Op ontdekkingstocht door Oman

11019796275?profile=original

Vredige stranden, evenwicht tussen oude tradities en modern leven en een onderwaterwereld met een beschermde status. En dat alles in een land waar de temperatuur nooit onder de twintig graden Celsius zakt. Meridian Travel bezocht Oman, sprak met traditionele Omani en Nederlanders die er werkzaam zijn en maakte een portret van een land dat zowel boven als onder water meer dan de moeite waard is.

“No shopping please”, zegt Roshan Sugath (35) afkomstig uit Sri Lanka en al zes jaar duikinstructeur in Oman. Zijn klanten knikken bevestigend. Hij heeft na een uur varen zijn boot van vijftien meter op zo’n vijftig kilometer uit de kust van Barka voor anker gelegd. Met zijn opmerking doelt hij op het koraal. “So please don’t touch”, voegt hij eraan toe. Niets aanraken en al helemaal niets meenemen dus. De rust op het bootje verandert binnen enkele seconden in een chaotische drukte. Duikpakken worden aangetrokken, flessen worden omgehangen en een voor een verdwijnen Roshans passagiers de diepte in. De onderwaterwereld van Oman is wereldberoemd en sommige delen zijn dan ook beschermd. Italiaan Daniele di Federico (33) uit Rome is duikinstructeur en de nieuwe collega van Roshan. Het is zijn eerste werkdag in Oman. Hij heeft enkele maanden in Zanzibar gewerkt en hoorde daar dat het in Oman geweldig duiken is. “Het is hier veel rustiger en er is veel meer vis”, legt Daniele uit. “De vissen zijn niet bang voor ons dus is er veel meer te zien.” Hij blijft tot december in Oman en reist dan terug naar Italië om de feestdagen met zijn familie door te brengen.

Vadim Ovsepyan (52) komt uit Sint Petersburg en heeft daar een eigen duikschool. Hij komt al zeven jaar in Oman. Elk jaar. “Best place in the middle east”, jubelt hij. Hij is al een paar jaar bezig met het maken van een documentaire over inktvissen, getiteld Aquarium without glasses. Van in totaal tien uur materiaal wordt een film van veertig minuten geproduceerd die ingezonden wordt naar festivals over de wereld. Een uur onder water levert twintig minuten grof materiaal op. Als hij na een uur duiken weer aan boord klautert, stroopt hij z’n pak af en steekt een sigaar op. “O, man! Het was prachtig, maar er was deze keer geen inktvis te zien”, moppert hij. De onderwaterwereld laat zich niet regisseren zo blijkt maar weer.

IJsklontje
De Omaanse kust is een paradijs voor onderwaterfotografen. Vanaf het strand zijn vele eilandjes zichtbaar, maar onder water zijn er nog veel meer. Rotsformaties die net niet boven de zeespiegel uitsteken. Begroeid met koraal is dit het leefgebied van inktvissen, murenen, haaien, zeepaardjes en schildpadden. Is Oman boven water een van de kaalste landen ter wereld, onder water is de begroeiing weelderig. Voor een land waar het zo warm is, is het misschien een vreemde vergelijking, maar de schoonheid van Oman is het beste te vergelijken met een drijvend ijsklontje; het grootste deel bevindt zich onder water.

Voor de kust van Muscat ligt voor hotel The Chedi een veertig meter lange catamaran afgemeerd, klaar voor vertrek. Hotelgasten kunnen het gevaarte met de naam Azurra huren om onder het genot van hapjes, drankjes en muziek een tocht langs de kust te maken. De internationale bemanning bestaat uit kapitein Marcel (53) uit Frankrijk, Fabrice (48) eveneens uit Frankrijk, Anna (35) uit Polen en tot slot ‘Uncle’ (53) uit Sri Lanka. Zijn naam is zo onuitspreekbaar dat iedereen hem ‘Uncle’ noemt. Hij vindt het prima.

De Azurra glijdt tijdens een mooie zonsondergang door het water met uitzicht op de telkens van kleur veranderende rotskust. De gasten vergapen zich aan het uitzicht, terwijl Fabrice de glazen bijvult.
Omani zijn trots op hun kustlijn en waterwereld. Veel beroemde zeilers en navigators komen er vandaan. Er wordt zelfs beweerd dat Sinbad in Sohar geboren is. Oman heeft sinds 2008 een eigen zeilteam dat aan alle grote wedstrijden ter wereld meedoet. Het ultieme doel is deelname aan de Olympische Spelen van 2020. Sinds enkele jaren bestaat er een Community Sailing Program. Teams van jongens en meisjes racen daarin tegen elkaar. Voor vrouwen is er een apart programma opgezet.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE