Kerst en Oud & Nieuw in New York

3713881445?profile=RESIZE_710xNu we dik in november zitten, zijn de feestdagen in New York begonnen. De komende maanden zullen naar schatting maar liefst zeven miljoen bezoekers afreizen naar de stad in kerstsferen en dat is niet zonder reden. Van kleurrijke optredens en seizoensgebonden rondleidingen tot lichtjesfestivals en culinaire events is er veel om van te houden in winters New York. NYC & Company, New Yorks officiële verkeersbureau, zet de zeven leukste activiteiten voor je op een rij.

3713881854?profile=RESIZE_710x

Macy’s Thanksgiving Day Parade
28 november, Manhattan
Macy’s Thanksgiving Day Parade is de grootse kick-off van het feestdagenseizoen in New York City. Terwijl de kalkoen in de oven staat, kijken miljoenen Amerikanen naar gigantische heliumballonnen, oogverblindende praalwagens, clowns, voorproefjes van de beste musicals van Broadway en diverse optredens van supersterren. Dit jaar maakt het spektakel voor de 93e keer zijn opwachting. Naar goede traditie worden classic ballonnen afgewisseld met splinternieuwe luchtkastelen, waaronder Astronaut Snoopy, Netflix’s Green Eggs and Ham, SpongeBob SquarePants & Gary, Smokey Bear en Yayoi Kusama’s Love Flies Up to the Sky. De optocht begint om 9 uur ‘s ochtends op de hoek van 77th Street & Central Park West en voert via Central Park South en Sixth Avenue naar de finish op Macy's Herald Square op de hoek van 34th Street & Seventh Avenue.

Rockefeller Center Christmas Tree Lighting Ceremony
4 december, Midtown, Manhattan
Het verlichten van de kerstboom bij het Rockefeller Center is al meer dan 80 jaar een populaire traditie. En da’s geen kwestie van alleen het lichtknopje overhalen, want ook hier kun je genieten van verschillende optredens en klassieke kerstliedjes. De fijnspar van zo’n 30 meter hoog komt dit jaar uit Florida, Orange County in New York State en moet stevig genoeg zijn om tienduizenden lichtjes, ontelbare kerstballen en de befaamde Swarovski-piek te kunnen dragen. De kerstboom komt op 9 november aan op Rockefeller Plaza en is vanaf de officiële ceremonie op 4 december tot half januari te bewonderen.

3713882525?profile=RESIZE_710x

New Year’s Eve Times Square Ball Drop
31 december – 1 januari, Times Quare, Manhattan
Het blijft een wonderlijke traditie. De langzaam zakkende bal op Times Square die met elke centimeter dichter bij het nieuwe jaar komt, wordt jaarlijks door miljoenen mensen bekeken. De schitterende New Year’s Eve Ball – bekleed met 2,688 Waterford-kristallen driehoekjes – wacht het hele seizoen op de wolkenkrabber One Times Square tot hij op oudjaarsavond in een bloedstollende minuut naar beneden zakt. Een spectaculair, once-in-a-lifetime moment tussen duizenden toeristen en locals.

3713882968?profile=RESIZE_710x

New Year’s Eve Fireworks
31 december – 1 januari, Prospect Park, Brooklyn
Wie de overweldigende drukte op Times Square wil mijden, heeft keuze te over om 2020 spectaculair te beginnen. In Brooklyn is er bijvoorbeeld Grand Army Plaza in Prospect Park, waar je de hele avond kunt genieten van livemuziek, gezelligheid en een adembenemende vuurwerkshow om middernacht. Happy New Year!

NYC Winter Lantern Festival
20 november – 12 januari, Randall Manor, Staten Island
Kenners weten dat je niet per se een prijzige tour naar Ellis Island hoeft boeken om het Vrijheidsbeeld van dichtbij te zien. De Staten Island Ferry vaart namelijk ook gewoon langs het beeld en is helemaal gratis! En als je dan toch tijdens de feestdagen in Staten Island bent, pak je vanaf de ferryhaven metro S44 naar Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden in de wijk Randall Manor. Tijdens het NYC Winter Lantern Festival wordt daar maar liefst 8 hectare betoverend verlicht door meer dan 50 LED-installaties, inclusief lichttunnels en kunstwerken. Bonus: ook livemuziek, traditioneel Chinese kunst en dansoptredens staan hier op het boordevolle programma.

11th Annual Latke Festival at the Brooklyn Museum
16 december, Prospect Heights, Brooklyn
Dankzij de vele immigranten staat er in New York altijd iets lekkers op het menu. Een van onze favoriete culinaire schransfeestjes is het Latke Festival, een even uniek als smakelijk festival in het teken van de beste en meest creatieve aardappelpannenkoeken. In het vaak schandalig ondergewaardeerde Brooklyn Museum nemen verschillende restaurants het tegen elkaar op om de beste latkes te maken. En die moet je geproefd hebben. Wat dacht je bijvoorbeeld van latkes met rode biet en geitenkaas of met gesmoorde kip, ingelegde ui en crema? Win-win, want de opbrengsten gaan naar The Sylvia Center, een organisatie die kansarme jongeren leert koken.

Christmas Carol at the Lyceum Theatre
7 november – 5 Januari, Midtown, Manhattan
Kerst zonder Charles Dickens is als een oliebol zonder poedersuiker; dat kan feestelijker. Vanaf 7 november zie je zijn sfeervolle meesterwerk A Christmas Carol in het Lyceum Theatre op Broadway, waarbij het klassieke verhaal wordt aangevuld met sfeervolle kerstliedjes. Met Campbell Scott (o.a. House Of Cards en The Amazing Spider-Man) als Scrooge en Broadway-lieveling Andrea Martin als de Ghost of Christmas Past, dus verplichte feestkost.

Wil je meer weten over New York tijdens de feestdagen? Check dan de officiële NYC & Company Holiday Guide.

Stemmen: 0
E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel