10955002074?profile=original

Manhattan is waarschijnlijk het meest bekende en populairste stadsdeel van New York. Het is sowieso het dichtstbevolkt: meer dan 1,6 miljoen inwoners wonen en werken op een smal eiland van 59,1 km² lang. Het stadsdeel wordt omgeven door de Hudson River in het westen en de East River in het oosten. In het noorden grenst Manhattan aan Harlem. Daarnaast is de borough in drieën opgedeeld: Lower, Midtown en Upper Manhattan.

Manhattan werd in 1624 door Nederlandse kolonisten gesticht, destijds als handelspost. De Nederlanders vestigden zich op de plek waar je tegenwoordig Lower Manhattan vindt. In 1926 werd hun handelspost hernoemd tot Nieuw-Amsterdam. Pas in 1664, toen de Engelsen het gebied op de Nederlanders veroverden, kreeg het de naam New York. Dit had te maken met het feit dat de Engelse koning het land aan zijn broer schonk, die Hertog van York was. Van 1785 tot 1790 was New York de hoofdstad van de Verenigde Staten, in 1898 werd Manhattan een stadsdeel van New York.

Nog altijd neemt Manhattan een belangrijke positie in als stadsdeel. Het kan worden gezien als hoofdstad op het gebied van cultuur en daarmee ook voor de media- en entertainmentindustrie. Daarnaast vindt ook de financiële handel voor een belangrijk deel in Manhattan plaats. In Lower Manhattan is namelijk Wall Street gevestigd waar de grootste handelsbeurzen van de wereld zich bevinden, de New York Stock Exchange en NASDAQ. De Verenigde Naties heeft ook zijn hoofdkwartier in Manhattan.

De straten van Manhattan worden regelmatig gebruikt als decor in films en televisieseries, en ook veel boeken zijn geïnspireerd op het New Yorkse leven. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat deze enorme belangstelling van de buitenwereld en het bedrijfsleven heeft geleid tot een stijging van de prijzen van het vastgoed. Niet alleen voor de appartementen betaal je de hoofdprijs, ook de bedrijfs- en winkelpanden worden tegen torenhoge huurprijzen aangeboden.

Maar dat alles bij elkaar zorgt natuurlijk wel voor een bruisend stadsdeel dat absoluut de moeite van het ontdekken waard is. Manhattan kent veel verschillende wijken, die elk hun bijzondere plekjes hebben die je eigenlijk niet mag missen. We nemen je graag mee op citytrip door elf van de leukste wijken van Manhattan!

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE