Natuurgeweld in Ecuador

9894905476?profile=original

Ecuador is verdeeld in vier geografische zones: de kuststreek, het Andesgebergte, het Amazonegebied en de Galápagoseilanden. Dit kleinste Andesland beschikt over een van de grootste biodiversiteiten ter wereld. Perfect voor een reis buiten gebaande paden.

Een reis door Ecuador begint in Quito. De rit van de luchthaven naar het centrum van een Zuid-Amerikaanse stad is meestal niet de meest uitnodigende kennismaking met een land. Het verkeer is ongeorganiseerd en de route voert mede door onaantrekkelijke wijken. Je moet dus geduld hebben om de schoonheid van de stad te kunnen zien. En die heeft Quito zeker.

Het historisch centrum behoort tot het Werelderfgoed van UNESCO, met Plaza de San Francisco als kloppend hart. Het grote plein wordt omringd door koloniale gebouwen. Centraal ligt het Monasterio de San Francisco. Dit klooster is het oudste koloniale gebouw van Quito (1534), al zijn delen later herbouwd nadat deze door aardbevingen waren beschadigd. Het is indrukwekkend, zowel van buiten als van binnen. Om het een beetje knap te fotograferen werkt een panoramafoto het beste.

9894907095?profile=original

Op loopafstand van het plein ligt La Compañia, de meest uitbundig versierde kathedraal van het land. Bij de presidentiële woning op het Plaza Grande vindt elke maandag de wisseling van de wacht plaats, een interessante ceremonie om gade te slaan. Leuk is La Ronda, een van de oudste straatjes van Quito. Vroeger woonden er invloedrijke dichters, kunstenaars en politici. Tegenwoordig is het een sfeervolle, mooi gerenoveerde straat met veel historie, ambachtelijke winkels en gezellige horeca.

Op 2.900 meter boven zeeniveau is Quito de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld. Inspanning zoals traplopen kost hier dan ook moeite en je kunt sneller hoofd­pijn krijgen. Het maakt hierbij niet uit of je sportief bent, het lichaam heeft gewoon tijd nodig om aan de hoogte te wennen. Het beste is om in het begin rustig te bewegen, veel water of thee te drinken, niet copieus te eten en het glaasje alcohol een paar dagen te laten staan.

Mitad del Mundo
Even buiten Quito zijn twee interessante plekken, die beide precies op de evenaar te liggen. Het ene is het officiële Mitad del Mundo-monument, waar reizigers met één been op het noordelijk en het andere op het zuidelijk halfrond kunnen staan. Deze fotogenieke plek trekt veel bezoekers.

9894907894?profile=original

Een klein stukje verderop ligt een leuk en interactief museum: Museo de Sitio Intiñan, kortweg Intiñan genoemd. Hier kun je proeven doen die het verschil tussen de twee helften van de aardbol illustreren, zoals water door een gootsteen laten wegstromen op beide helften: tegen de klok in op het noordelijk halfrond en met de klok mee in het zuiden. Ook leuk is om te proberen een rauw ei op een spijker te plaatsen. Door de zwaartekracht op de evenaar blijft het ei mooi rechtop staan!

Guamote
Op zo’n vijf uur ten zuiden van Quito ligt het plaatsje Guamote. Een bijzondere plek voor een overnachting is hier Inti Sisa, een bescheiden maar comfortabel gastenhuis dat mede wordt gerund door de lokale bevolking. Het is gekoppeld aan een aantal educatieve projecten. Op donderdag is het markt in Guamote.

9894911659?profile=original

Er wordt vee verhandeld, maar ook kleding, landbouwproducten en huisraad. Hoewel de markt in de loop der jaren wat meer toeristisch is geworden, blijft het nog steeds een voornamelijk lokale bedoening en is het een belevenis om langs de kraampjes te slenteren tussen de indianen in hun felgekleurde poncho's.

Nariz del Diablo
In Alausí, vlakbij Guamote, is een opstapplaats van de trein die de Nariz del Diablo (duivelsneus) volgt, een spectaculaire route door het Andesgebergte. Om de grote hoogteverschillen te overbruggen, wordt een deel van het traject zigzaggend afgelegd.

9894913482?profile=original

Voorheen reisden toeristen mee op het dak van de trein, maar dit is inmiddels niet meer toegestaan. Tegenwoordig kun je op een veilige en comfortabele wijze van de treinrit genieten.

Cuenca
Van Cuenca wordt gezegd dat het de mooiste stad van het land is. Het oude centrum is heel aantrekkelijk, met keienstraatjes, smalle steegjes, koloniale gebouwen en indrukwekkende kathedralen. De sfeer is er veel gemoedelijker dan in Quito, terwijl Cuenca na Quito en Guayaquil in grootte toch de derde stad van Ecuador is.

9894916695?profile=RESIZE_1200x

Er zijn de hele week markten op diverse locaties. Het leuke bloemenmarktje op de Plazoleta del Carmen wordt dagelijks gehouden. Anders dan de naam doet vermoeden, worden Panama-hoeden in Ecuador vervaardigd. In Cuenca zijn diverse werkplaatsen waar je het productieproces kunt zien. Koop je een hoed, dan wordt deze in een koker gerold, waar hij thuis volledig ongeschonden weer uitkomt.

9894918068?profile=original

Vanuit Cuenca reis je in westelijke richting naar Guayaquil. Een deel van de route leidt door het Parque Nacional El Cajas. Dit hooggelegen natuurgebied heeft een panoramische omgeving: hoogvlakte met honderden meertjes, veen, grasland en gletsjers. De moeite waard om een halve dag in rond te lopen met een natuurgids. De havenstad Guayaquil is de uitvalsbasis voor de Galápagoseilanden. De stad op zich is niet erg aantrekkelijk, hoewel er aan de zeezijde wel een mooie boulevard is, die in noordelijke richting uitzicht biedt op de kleurrijke wijk Las Peñas. Hier flaneren de inwoners van de stad en vinden ook reizigers vertier.

Hier ligt Ecuador:

Tekst Natasja Eshuis beeld Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE