om te snorkelen naar het prachtige koraalrif vlak voor de kust. Guana Bay Beach is het domein van surfers en bodyboarders. De hoge golven doen zelfs de harten van passieve genieters kloppen. Bij Little Bay Beach kun je duiken vanaf het strand, snorkelen en de beschutte baai maakt deze plek ook heel geschikt voor kinderen. Bij Maho Beach ligt het grootste resort van het eiland en vind je verschillende, populaire beachbars.

9898278058?profile=original

Geliefd zijn de geweldig uitgestrekte stranden aan Simpson Bay. Aan deze baai bevindt zich bijvoorbeeld Kimsha Beach, een levendig, goed uitgerust strand waar regelmatig concerten en strandfeesten gehouden worden. Wie de locals volgt, komt vanzelf bij Mullet Bay Beach uit, vlak bij de golfbaan: hier proef je de Antilliaanse sfeer. Wie de smaak te pakken heeft, maakt een excursie naar het Seaside Nature Park in Cay Bay waar je kunt kajakken of romantisch kunt paardrijden. En de mooiste zonsondergang op het eiland? Die vind je op Cupecoy Beach. Hier zie je hoe de zon tegen een achtergrond van steile kliffen en romantische baaien op een adembenemende wijze in zee zakt. Aan de Franse zijde liggen pittoreske stranden, waaronder Orient Beach, waar je naar wens ook zonder badkleding kunt genieten.

Waterparadijs
Met de Caribische Zee binnen handbereik is St. Maarten een paradijs voor watersportliefhebbers. Van duiken, snorkelen, kajakken en zeilen tot surfen, waterskiën, jetskiën en diepzeevissen. Wie liever ontspannen aan de oppervlakte blijft, voelt zich de koning te rijk. Zo is snorkelen een echte aanrader op St. Maarten: de vele riffen vlak voor de kust maken de zee op veel plaatsen ondiep én schatrijk aan koralen en tropische vissen. Je kunt snorkeltours boeken langs de mooiste plekken rondom het eiland, maar er zelf op uit trekken met gehuurd materiaal is net zo leuk. Zo zijn Dawn Beach, Little Bay, Creole Rock, Baie Rouge en Pinel Island bijvoorbeeld mooie spots om zelf te ontdekken. Spectaculairder kan ook, want rondom St. Maarten zijn alle vormen van surfen mogelijk; van golf- en windsurfen tot wakeboarden en kitesurfen. De verschillende baaien en stranden van St. Maarten hebben elk hun specialiteiten en uitdagingen, zowel voor beginners als gevorderden. Ook zeilfanaten komen aan hun trekken op St. Maarten. Dankzij de constante passaatwinden staat er altijd een prettige bries voor maximaal zeilgenot. De tientallen jachthavens rond het eiland bieden eersteklas voorzieningen. Je kunt ook zelf een zeiljacht huren om de bijzondere routes langs de diverse buureilanden te verkennen. Jaarlijks vinden talrijke zeilraces rond het eiland plaats, waaronder de Heineken Regatta in maart. En waarom zou je je niet eens heerlijk láten varen? Voor diepzeevissen is St. Maarten een van de betere bestemmingen ter wereld. Met een ervaren kapitein de zee opgaan en machtige vissen als marlijn, tonijn, wahoo en barracuda binnenhalen, is een belevenis voor iedereen. Zeker wanneer je je bedenkt dat er voor de kust ook veel walvissen, dolfijnen en schildpadden te zien zijn.

9898279073?profile=original

Droom voor duikers
Duiken kan op veel plaatsen ter wereld, maar in het Caribische gebied is de onderwaterwereld wel heel bijzonder. Het is buitengewoon mooi rondom St. Maarten. De zee biedt een veelzijdigheid aan exotische vissen en sprookjesachtige koraalriffen. Met een zicht tussen de 20 en 35 meter is het een genot om het leven onder water hier te bekijken. Daar komt ook nog eens bij dat de constante watertemperatuur van ongeveer 21 graden Celsius het duiken wel heel aangenaam maakt. Er zijn veel bijzondere trips te maken via professionele duikscholen of organisaties, zoals duiksafari’s naar prachtige onderwatergebieden, bountyeilandjes en bijzondere scheepswrakken.

Lees het hele artikel in onze uitgave 'De mooiste reisverhalen uit de Caribbean'. Bestellen kan hier >>

Hier ligt St. Maarten:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE