7603689253?profile=RESIZE_710xWild South, portretten uit het zuiden van de Verenigde Staten is een schitterend naslagwerk voor liefhebbers van de Verenigde Staten en dan met name de zuidelijke staten. Auteur Martin Schäfer reisde onder meer door Louisiana, Mississippi, Alabama en Tennessee. Hij schrijft over de geschiedenis van de USA en over een van de belangrijkste exponenten uit deze regio: de blues en rock 'n' roll. In dit boek onder meer de volgende onderwerpen:

Nashville, Tennessee
Laat je meevoeren door de muziek en blijf voor de gezelligheid. Nashville is een stad waar sterren stralen, mensen dansen en legendes ontstaan. Wie echter denkt dat er hier rond de klok country door de straten schalt, vergist zich echter. Music City, USA heeft namelijk een reputatie hoog te houden.

7603692278?profile=RESIZE_710x

Thuis bij Elvis
Hoewel Elvis Presley al veertig jaar dood is, stromen muziekliefhebbers uit de hele wereld naar Memphis, Tennessee en Tupelo, Mississippi om te zien waar, en vooral hoe de koning van de rock n’ roll leefde. Wie de legende achterna gaat, vindt geloof, hoop en liefde voor The King.

Het zwarte erfgoed van Memphis
De geschiedenis van Deep South, USA staat veelal op zwarte bladzijden geschreven. Dat wordt nergens anders duidelijker dan in Memphis, Tennessee, dat al sinds het begin in de hoek zit waar de hardste klappen vielen. En dus is deze stad aan de Mississippi een uitgelezen plek om dieper in de achtergronden van de actuele rassenproblematiek in de Verenigde Staten te duiken.

Stax Records
Motown kent iedereen. Maar tegelijkertijd timmerde een andere hitfabriek in het zuiden van Amerika hard aan de weg om soul naar de massa te brengen. Stax Records uit Memphis schonk de wereld legendes als Otis Redding, Sam & Dave en Isaac Hayes, maar kreeg er uiteindelijk maar weinig voor terug.

7603696071?profile=RESIZE_710x

Ol’ Man River
Minstens sinds Huckleberry Finn en zijn vriend Jim op hun vlot richting horizon voeren, staat de Mississippi bekend als de rivier van het schitterende onbekende. Ol’ Man River is tegelijkertijd de motor van de Missisippi Delta, een gebied dat ongekend vruchtbaar is vanwege het rijke rivierslib dat jaarlijks garant staat voor pluizige velden vol katoen.

Tennessee Trail of Tears
Een van de zwartste hoofdstukken uit de Amerikaanse geschiedenis begon in East Tennessee. Meer dan 16.000 Cherokee-indianen werden hier in mei 1838 met bruut geweld uit hun huizen gesleurd en richting Oklahoma gedreven. Naar schatting 3.500 mensen zouden Oklahoma nooit halen.

De Mississippi Delta Blues
De blues wordt niet geschreven maar geboren. Net als de spiritual is deze muziek pure zelfverdediging, een uppercut voor ellende en misère die stem geeft aan wat er mis is in het leven. In Mississippi woont de blues al sinds het begin, geboren en getogen in de katoenvelden en zweterige juke joints aan de oevers van de rivierdelta.

Selma, Alabama
Aan het einde van de Historic Trail HW80 ligt het kleine stadje Selma alsof het in een diepe slaap verkeert. Op het eerste gezicht is er niet veel loos rond het centrum; een brede en kaarsrechte hoofdstraat leidt langs verbleekte winkelgevels en tankstations richting de volgende afslag. Wat is er dan zo bijzonder aan Selma?

Literaire zonen van het Zuiden
Naast muziek en geschiedenis heeft het Zuiden een al even grote literaire traditie, die wordt aangevoerd door vele wereldberoemde schrijvers die dit gebied hun thuis noemden. Waaronder de twee grootste literaire zonen van Mississippi: William Faulkner en Tennessee Williams.

Back to Soulsville, USA
Stax Records werd niet alleen bekend om zijn onmiskenbare sound, maar was door zijn koppige kleurenblindheid een onverwacht baken binnen de strijd om gelijke burgerrechten in de jaren zestig van de vorige eeuw. En nu? Na jarenlang hard vechten blijkt Stax nog steeds een schoolvoorbeeld voor de rest van de Verenigde Staten. Maar dan letterlijk.

7603698855?profile=RESIZE_710x

New Orleans
Niemand zal ontkennen dat deze stad voor altijd getekend zal zijn door de gevolgen van de orkaan Katrina, maar in zes jaar kan veel gebeuren. New Orleans is onmiskenbaar op de weg terug. Zoals altijd met Mardi Gras en het bruisende French Quarter voorop, maar vooral eindelijk weer met levensvreugde en hoop. Reden te meer om nog eens een kijkje te nemen in de Crescent City. Who dat?

Verder:
Hatch Show Print
Sun Studio
Hank Williams
Mad Potter of Biloxi
Het Beleg van Vicksburg
Peabody Ducks
Beale Street
Kentucky Bourbon

Bestellen kan hier >>

7603701300?profile=RESIZE_710x

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE