Magisch paradijs in Costa Rica

9905236888?profile=RESIZE_1200x

Luna Lodge ligt in het hart van het tropische regenwoud, in de buurt van Nationaal Park Corcovado. Het ecoresort wordt omgeven door watervallen, wilde natuur en de stilste stranden van de Zuid-Pacifische kust – een plek om mooie avonturen te beleven, maar ook om volledig tot rust te komen.

In acht uur tijd reizen we per bus van San José naar het zuidelijk gelegen Puerto Jiménez aan de Golfo Dulce. Vliegangst is de reden om de kleine vliegtuigjes van SANSA of Nature Air te mijden – al zou dat dat vanuit San José zeker een uur of zeven gescheeld hebben. Want stoere vliegers, die een turbulent luchtruim geen probleem vinden, arriveren in slechts vijftig minuten op de airstrip van Puerto Playa Carate op het schiereiland Osa. Ons wacht vanaf het busstation in Puerto Jiménez nog een hobbelige, maar fascinerende rit naar Luna Lodge met het 4WD-busje dat bij aankomst klaarstaat. Het is al halverwege de middag, maar gelukkig zijn er nog genoeg daguren over om onze eerste Costa Ricaanse jungle-ervaring optimaal te beleven. Daarbij steken we verschillende riviertjes over, rijden we over smalle weggetjes en doorkruisen we stukjes regenwoud. Al na een half uur staat de chauffeur op de rem om ons een grote miereneter aan te wijzen. Scharrelend tussen het bladerdek zoekt het dier naar voedsel en trekt zich niets aan van de fascinatie van de starende toeristen. In de rijke natuur kwetteren de mooiste gekleurde vogels, precies zoals je dat van natuurparadijs Costa Rica zou verwachten.

Luidruchtige brulapen
Onze eindbestemming is het ecoresort Luna Lodge, dat goed verstopt ligt in de beschermende armen van het ongerepte regenwoud. Het is er vanwege de ligging wat koeler dan in het lager gelegen Puerto Jiménez. Je voelt zo nu en dan zelfs een licht briesje. Deze vijfsterrenaccommodatie overstijgt alle verwachtingen die je kan hebben van een verblijf in het regenwoud. Na eerdere zweterige jungle-ervaringen met benauwde tentjes en de onophoudelijke plaag van insecten in het vochtige Amazonegebied is dit een ware verademing. De sfeervolle privébungalows en luxe lodge-tenten zijn van alle gemakken voorzien en bieden werkelijk alles voor de meest verwende reiziger. Wij beleven de sfeer van allebei. Om te beginnen zijn er de rust en het comfort op een plek, die geldt als een van ‘s werelds meest rijke natuurgebieden. Overal waar je kijkt, is tropisch regenwoud en soms heb je echt het gevoel dat je je in een paradijs bevindt. Vanaf je privéveranda kun je in alle rust laten meeslepen door de geluiden van de natuur. De brulapen maken je rond vijf uur wakker met hun luide roep en even later vliegt een stel kleurrijke toekans over, terwijl de zon langzaam opkomt.

De grote droom
Achter de oorsprong van het paradijsje dat Luna Lodge heet, zit ook nog een verhaal. Jaren terug koesterde de Amerikaanse eigenaresse Lana Wedmore een grote droom: haar eigen ecolodge in het regenwoud. Als professioneel reisexpert bezocht ze veel bestemmingen en beleefde ze wereldwijd ontelbare avonturen. Toen ze vijfendertig jaar geleden naar Costa Rica kwam was dat liefde op het eerste gezicht. ‘Op deze plek wil ik wonen!’, zei ze vanaf het allereerste contact met het land. Wedmore kwam terecht op het schiereiland Osa en besloot dat ze actief betrokken wilde zijn bij de bescherming van Great Mother Earth en in het bijzonder van de grond waar Luna Lodge later zou verrijzen.

9905237289?profile=original

Wedmore’s wens om haar eigen lodge in het Costa Ricaanse regenwoud te runnen, werd eind jaren negentig werkelijkheid. Toen werd de basis gelegd voor het project Luna Lodge, nu een van de meest gerenommeerde accommodaties op Osa. De lodge is in harmonie met de natuur gebouwd en functioneert voor honderd procent op hydro-elektrische basis en zonne-energie. Luna Lodge gaat op in haar omgeving en het lijkt alsof ze deel uitmaakt van het tapijtwerk van het woud. Luna wil een voorbeeld zijn in het behouden en beschermen van het regenwoud.

Ultieme specialist
Behalve volledig tot rust komen, kun je in Luna Lodge ook verschillende avonturen beleven – zoals een dagtrip naar het veelbesproken en door veel reizigers aangeraden Nationaal Park Corcovado. De volgende dag pakken we onze spullen en gaan vroeg op pad om de tijd zo goed mogelijk te benutten. In gezelschap van een uitstekende gids – een ultieme specialist in wildlife – is de tour bij voorbaat al een succes. Als klein jongetje afkomstig uit de regio struinde Erick het gebied al af, nieuwsgierig naar alles dat vliegt, kruipt en sluipt.

9905237260?profile=original

Die gave heeft hij vandaag de dag nog steeds. Moeiteloos spot hij wilde dieren die voor de meeste mensen met het blote oog niet te zien zijn. Hij ruikt ze, hoort ze en wijst aan waar ze liggen, klimmen of vliegen. Ongelooflijk hoe hij na jaren gidsen nog steeds geen genoeg heeft van alle wilde dieren en woeste natuur. Integendeel; hij toont zich net zo enthousiast als wij, westerse toeristen voor wie alles hier nieuw en fascinerend is.

Onvergetelijke ervaring
De tocht door de prachtige ongerepte jungle van Corcovado is met klimgedeeltes over rotsen en gladde afdalingen uitdagend en niet altijd even gemakkelijk. Het betekent kilometers lopen, soms afzien en vooral overmatig zweten in een verzengende hitte. Maar de beloning is van onschatbare waarde: tijdens de ruim zes uur durende tocht spotten we alle in het gebied levende apensoorten: families spinapen, brulapen, slingerapen, kapucijnapen en het kleinste doodshoofdaapje.

9905237458?profile=original

Meer over bestemmingen in Latijns Amerika lees je in onze uitgave 'De mooiste reisverhalen uit Latijns-Amerika'. Bestellen kan hier >>

Costa Rica ligt hier:

Tekst en beeld Anneke Ruys

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE