10026492261?profile=originalHet Padjelanta National Park kan met recht een park genoemd worden dat midden in de natuur ligt. Want om er te komen, moet je je wandelschoenen aan trekken en minstens een halve dag lopen. Het park ligt namelijk midden in een landschap waar geen wegen te vinden zijn. Maar de beloning voor je inspanning bij aankomst is dan ook de ontdekking van een fantastisch natuurgebied.

Behalve het feit dat je er dus niet met de auto kunt komen, ligt het park ook heel noordelijk, tussen de grens met Noorwegen en het Sareks Nationaal Park in de gemeente Jokkmokk in Norrbottens län. Het valt onder het Laponia UNESCO-werelderfgoed gebied. De officiële benaming van het park is Padjelanta/Badjelánnda. De naam Badjelánnda is afgeleid van het Samische woord Badjelannda. Dat betekent hoger land.

10026494477?profile=original

Van oorsprong wordt dit gebied bewoond door de Sami die met hun rendieren over de weiden gaan om in hun levensonderhoud te voorzien. Dus behalve een rijk natuurgebied, is er ook cultuur terug te vinden.
Het Padjelanta National Park ligt op ongeveer 200 kilometer van de poolcirkel. Dankzij de ongerepte natuur is de kans groot dat je vanaf deze locatie het Noorderlicht kunt zien.

Ontdek de natuur in het Padjelanta National Park
Bij je tochten door het Padjelanta National Park kom je veel meren tegen en indrukwekkende bergweiden die in het voorjaar natuurlijk volop in bloei staan. Het water en ook het land trekken veel vogels aan. Je hebt dus de kans dat je toeschouwer bent van diverse vogelsoorten die zowel op de heide, als in het gebergte en op het water vertoeven. Met een oppervlakte van 2000 km² is er genoeg te ontdekken. Niet alleen de kleine dieren, maar er is ook kans dat je een poolvos of een eland tegenkomt.

10026505882?profile=original

Goed voorbereid op avontuur
De wandelpaden in het Padjelanta National Park zijn goed toegankelijk en makkelijk beloopbaar. Toch is het verstandig goed voorbereid op pad te gaan, zeker omdat je geen direct vervoer bij de hand hebt. Ook kan het natuurlijk in de verschillende jaargetijden nat, koud of besneeuwd zijn. Goede kleding en goed schoeisel is dan ook zeker aan te raden. Er zijn hutten die je onderweg kunt gebruiken om te rusten. Maar deze liggen niet heel dicht bij elkaar. Om de twintig kilometer zul je er één tegenkomen. Voor de hutten wordt gezorgd door de Sami-nederzettingen. Ze zijn eenvoudig, maar goed onderhouden voor een aangenaam verblijf.

Overnachten in het Padjelanta National Park
Het Padjelanta National Park bezoek je over het algemeen niet voor een enkele dag. Je trekt er ruim de tijd voor uit en plant ook één of meer overnachtingen. Een goede uitrusting is wel een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Zorg bijvoorbeeld dat je een kompas bij je hebt, zodat je altijd weet in welke richting je loopt.

10026492855?profile=original

Hou er ook rekening mee dat je zelfs in de zomer nog met koude en natte paden te maken kunt hebben. Dat is niet alleen belangrijk bij de keuze van je wandelschoenen, maar ook als je een tent meeneemt. Ook deze moet bestand zijn tegen sneeuw, regen en wind. Vergeet bovendien de lucifers niet.
Door het vele water kunnen er veel muggen aanwezig zijn. Het voordeel van het water is aan de andere kant dat het een natuurlijk bron is om uit te tappen. Het enige dat je hoeft te doen is je waterfles te vullen als je een beek passeert en je kunt er weer even tegenaan.

Tips van de locals
Ook als je al veel wandelervaring hebt, is een tocht door het Padjelanta National Park een unieke beleving. Goede tips zijn altijd welkom en die geeft de lokale bevolking dan ook graag. Vergeet bijvoorbeeld niet om een verrekijker mee te nemen zodat je niets hoeft te missen onderweg van de vogels die op een afstand zitten, of de dieren die in de verte voorbij lopen.
Je maakt een vuur gemakkelijker aan als je een stukje droge berkenbast als aanmaakhoutje gebruikt.

10026493076?profile=original

Zo heb je sneller je maaltijd gaar als je aan het eind van een indrukwekkende dag voor je tent zit uit te rusten. Mocht je in de supermarkt voordat je aan de route begint, twijfelen wat je aan proviand meeneemt, dan is gedroogd rendiervlees een aanrader. Volgens de lokale bewoners krijg je hier veel energie van, terwijl het niet veel ruimte en gewicht in je rugzak inneemt. Tot slot is een goed scherp mes iets wat zeker niet mag ontbreken in je uitrusting.

Het hele artiel is te lezen in onze uitgave 'De mooiste nationale parken van Zweden'. Bestellen kan hier >>

10026509484?profile=RESIZE_1200x

Hier ligt nationaal park Padjelanta:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE