9876463893?profile=originalLa Grande Odyssée Savoie Mont Blanc is een jaarlijkse hondensleerace en is de moeilijkste race van de wereld in de unieke Alpse setting. De eerste editie vond plaats in 2005, in 2022 vindt dus de 18e editie van de race plaats. Aan de race doen jaarlijks 68 mushers (menners) en 600 honden mee. De mushers komen vanuit heel Europa én nu ook uit Nederland. Ja, je leest het goed, Nederlander Kenzo Dijksterhuis zal komende editie met zijn honden over de hondenslee track van Savoie Mont Blanc glijden.

Roderick Glastra, een Nederlander uit Den Haag is tweemaal wereldkampioen sledehonden geworden (in 2009 en in 2010). In Nederland is het ook mogelijk om te sledehonden - zonder sneeuw - alleen op een andere manier én het is zelfs populair. In Nederland mag je volgens de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren niet elke hond gebruiken als trekkracht. Alleen de Alaskan Malamute, de Groenlandse hond, de Samojeed, de Siberian Husky en de Eskimohond zijn hier geschikt voor. In Nederland oefenen de mushers op sledes met wielen, wedstrijden worden gehouden waarbij van 4 tot 150 km gelopen wordt door honden waarbij de geleider bovenop een kar of slee staat. Zie hier een filmpje van het AD over sledehonden trainen zonder sneeuw in Nederland. Toch is dit iets heel anders dan het sledehonden in de winterse gebieden als Noorwegen, Finland, Canada en natuurlijk Frankrijk. Daarom vertrok Kenzo Dijksterhuis naar de sneeuw om zijn passie achterna te gaan. 

Over Kenzo Dijksterhuis 
De 28 jarige Nederlander Kenzo Dijksterhuis doet in 2022 voor het eerst mee aan de La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc. In 2013 heeft hij meegedaan aan de 200 kilometer lange Gausdal Marathon, waar hij de 7e plek heeft behaald.

9876467888?profile=original

Met zijn Alaska’se husky’s doet hij komend jaar mee aan de La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc (400 km), Femundløpet (450 km) en Finnmarksløpet (500 km). Kenzo is begonnen in 2012, toen hij 19 was. Toen heeft hij gewerkt voor de wereldkampioen Robert Sorlie en daar is zijn passie ontstaan. In de jaren daarna heeft hij voor verschillende sledehonden kennels gewerkt totdat hij in 2020 zijn eigen race & tour kennel is gestart met 20 honden in Sogndal in Noorwegen. De kennel heet FjordHusky. Toeristen kunnen zijn kennel bezoeken, waarbij zijn medewerkers alles vertellen over het trainen, voeden en fokken van de honden. Daarnaast is het in de wintermaanden mogelijk om een tour te boeken waarbij je het echte racen kan ervaren. Zijn doel voor La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc is om te winnen en om te laten zien wat een racer en zijn hondenteam samen kunnen bereiken wanneer iedereen fit is en goed samenwerkt.

9876474468?profile=original

Het programma 
La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc begint op zaterdag 8 januari in Samoëns village met een openingsceremonie en eindigt op woensdag 19 januari in Val Cenis. Voor het volledige programma, klik hier. Het animatieprogramma is op dit moment nog niet bekend maar houd hiervoor dezelfde site in de gaten.

Klik hier voor meer informatie over La Grande Odyssée Savoie Mont Blanc. 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE