9820704678?profile=RESIZE_710xDe Lower East Side vind je in Lower Manhattan aan de zuidwest- en westkant van Chinatown, Little Italy en de Bowery. De Manhattan Bridge en Williamsburg Bridge verbinden de Lower East Side met Brooklyn. In het verleden was het gebied van de Lower East Side groter dan nu, maar dat komt omdat Chinatown, Little Italy en de East Village inmiddels zelfstandige buurten zijn.

Lenape
Voordat de Europeanen er hun intrek namen, was dit gebied een van de seizoensdomeinen van de Lenape, een nomadische indianenstam die leefde van de visvangst en jacht. Nadat de Nederlanders zich in de 17e eeuw rond de huidige Fulton Street vestigden, verschenen er plantages en grote boerderijen in het gebied. Die noemde men destijds bouwerijen, wat later verbasterd werd tot Bowery.

9820705074?profile=RESIZE_710x

Magneet
Die historie maakt de Lower East Side tot een van de eerste echte buurten van New York. En dat trekt mensen aan: in de eeuwen die volgden, werkte het gebied als een magneet op mensen uit alle windstreken, met name Ieren, Polen, Italianen, Oekraïners, Duitsers, Afro-Amerikanen, Chinezen, Joden, Puerto Ricanen en Dominicanen. Dat is een hele mond vol, maar die diversiteit tekent deze wijk min of meer nog steeds.

Georganiseerde misdaad
Rond 1900 kwamen er veel Joden naar de Lower East Side, die op de vlucht waren voor de pogroms in Oost-Europa. Plotseling doken er veel theaters op in de wijk, en verschenen er ook kantoren van bekende filmmaatschappijen als Paramount en MGM. Daarnaast bloeide ook de georganiseerde misdaad in de Lower East Side, met name dankzij de Itliaanse en Joodse maffia die er handig gebruikmaakten van de Drooglegging van 1920 tot 1933. In de wijk zijn dan ook vele historische plekken te vinden, die onlosmakelijk met maffiageweld verbonden zijn.

9820706463?profile=RESIZE_710x

Musici en kunstenaars
Eind jaren 60 werd de East Village – toen nog deel van de Lower East Side – overspoeld door mensen met een creatieve achtergrond, waaronder musici en kunstenaars. De daaropvolgende gentrificatie en torenhoge vastgoedprijzen verspreidden zich ook naar de Lower East Side, waardoor een van de eerste wijken van New York tegenwoordig weer een van de meest gewilde van de stad is.

Lees meer over dit onderwerp in onze uitgave 'De leukste buurten & wijken van New York'. Bestellen kan hier >>

9820702501?profile=RESIZE_710x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE