Ontdek bijzondere dorpen in Trentino

9240669891?profile=RESIZE_710x

Verscholen in het prachtige berglandschap van Trentino liggen vele oude dorpjes met schattige straatjes, unieke verhalen en een onschatbare erfenis aan tradities. Maar liefst zes van deze dorpen in Trentino staan op de lijst van de Borghi più belli d'Italia, een vereniging van kleine Italiaanse steden en dorpen van historisch belang. Bezoek ze allemaal en ontdek de lokale tradities, overblijfselen van oude religies, wandel door smalle kasseiensteegjes en bewonder de landelijke architectuur. Sommige van deze dorpjes zijn ook met een e-bike op 1 dag te bezoeken. En natuurlijk mag het proeven van de lokale specialiteiten ook niet ontbreken op zo’n dag!

Mezzano
Aan de voet van de Pale di San Martino ligt Mezzano, een karakteristiek dorpje in de Primierovallei met prachtige artistieke houten architectuur en uitzicht op de Dolomieten. Vandaag de dag is het dorp een soort levendig openluchtmuseum waar je op elke hoek, in ieder steegje, op de pleintjes en zelfs in de schaduw van de prachtige balkons meer te weten komt over het leven in de Alpen.

Zien & doen
Je kunt verschillende themaroutes wandelen waarbij het plattelandsleven goed zichtbaar is. Ook de typische fonteinen uit het dorp, lisiera’s (een woord uit Trentino voor washuis), maar liefst 250 moestuinen, landelijke architectuur, en verschillende hooizolders (tabià) kunnen worden bekeken. Voor de nieuwsgierige reiziger is er Cataste & Canzei, een beroemd pad met een permanente tentoonstelling van artistiek gestapelde houtpalen die alle interessante plekken van het dorp aandoet. Met een verrassing op iedere hoek is dit dorp zeker een bezoekje waard.

Eten
Bij Caseificio di Primiero kun je bovendien de beroemde tosèla kopen, een verse kaas die karakteristiek is voor dit gebied en in de zomer ook de boter Botìro di malga en na een rondleiding door het dorp kun je stoppen bij Restaurant La Lontra.

Vigo di Vassa
Het bergdorpje Vigo di Fassa (in Val di Fassa) ligt midden in de Dolomieten en heeft dankzij zijn hoge en zonnige positie een prachtig uitzicht over de hele vallei. Tijdens het bewind van de Germaanse Longobarden was dit dorpje het administratieve en religieuze hoofdkwartier van de Val di Fassa.

Zien & doen
Een hotspot voor bezoekers is het Ladin-museum, dat samen met het Culturele Ladin-instituut een fundamentele rol speelt in het behoud van de unieke Ladinische traditie en de verspreiding ervan. Ondanks dat het dorp in 1921 bijna werd verwoest door een brand heeft het zijn landelijke karakter behouden, dat met name in het nabijgelegen Tamion te zien is. In dit dorpje, tussen de huizen met de oude schuren, staat een kleine kerk die is gewijd aan de Heilige Drie-eenheid. Het gotische heiligdom van Santa Giuliana is een van de oudste in de vallei. Dankzij een moderne kabelbaan is het daarnaast mogelijk om direct vanuit de stad de Ciampe­dievallei (2.000 meter) te bereiken, waar je aankomt op een spectaculair natuurlijk terras met uitzicht op de Dolomieten.

Lees het hele artikel in reismagazine 'De Mooiste Rondreizen" #2, 2021. Nu verkrijgbaar in de winkel.

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE