Op avontuur in het Noorse nationaal park Folgefonna

10572809090?profile=original

Het Folgefonna National Park is gevestigd in het westen van Noorwegen. Vanuit de stad Bergen is het met de auto twee uur rijden om het park te bereiken. Ondanks dat het park populair en gemakkelijk te bereiken is zul je hier niet snel andere bezoekers tegenkomen. Hierdoor kun je ongestoord en op je gemak het 545.2 km2 grote gebied waaruit het park bestaat verkennen In het Folgefonna National Park is veel te zien, doen en beleven. Het park dat in 2005 werd geopend door de Noorse koningin Sonja heeft een rijke geschiedenis waarvan de sporen nog altijd te zien zijn. Ook zijn er bijzonderheden die je niet snel zult tegenkomen in andere parken. Zo kun je in dit park de Folgefonna gletsjer zien. Dit is de op twee na grootste gletsjer op het vasteland van Noorwegen. Daarnaast kun je in dit park ook de op vier na hoogste waterval in Noorwegen vinden. Deze waterval is ook de op vijftien na hoogste waterval in heel Europa. En wat het nog specialer maakt, is dat deze waterval door de tv zender CNN benoemd is als een van de tien mooiste watervallen ter wereld.

10572808687?profile=original

Mocht je tijdens je bezoek aan het park vragen hebben of informatie willen dan kun je terecht bij een van de informatiepunten. Ook kun je bij deze verschillende informatiepunten een fiets of boot huren. En zijn er kaarten van het gebied beschikbaar. Daarnaast worden er bij de informatiepunten ook excursies aangeboden onder begeleiding van deskundig en ervaren personeel. Je kunt het gebied geheel op eigen houtje ontdekken, maar dit hoeft dus niet.

Activiteiten
In het Folgefonna National Park kun je op diverse manieren genieten van al het moois wat het park te bieden heeft. Zo zijn er meerdere activiteiten die je kunt uitvoeren in het park. Zowel voor de actieve bezoeker als de bezoeker die het wat rustiger aan wil doen, is er een activiteit beschikbaar.

Hiking
Het park is ideaal om te hiken. Er zijn hiervoor diverse wandelpaden aangelegd. Een van de historische wandelpaden waar je kunt hiken is de route langs de Folgefonna gletsjer. Dit wandelpad loopt tussen de gebieden Sundal en Odda. Deze route is historisch omdat de eerste toeristen die het park bezochten halverwege het jaar 1800 deze route bewandelden. Ook de Geological route is een aanrader. Tijdens deze hike kom je meer te weten over de verhoudingen tussen steen en ijs, waardoor je de ontwikkeling van het gebied leert kennen. Dit wandelpad loopt tussen de gebieden Nodrepollen en Botnabreen. Houdt je wel van hiken, maar doe je dit liever niet op aangelegde wandelpaden? In Folgefonna National Park vormt dat geen probleem. Ook de onaangetaste gebieden in het park zijn uitermate geschikt om te hikken.

Kajakken
In het park kun je veel rivieren en meren vinden. Vooral het water in de rivieren kan nogal wild zijn. Dit maakt het de ideale plek om te kajakken.

Skiën
Een andere activiteit die je in het park kunt doen is skiën. Er zijn speciale plekken waar je kunt skiën, maar je kunt natuurlijk ook vrij skiën in het park.

10572812487?profile=original

Kamperen
Wanneer een dag in het park niet voldoende is, kun je ervoor kiezen om hier te overnachten. Je kunt dan overnachten in een tent. In het park mag je je tent overal plaatsen. Je dient echter wel minimaal 150 meter afstand te houden van hutten die op dat moment in gebruik zijn. Een andere mooie bijkomstigheid van het slapen in een tent in het Folgefonna National Park is dat je dan ook kunt sterrenkijken. Twijfel je of je een goede plek kunt uitkiezen om je tent op te zetten? Dan kun je bij een van de informatiepunten advies vragen. Mocht je liever in een van de hutten willen slapen dan is het mogelijk om deze te huren indien beschikbaar.

Vissen
Er zijn veel verschillende beekjes, rivieren en meren waar je kunt vissen in het park. Hiervoor heb je geen vergunning nodig. Een van de mooiste plekken in het park om te vissen is in het gebied Rullestad. Dit gebied is gelegen aan het meer. Een van de vissen die je hier kunt vangen is de Forel. In Rullestad kun je ook vishengels en visnetten huren als je deze niet in eigen bezit hebt. Ook kun je hier een boot huren. Ondanks dat vissen is toegestaan en dit wordt gestimuleerd heeft het park heeft wel een verzoek voor haar bezoekers die willen vissen. En dat is om alleen te vissen voor eigen consumptie en niet voor verkoop. Uiteraard is dit om de natuur in het park te beschermen en te behouden.

10572813261?profile=original

Lees het hele artikel in onze uitgave 'De mooiste nationale parken van Noorwegen'. 
Bestellen kan hier >>

Hier ligt Folgefonna NP:

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE