Het turbulente Bogota

11020269265?profile=original

Bogota is een van de meest fascinerende steden in Colombia en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de pre-koloniale periode. De stad, die nu de hoofdstad van Colombia is, heeft door de eeuwen heen een turbulente geschiedenis gekend, waarbij het door verschillende machten is veroverd en geregeerd. De oorspronkelijke bewoners van het gebied waar Bogota zich bevindt waren de Muisca, een inheems volk dat bekend stond om zijn goudambachten. In de 15e eeuw werd het gebied veroverd door de Inca's, die het toevoegden aan hun rijk. De Spaanse veroveraars kwamen in de 16e eeuw aan en slaagden er uiteindelijk in de Inca's te verdrijven en de controle over het gebied over te nemen.

Koloniale periode
De Spaanse kolonisten vestigden zich in Bogota en begonnen het gebied te ontwikkelen. In 1717 werd de stad officieel gesticht en begon het een belangrijke rol te spelen in de economie van de regio. Het werd een belangrijk centrum voor de handel in goud en zilver uit de nabijgelegen mijnen, en de stad groeide snel. Tijdens de koloniale periode werden de inheemse bevolking en de Afrikaanse slaven die naar de regio werden gebracht om te werken, onderdrukt en uitgebuit. Dit leidde uiteindelijk tot verschillende opstanden en rebellies, waaronder de beroemde Opstand van de Comuneros in 1781. Na de onafhankelijkheid van Colombia in 1819 werd Bogota de hoofdstad van de nieuwe natie. Het werd een belangrijk politiek en cultureel centrum, en een belangrijke speler in de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsbeweging. In de 20e eeuw werd de stad verder ontwikkeld en uitgebreid, met nieuwe wijken, wegen en gebouwen die werden gebouwd.

Politieke onrust
De geschiedenis van Bogota is echter niet zonder problemen. Het heeft verschillende periodes van politieke onrust en geweld gekend, waaronder de "La Violencia" (1948-1958) en het conflict tussen de overheid, guerrilla's en paramilitairen dat het land decennialang heeft geteisterd. Vandaag de dag is Bogota een bruisende stad met een rijke cultuur en geschiedenis. Het heeft veel te bieden aan toeristen, met musea, historische bezienswaardigheden, parken en uitstekende restaurants en cafés. Ondanks de uitdagingen die de stad heeft gekend, blijft het een belangrijke speler in de regio en een van de meest interessante steden in Zuid-Amerika.

Het hele artikel lees je hier >>

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE